- Alt var galt

Hoppernes landslagssjef, Clas Brede Bråthen, kaller jula i fjor for «surrealistisk». Han har fullt fokus på Hoppuka, men sier at saken mot Skiforbundet ikke er ferdig.

PÅ JOBB: Alexander Stöckl (t.v.) og Clas Brede Bråthen forbereder dagens nyttårshopprenn i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB
PÅ JOBB: Alexander Stöckl (t.v.) og Clas Brede Bråthen forbereder dagens nyttårshopprenn i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

OBERSTDORF (Dagbladet): På hotell Marianne utenfor Oberstdorf i Tyskland denne uka:

I et lite rom for sosiale aktiviteter sitter to herrer og snakker sammen. De er ingen hvem som helst.

GOD KJEMI: Clas Brede Bråthen (t.v.) og Alexander Stöckl har utviklet et godt vennskap etter ti år sammen på toppen av Hopp-Norge. Foto: Geir Olsen / NTB
GOD KJEMI: Clas Brede Bråthen (t.v.) og Alexander Stöckl har utviklet et godt vennskap etter ti år sammen på toppen av Hopp-Norge. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Landslagssjef Clas Brede Bråthen (53) har vært hovedpersonen i en av Norges mest omtalte arbeidskonflikter denne høsten. Landslagstrener Alexander Stöckl (48) har hele tida støttet ham.

Ledelsen i Skiforbundet ville ha Bråthen vekk etter denne sesongen. Han var angivelig vanskelig å samarbeide med.

Men Skiforbundet må ha totalt feilberegnet statusen hans i Hopp-Norge. Til slutt endte det med forlik der 53-åringen byttet rolle fra sportssjef til landslagssjef.

TØRSTER ETTER SUKSESS: Norge har ikke vunnet Hoppuka i Tyskland og Østerrike siden 2007. Etter starten i Oberstdorf er det lov å håpe på suksess. Foto: Geir Olsen / NTB
TØRSTER ETTER SUKSESS: Norge har ikke vunnet Hoppuka i Tyskland og Østerrike siden 2007. Etter starten i Oberstdorf er det lov å håpe på suksess. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Tonen mellom Bråthen og Stöckl er løs og ledig. Norge fikk en knallstart på Hoppuka med tre blant de fire beste onsdag. Klokka 14.00 i dag er det nyttårshopprenn i Garmich-Partenkirchen.

Verre var stemningen rundt Bråthen ved juletider i fjor. Da fikk han en advarsel om at han ikke opptrådte på en måte som var forventet av ham i arbeidslivet. I tillegg fikk kona Hege den brutale beskjeden: Hun hadde brystkreft.

- Jula i fjor var surrealistisk. Alt var galt. Jeg føler ikke at jeg kan sette årets jul i kontrast en gang. Denne gangen var det hyggelig med familien, forteller Bråthen.

- Det er sånn jula skal være. Kall det en bedre helsetilstand. Bortsett fra corona og litt småtteri, var det jevnt over bedre for oss.

FAMILIEN BRÅTHEN: Fra venstre: Datteren Silje, kona Hege, datteren Selma, sønnen Sindre, sønnen Sirius og Clas Brede. Foto: Marteline Nystad
FAMILIEN BRÅTHEN: Fra venstre: Datteren Silje, kona Hege, datteren Selma, sønnen Sindre, sønnen Sirius og Clas Brede. Foto: Marteline Nystad Vis mer

- Hvordan går det med kona?

- Hun har vært på sin første undersøkelse etter behandlingen. Jeg er veldig spent på det. Hun får ikke svar før om noen dager. Vi håper og tror at alt er bra.

Når Dagbladet spør om han og Skiforbundet er helt ferdig med konflikten, svarer Bråthen:

- Jeg kan ikke være helt ferdig med saken. Skiforbundet er ikke ferdig med saken. Jeg jobber for Skiforbundet. Og siden Skiforbundet ikke er ferdig med saken, er jeg forpliktet og nødt til å forholde meg til den.

FORLIK: Clas Brede Bråthen og skipresident Erik Røste (t.h.) snakker med pressen etter forliket i november. Foto: Javad Parsa / NTB
FORLIK: Clas Brede Bråthen og skipresident Erik Røste (t.h.) snakker med pressen etter forliket i november. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

- Hva er det de ikke er ferdig med?

- Det er et såkalt evalueringsutvalg som jobber med saken. Fra dette arbeidet vil det komme en eller annen konklusjon. Den kommer til å påvirke den delen av systemet som jeg er i.

Bråthen fortsetter:

- Og så sitter jeg her og prater med deg om dette. Seinest i dag kom pressesjefen for Hoppuka bort og ga uttrykk for at han er veldig glad for at det gikk som det gikk. Han var sjokkert over at det hadde vært en sånn runde.

SE TV: Clas Brede Bråthen har byttet rolle fra sportssjef til landslagssjef. Video: NTB. Vis mer

Sett utenfra kan det virke som om Bråthen gikk seirende ut av konflikten. I verste fall kunne han hatt fire måneder igjen i Skiforbundet, etter å ha vært sentral i Hopp-Norge siden 2004. Nå får han minst fire nye år som landslagssjef. Det er Stöckl glad for.

- Det har vært en krevende høst for oss i hoppmiljøet. Trenerteamet har måttet jobbe med en viss usikkerhet. Det har vært krevende for klimaet internt i Skiforbundet. Og det har vært krevende for sponsorene våre, forteller Stöckl.

Det var østerrikeren som gikk ut i media da konflikten var fastlåst. Målet var å få med Bråthen videre.

- Ble resultatet akkurat som du håpet?

