ANGREP BJØRGEN: Idyllen fra medaljeseremonien ble brutt da Justyna Kowalczyk kort tid etter gikk knallhardt ut mot Marit Bjørgens bruk av astmamedisiner. Til Dagbladet forteller hun at utspillet ble trigget av en angivelig Bjørgen-kommentar om hun ikke fortjente bronsemedaljen på duathlon. - Det har jeg selvfølgelig aldri sagt, sier Marit. 
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX Kod: 10010
ANGREP BJØRGEN: Idyllen fra medaljeseremonien ble brutt da Justyna Kowalczyk kort tid etter gikk knallhardt ut mot Marit Bjørgens bruk av astmamedisiner. Til Dagbladet forteller hun at utspillet ble trigget av en angivelig Bjørgen-kommentar om hun ikke fortjente bronsemedaljen på duathlon. - Det har jeg selvfølgelig aldri sagt, sier Marit. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX Kod: 10010Vis mer

- Alt startet da Marit sa jeg ikke fortjente medaljen

Kowalczyk forklarer sjokkutspillet mot Bjørgen. - Har aldri sagt noe sånt, sier Marit.

||| WHISTLER (Dagbladet): Marit Bjørgen skvatt til da hun tirsdag fikk høre hva konkurrenten Justyna Kowalczyk hadde sagt om henne.

Den polske jenta sa rett ut i en polsk avis at Bjørgen nyter en enorm fordel av astmamedisinen sin - og gikk langt i å sidestille det med bruk av doping.

Kowalczyk var imidlertid ikke spesielt interessert i å redegjøre for sitt syn etter å ha gjennomført en råsterk annenetappe for Polen i dag - i hvert fall ikke i starten.

- Jeg tror ikke det er riktig sted eller tid for dette. Det er ikke positivt for meg å være en av få normale utøvere, mens Marit er astmasyk. Det er ikke bra for meg, sier Kowalczyk til Dagbladet.

- Jeg er ingen doktor
Hun har ikke snakket med Bjørgen etter det kontroversielle utspillet sitt, og svarer slik på om hun står for det hun har sagt:

- Jeg liker å kjempe i løypa.


- Marit sier du er en dårlig taper?

- Ingen kommentar.

- Er du en dårlig taper?

- Hvis Marit tenker sånn får det være hennes greie, ikke min.


- Marit sier også at hun ville vært 20 prosent redusert uten astmamedisin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Såklart, jeg har hørt snakk om det. Men jeg er ikke en doktor, jeg er bare en vanlig utøver, sier Kowalczyk på enda litt mer haltende engelsk enn Dagbladet - og gir tydelige signaler om at hun vil legge temaet dødt. 

Fikk rapporter om Bjørgen-stikk
Helt på enden av mixed zone fikk vi huket tak i Kowalczyk igjen. Og nå fortalte hun litt mer:

- Jeg var sint etter duathlon der jeg ble nummer tre (på målfoto foran Kristin Størmer Steira, journ.anm). Jeg fikk vite at Marit (Bjørgen) hadde sagt at jeg ikke fortjente medaljen. Det var starten på alt sammen, sier hun.

Norge vurderte som kjent å protestere til en appellkomité etter at Kowalczyk skal ha skøytet på et sted i løypa der hun ikke hadde lov, men Steira ønsket ikke å gå videre med saken. Det veide tungt da den norske ledelsen besluttet å legge protesten på is - men Kowalczyk ble mektig irritert over de norske reaksjonene.

- Når fikk du høre at Bjørgen skal ha sagt noe sånt?

TOK SITT ANDRE GULL: Marit Bjørgen går inn til gull på duathlon. I bakgrunnen kommer Anna Haag, Kristin Størmer Steira og Justyna Kowalczyk halsende. Foto:  EPA/PATRICK SEEGER
TOK SITT ANDRE GULL: Marit Bjørgen går inn til gull på duathlon. I bakgrunnen kommer Anna Haag, Kristin Størmer Steira og Justyna Kowalczyk halsende. Foto: EPA/PATRICK SEEGER Vis mer

- Etter medaljeseremonien, svarer den polske jenta.

Da hun blir fortalt at det ikke har vært noen slike Bjørgen-uttalelser i norsk presse trekker hun bare på skuldrene.

- Blir helt sjokkert
For Bjørgen har ikke for vane å slenge med leppa til konkurrentene sine - og hun skjønner fint lite da Dagbladet forteller hva Kowalczyk har sagt.

- Jeg har selvfølgelig aldri sagt noe sånt. Nå blir jeg helt sjokkert, sier hun.

Bjørgen forklarte på tirsdag at hun har fått astmamedisinen godkjent av en spesialist.

Selv om Kowalczyk gjerne ønsker en tolk så hun kan få fram budskapet sitt tydeligere, greier hun å få fram at hun mener det bør opprettes en felles legeordning for alle langrennsløpere i verden med astma.

- Alle bør sjekkes av de samme folkene, og de samme spesialistene. 

- Så du stoler ikke på spesialistene som har undersøkt Bjørgen?

- Jeg sier ikke at jeg ikke gjør det, men akkurat som WADA er for alle, vil det være det beste for langrennssporten om det var en felles ordning for dette også, sier Kowalczyk.

LEVERTE KJEMPEETAPPE: Justyna Kowalczyk gikk 29 sekunder raskere enn den nest beste løperen på annenetappen, og sendte Polen ut i tet. Etterpå forklarte hun bakgrunnen for det krasse utfallet mot Bjørgen tidligere i uka. Foto:   REUTERS/Issei Kato
LEVERTE KJEMPEETAPPE: Justyna Kowalczyk gikk 29 sekunder raskere enn den nest beste løperen på annenetappen, og sendte Polen ut i tet. Etterpå forklarte hun bakgrunnen for det krasse utfallet mot Bjørgen tidligere i uka. Foto: REUTERS/Issei Kato Vis mer

Snakket ut med Aambø
Etter samtalen med Kowalczyk møtte Dagbladet på presidenten i den polske olympiske komité, Piotr Nurowski. Han røper at han har snakket med Olympiatopp-sjef Jarle Aambø om beskyldningene mot Bjørgen.

- Jeg møtte Aambø her oppe på stadion. Vi ble enige om at 30-kilometeren på lørdag skal foregå i all vennskapelighet mellom Justyna og Marit, sier han.

Da Dagbladet spør om han synes Kowalczyk bør unnskylde uttalelsene, bryter en i det polske følget ut med «apologize for what?»

Nurowski er imidlertid mer diplomatisk:

- Det er mye følelser rett etter et løp. Etter det jeg vet er de gode venner, svarer han.