Alt tyder på norsk seier, med unntak av én ting: - Han er ordentlig het

Tirsdag morgen spiller de norske hockeygutta om kvartfinaleplass i OL. En slovensk stjerne i form må stanses.

<strong>VINN ELLER FORSVINN:</strong> Norges hockeysjef Petter Thoresen mener de har satt et hårete mål å nå kvartfinalen i OL. Da må de slå Slovenia i en avgjørende vinn-eller-forsvinn-kamp i morgen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
VINN ELLER FORSVINN: Norges hockeysjef Petter Thoresen mener de har satt et hårete mål å nå kvartfinalen i OL. Da må de slå Slovenia i en avgjørende vinn-eller-forsvinn-kamp i morgen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

GANGNEUNG (Dagbladet): OL-turneringen i hockey har gitt tre strake tap for de norske gutta, men i morgen tidlig kan de likevel gå til en kvartfinale.

Slovenia er motstander i playoff-kampen som er vinn-eller-forsvinn for begge lag. I potten ligger en eventuell historisk OL-kvartfinale for Petter Thoresens hockeyprosjekt med Norge.

Tidligere landslagssjef Roy Johansen tok Norge til tre kvartfinaler i VM, men tapte alle kampene i både Vancouver-OL i 2010 og i Sotsji for fire år siden.

I OL-sammenheng har ikke Norge vunnet en ishockeykamp siden de slo Østerrike i plasseringskampen om å unngå jumboplassen på Lillehammer i 1994.

- Slovenia favoritter

Om vi legger vekt på tallenes tale, så er Slovenia en ønskemotstander. Norge er ranket seks plasser høyere på verdensrankingen - 9. mot 15. plass - og i tre innbyrdes mesterskapsoppgjør har Norge hat trick i seirer. Seinest 5-1-seier i VM i Paris i fjor. Da hamret Norge tre pucker i det slovenske målet allerede i første periode.

<strong>STORSEIER:</strong> Ken André Olimb (nærmest) og Patrick Thoresen scoret begge hvert sitt mål og hadde to assists da Norge slo Slovenia 5-1 i VM i Paris i fjor. I morgen må de slå Slovenia i OL for å sende Norge til kvartfinale. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
STORSEIER: Ken André Olimb (nærmest) og Patrick Thoresen scoret begge hvert sitt mål og hadde to assists da Norge slo Slovenia 5-1 i VM i Paris i fjor. I morgen må de slå Slovenia i OL for å sende Norge til kvartfinale. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Alt skulle med andre ligge til rette for norsk seier og avansement til en OL-kvartfinale.

I Pyeongchang har derimot Slovenia overrasket positivt. De har slått både USA og Slovakia - mens de røk på et stygt 2-8-tap mot de olympiske atletene fra Russland (OAR).

Norges tre tap i OL er ikke egnet til å slå seg på brystet med, og landslagssjef Petter Thoresen flytter favorittstempelet over på Slovenia.

- Slovenia har overrasket positivt i OL, og har god selvtillit, så etter det som har skjedd de tre første kampene, så er like gjerne de favoritter. De virker mer fysiske og går tøffere inn i duellene. Slik ligner de på lag som er rangert mye høyere enn dem.

- Men samtidig vet vi at vi kan slå dem, og det er viktig mentalt, poengterer Thoresen.

<strong>INEFFEKTIVE:</strong> Norge har bare scoret to mål i OL-turneringen så langt. Her er et det Mats Rosseli Olsen som misbruker en sjanse alene mot Danny aus den Birken i oppgjøret mot Tyskland sist. Foto: David Cerny / Reuters / NTB Scanpix
INEFFEKTIVE: Norge har bare scoret to mål i OL-turneringen så langt. Her er et det Mats Rosseli Olsen som misbruker en sjanse alene mot Danny aus den Birken i oppgjøret mot Tyskland sist. Foto: David Cerny / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

To norske scoringer på 68 skudd og hele 37 utvisningsminutter har sørget for skralt norsk utbytte. Det er også tallene Petter Thoresen tar tak i før kampen mot Slovenia.

- Vi må slutte å få så mange utvisninger. Det tærer på kreftene å spille så mye i undertall.

- Blant de beste i Sverige

En som ikke har slitt med uttellingen er Slovenias kaptein og ledestjerne, Jan Mursak. På tre kamper står 30-åringen med tre scoringer to assists. Han ble blant annet matchvinner da Slovenia slo USA på overtid.

<strong>MATCHVINNER:</strong> Slovenias Jan Mursak scoret det avgjørende målet da de slo USA 3-2 på overtid i den første gruppespillkampen i OL. Før kampen mot Norge i morgen står sloveneren med fem målpoeng på tre kamper, og er nummer to i poengoversikten i OL. Foto: David W Cerny / Reuters / NTB Scanpix
MATCHVINNER: Slovenias Jan Mursak scoret det avgjørende målet da de slo USA 3-2 på overtid i den første gruppespillkampen i OL. Før kampen mot Norge i morgen står sloveneren med fem målpoeng på tre kamper, og er nummer to i poengoversikten i OL. Foto: David W Cerny / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Han er ordentlig het, så han må vi være oppi og våken og forberedt på. Han er en allroundspiller som er flink til alt mulig, sier Petter Thoresen til Dagbladet.

Mats Rosseli Olsen (26) og Mattias Nørstebø (22) er lagkamerater med sloveneren i svenske Frölunda, og vet hva som venter dem i morgen tidlig.

- Mursak er helt i toppen blant de beste spillerne i SHL (den svenske ligaen). Han driver spillet framover og finner alltid noen muligheter til å score.

- Jeg merket med en gang han kom til Frölunda at han var en ledertype. Han har løftet oss som lag, så jeg er ikke overraska over at det har gått så bra for han i OL- Han er helt klart Slovenias største trussel, sier Mats Rosseli Olsen.

Tøffe dueller

Som back får Nørstebø garantert mange dueller mot lagkameraten fra Frölunda.

- Han er en knallgod spiller, og har sett utrolig bra ut i OL. Vi får prøve å stoppe han, og mye handler om å gå i kroppen, ikke la han få tid og rom, for det er vanskelig å ta pucken fra ham, sier Mattias Nørstebø til Dagbladet.

- Men det er ikke bare Mursak som kan gjøre det for Slovenia. De har mange gode spillere, advarer han.

* Kampstart Norge-Slovenia er kl. 08.40 norsk tid tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer