- Alt stemte det. Løpet var perfekt

Are Strandli og Kristoffer Brun rodde inn til VM-gull i lettvekt dobbeltsculler.

VM-GULL: Are Strandli og Kristoffer Brun rodde inn til VM-gull i lettvekt dobbeltsculler i Sør-Korea lørdag. Dette bildet er fra OL i London i fjor. Foto: AP Photo/Chris Carlson/NTB Scanpix
VM-GULL: Are Strandli og Kristoffer Brun rodde inn til VM-gull i lettvekt dobbeltsculler i Sør-Korea lørdag. Dette bildet er fra OL i London i fjor. Foto: AP Photo/Chris Carlson/NTB ScanpixVis mer

Etter år med motgang, nedturer, uflaks, skader og sykdom klaffet det endelig for Are Strandli (25) og Kristoffer Brun (25).

Lørdag ble det VM-gull i roing.

I en saftig avslutning feide de inn til gull i lett dobbeltsculler under VM i Sør-Korea. Stavanger-gutten Are Strandli var nærmest i ekstase da NTB snakket med ham en drøy time etter gulløpet.

Da hadde Strandli fått roet seg litt, mens gullkamerat Kristoffer Brun fortsatt var i dopingkontroll i et forsøk på å levere ut gulldråpene.

-Vi får håpe at han får presset ut det som trengs! lo Strandli.

Gullet var Norges første i roing i VM-sammenheng siden Olaf Tufte vant singelsculler i 2003.

I lettvekt dobbeltsculler kom det siste norske VM-gullet ved Sverre Løken og Magnus Grepperud for 31 år siden.

- Helt vanvittig! Vi gjorde akkurat som i semifinalen. Alt stemte. Dette var det perfekte løpet. Jeg har ikke ord, sa Strandli til NTB. Hadde troen
Strandli/Brun hadde hele tiden troen.

- Tro kan flytte fjell. Vi visste at det var mulig. Vi har slått alle disse før. Det er helt ubeskrivelig å få ut alt i en slik finale. Dette betyr så mye, sa Strandli.

De lå på annenplass bak Italia både etter 500 meter, 1000 meter og etter 1500 meter da 500 meter av løpet gjensto.

Da var den norske båten fem hundredeler bak teten. Da 200 meter gjensto hadde nordmennene fått koblet et grep, og med en knallsterk avslutning sikret de gullet.

I mål var de 1,07 sekunder foran sølvvinner Sveits. Bronsen gikk til Storbritannia. De var akkurat to sekunder bak nordmennene.

- Vi skulle ligge langt framme i starten. I midtpartiet var vi skikkelig kalde. Da det var igjen 750 meter skulle vi kjøre på skikkelig, men vi klarte ikke helt å holde igjen og startet kjøret litt før.

Vi visste at Italia ville dabbe litt av etter hvert, og da de gjorde det visste vi at dette ville bli gull, fortalte gullgutten. Trøblete oppladning
Brun (fra Bergen) og Strandli (fra Stavanger) tok sølv i EM i Sevilla i juni.

I London-OL i fjor ble de nummer ni etter en litt uheldig trekning i semifinalen.

De har en tredjeplass som beste plassering i verdenscupen.

- Vi tok 3.-plassen i Eton i et litt halvdårlig løp, men så fikk jeg en ryggskade under verdenscupen i Luzern i juli, og da måtte vi trekke oss etter forsøket.

- Sykdom gjorde at vi måtte droppe superkompen på Årungen. Derfor har vi rett og slett brukt dette mesterskapet til å ro oss i form. Det er deilig å se at det går også. Dette betyr veldig mye for hele Ro-Norge og alle rundt oss. Det blir nok en liten fest etter hvert, strålte Strandli.

Det kan bli mer norsk jubel i sørkoreanske Changsu søndag. Da ror Nils Jakob Skulstad Hoff og Kjetil Borch finale i dobbeltsculler.

Tidligere i VM tok Birgit Skarstein sølv i AS-singelsculler.

(NTB)