- Håpet var at vi skulle få med Clas Brede videre som sportssjef. Selv har jeg bare forholdt meg til én sportssjef, og det er han. Samarbeidet har vært helt fantastisk. Nå endte det med et kompromiss. Men det er bedre å ha med Clas Brede videre enn ikke å ha ham med i det hele tatt.

STØTTESPILLER: Alexander Stöckl gikk ut i media da Skiforbundet ville kvitte seg med Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB
STØTTESPILLER: Alexander Stöckl gikk ut i media da Skiforbundet ville kvitte seg med Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Bråthen er blitt fratatt administrative oppgaver. Ståle Villumstad har kommet inn som sportssjef. Men han er fortsatt ansvarlig for de sportslige resultatene, og han jobber opp mot sponsorene.

- Vi i hopp opplever ikke altfor stor forskjell. Clas Brede er behjelpelig og han sveiser gruppa sammen når vi er på tur. Han er den som kommuniserer i media rundt det sportslige, forteller Stöckl.

- Men det er forskjell med tanke på den jobben han har hatt politisk og inn mot utviklingen av hoppsporten i Norge.

- Hva med din egen framtid som landslagstrener: Ville du telt på knappene hvis Bråthen forsvant?

- Jeg ville vært veldig usikker dersom vi fikk en sportssjef som jeg ikke visste hva tenkte. Eller hvis han prøvde å snu om på det vi driver med.

Stöckl har kontrakt som går ut til våren. Etter det Dagbladet forstår er han i en prosess med Skiforbundet om framtida. Ingenting er avklart.

Men nå handler det om Hoppuka i Tyskland og Østerrike. Innledningen til konkurransen ble dramatisk da Bråthen ikke kom med flyet fra Gardermoen til München.

Årsaken var at han avla en positiv coronatest 14. desember. Personen i skranken tolket dette som at han ikke kunne reise på 28 dager. Men fordi Bråthen er vaksinert, gjaldt ikke dette for ham.

TESTET POSITIVT: Clas Brede Bråthen fikk corona et par uker før jul. Foto: Geir Olsen / NTB
TESTET POSITIVT: Clas Brede Bråthen fikk corona et par uker før jul. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Han kom med et seinere fly. Da Dagbladet skrev om dette denne uka, var kanskje den største nyheten at Bråthen i det hele tatt hadde hatt corona.

- Det er ikke noe jeg har prøvd å holde hemmelig. Men det er heller ikke noe jeg har hatt et stort behov for å publisere. Jeg skulle ikke til verdenscuprennene i Engelberg før jul. Jeg valgte ikke å gå ut med det, fordi jeg ikke ønsket å spre usikkerhet i systemet.

- Hvilken usikkerhet?

- Når det er smittetilfeller i et miljø, så kan det være at det skaper usikkerhet. Det var min enkle vurdering. Bortsett fra datteren min hadde jeg ingen definerte nærkontakter. Hopperne vet det nå. Jeg sendte ut en mail etter Engelberg. Jeg er ikke flau over å ha fått corona, selv om noen prøver å gi deg følelsen av å være kriminell.

Bråthen påpeker at han snufset litt mens det sto på. Ikke noe mer enn det.

Coronaen skaper ekstra styr for hoppere og journalister i Hoppuka. Det er tester her og der. Og papirer må sendes hit og dit. Med positiv test sitter du plutselig fanget i isolasjon i Tyskland eller Østerrike i 14 dager.

Med dette styret som bakteppe, var det svært gledelig at nordmennene startet Hoppuka på imponerende vis i Oberstdorf onsdag. Japaneren Ryoyu Kobayashi vant. Deretter fulgte Halvor Egner Granerud, Robert Johansson og Marius Lindvik.

FORNØYD GJENG: Halvor Egner Granerud og Norge har fått en god start på Hoppuka. Her sjekker laget ut fra hotellet i Oberstdorf og setter kursen for Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB
FORNØYD GJENG: Halvor Egner Granerud og Norge har fått en god start på Hoppuka. Her sjekker laget ut fra hotellet i Oberstdorf og setter kursen for Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

I dag er det klart for det tradisjonelle nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. Sist Norge vant Hoppuka var ved Anders Jacobsen i 2007.

- Hvor desperat er Norge etter å gjøre det igjen?

- Desperasjonen er ikke noe mindre enn den var i 2012. Også da syntes vi det var lenge siden vi hadde vunnet, påpeker Bråthen.

- Nei, jeg vil ikke si at det er desperasjon. Men Hoppuka er en veldig sterk drivkraft og motivasjonskilde for hele systemet vårt.

SKILEDELSE: Generalsekretær Ingvild Bretten Berg og skipresident Erik Røste ønsket Clas Brede Bråthen ut, men måtte inngå et kompromiss. Foto: Annika Byrde / NTB
SKILEDELSE: Generalsekretær Ingvild Bretten Berg og skipresident Erik Røste ønsket Clas Brede Bråthen ut, men måtte inngå et kompromiss. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Bråthen snakker med stort engasjement. Vi spør ham hvordan han ville vært hvis han bare hadde fire måneder igjen i Skiforbundet. Det var dette skipresident Erik Røste og generalsekretær Ingvild Bretten Berg opprinnelig ville.

Bråket som herjet kom best til uttrykk i Facebook-gruppa «Støtte for Clas Brede Bråthen». Den lever i beste velgående med nærmere 55 000 medlemmer.

Bråthen ønsker ikke å bruke tid på å være bitter.

- Folk er mer glad i hoppsporten enn jeg var klar over. Så har du mange som jeg visste var glad i hoppsporten som har gitt meg uforbeholden støtte. Det varmer voldsomt.

Og:

- Når oppgjørets time kommer, er det dette jeg tar med meg i grava.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer