- Alt var rigget

Den tidligere sprinteren Ben Johnson langer ut i en ny dokumentar.

OFFER: Ben Johnson hevder at det var planlagt at han skulle bli tatt for doping etter OL-gullet i 1988. Ingrid Kristiansen mener canadieren ble et offer fordi han var lettere å dømme enn en amerikaner. Foto: Jim Young REUTERS
OFFER: Ben Johnson hevder at det var planlagt at han skulle bli tatt for doping etter OL-gullet i 1988. Ingrid Kristiansen mener canadieren ble et offer fordi han var lettere å dømme enn en amerikaner. Foto: Jim Young REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Men først en tur tilbake i tid. Det er OL i Seoul 1988. Den canadiske muskelbunten Ben Johnson eksploderer ut av startblokkene, utklasser all motstand og tar OL-gull og ny verdensrekord på tiden 9.79.

Bare tre dager senere blir han tatt for doping og mister både gullet og rekorden.

Finalen han vant har i ettertid blitt kalt den mest skitne i historien, men likevel er Johnson den eneste som har blitt strøket fra resultatlistene.

I en ny svensk dokumentar som sendes i kveld forteller canadieren og flere andre om hva som egentlig skjedde under den skandaleombruste finalen.

Johnson har selv innrømmet bruk av anabole steroider under store deler av sin karriere, men han hevder at han aldri har tatt stoffet han ble dømt for under OL i 1988.

I tillegg har Johnson forklart at han kun brukte de ulovlige stoffene under treningsperioder og at han var sikker på at han ikke hadde noen forbudte stoffer igjen i kroppen under lekene i Seoul.

- De sa at de hadde funnet stanozolol i kroppen min, men jeg har aldri brukt det, sier Johnson og fortsetter:

- Allerede neste dag kom Sports Illustrated ut med «Ben Johnson - dopet» på førstesiden. Det tar måneder å forberede en slik sak. De visste hva som skulle skje. Alt var iscenesatt fra begynnelsen, sier Johnson i dokumentaren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer