Alta-dommer underkjente scoring for Strømmen - det tjente Alta på

Begge kjemper mot nedrykk. - Dette er veldig uheldig, sier Strømmen.

FIKK SCORING ANNULLERT: Denne offsidesituasjonen er såpass marginal at TV-bildene ikke gir noe klart svar på om linjedommeren gjorde rett eller ikke da han hevet flagget, og Strømmen fikk 2-1-scoringen annullert. Men linjedommerens tilhørighet til Alta - som i likhet med Strømmen kjemper for å overleve i Adeccoligaen - har uunngåelig nok blitt et tema i etterkant av kampen. Bildegrab: TV 2
FIKK SCORING ANNULLERT: Denne offsidesituasjonen er såpass marginal at TV-bildene ikke gir noe klart svar på om linjedommeren gjorde rett eller ikke da han hevet flagget, og Strømmen fikk 2-1-scoringen annullert. Men linjedommerens tilhørighet til Alta - som i likhet med Strømmen kjemper for å overleve i Adeccoligaen - har uunngåelig nok blitt et tema i etterkant av kampen. Bildegrab: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Strømmen - Hødd 1-1

(Dagbladet): Strømmen ligger på den fjerde og siste nedrykksplassen i Adeccoligaen, med to poeng mindre enn Alta på plassen foran.

Til gårsdagens hjemmemøte mot Hødd hadde NFF likevel oppnevnt Tom Egil Hansen fra Alta som en av to assistentdommere. Han kom i fokus da han i 1. omgangs siste minutt markerte for offside da Strømmen gikk opp til 2-1.

Reprisene gir ikke noe klart svar på om den avgjørelsen var rett eller ikke, den var uansett marginal, men linjemannens Alta-tilhørighet bidro selvsagt til at det ble stilt spørsmål rundt habiliteten (se situasjonen fra ca. 3:20 her).

Kampen endte 1-1, og i dag var Strømmens daglige leder Per Nygren i kontakt med dommersjef Rune Pedersen i NFF.

- Jeg kontaktet forbundet i dag tidlig, på oppfordring fra delegaten på kampen i går. Rune Pedersen legger seg flat og sier at det ikke skal forekomme, men det hjelper så lite i denne situasjonen. Vi gjør ikke noe mer ut av det, men vi synes det er beklagelig. Det er utrolig at linjemannen ikke selv oppfatter seg som inhabil på forhånd, han burde sett det problematiske i det, og jeg burde også oppdaget det. Det er i hvert fall helt naturlig at det blir støy når slike ting skjer, sier han til Dagbladet.

- Kan hende vi ikke var oppmerksomme nok
Overfor Dagbladet sier Rune Pedersen at det i alle kamper er et prinsipp om at en dommer/assistendommer regnes som nøytral om han ikke er medlem av noen av klubbene som spiller mot hverandre, men han ser at det kanskje ikke var tilstrekkelig i dette tilfellet.

- I faser av sesongen skal det stilles enda strengere krav i forhold til om dommeren kommer fra samme krets som et av lagene og så videre. Det er noe vi legger mer vekt på jo nærmere vi kommer en sluttfase. Det kan godt hende vi ikke var oppmerksomme nok i dette tilfellet, uten at jeg har noen som helst grunn til å tro at avgjørelsene er blitt påvirket, sier han.

- Burde assistentdommeren selv sagt fra om at dette kunne skape en diskusjon om habilitet?

- Det er NFF som lager oppsettet, så hovedansvaret ligger hos oss. Det er utgangspunktet. Vi har hatt tilfeller hvor dommere har vært påtenkt til kamper, og så har vi fått en henvendelse om at «hei, svogeren min spiller på det laget, er det lurt at jeg dømmer?». Da kan det hende vi gjør visse endringer, så ingen skal kunne komme etterpå og si at dommeren var inhabil. Vi har ikke til hensikt å utsette assistentdommeren for ekstra press hvis vi kan unngå det, for å si det sånn, sier Pedersen.

Medlem av Tverrelvdalen
Det er uansett for seint nå, for diskusjonen oppsto relativt raskt blant Strømmen-supporterne da de oppdaget at assistentdommer Hansen sto oppført med Alta som klubb i kampprogrammet.
 
På hjemmesida til Norsk fotballdommerforening står det også «ALTA» med store bokstaver bak navnet til Hansen. Ifølge altomfotball.no er han derimot medlem av Tverrelvdalen IL.

Det opplyser han også selv da Dagbladet ringer.

- Jeg er medlem av Tverrelvdalen IL, resten får du ta med hoveddommer eller NFF.

- Har du vært medlem av Alta også?

- Ha det bra, svarer Hansen og avslutter samtalen.

Tverrelvdalen har for øvrig postadresse Alta.

- NFF bør gå gjennom rutinene sine
Strømmen-trener Andreas Holter synes det er uholdbart at en dommer fra samme sted som en av de argeste nedrykksrivalene ble satt til å dømme dem.

- NFF bør gå gjennom rutinene sine, og assistentdommeren selv burde sagt fra før kampen. Når det oppstår tvilstilfeller, og det viser seg at linjemannen er fra Alta, er det ikke heldig i det hele tatt. Da må forbundet skjønne at det kan bli satt spørsmålstegn ved situasjoner. Vi må gå ut fra at dommerne gjør sitt beste og dømmer ut fra det de ser, men dette er ikke bra, sier han til Dagbladet.

- Hvordan opplevde du situasjonen der dere fikk annullert et mål for offside?

- Jeg regner med at han har rett, men den er utrolig marginal. Dommeren sa han var bombesikker på at det var offside, men det kan han umulig være, for den er så hårfin som det går an. Jeg har sett den mange ganger i slow motion og stoppet bildet idet ballen blir slått gjennom, og jeg er fortsatt ikke sikker på om det er offside eller ikke. Høyrebacken til Hødd faller ned litt bak stopperen idet pasningen går. Det er bare ett kamera på kampen, så vinkelen er ikke riktig og det er vanskelig å fastslå, sier han.

Daglig leder Per Nygren sier han nødig vil framstå som sutrete, men han nevner andre omstendigheter rundt kampen som han også oppfattet som «ubehagelige».

- Fjerdedommeren var overivrig, og på det forberedende kampmøtet tar han opp opptredenen til våre trenere Andreas Holter og Thomas Berntsen på benken. Det synes jeg er spesielt.

- Vurderte dere å klage på at den ene linjemannen var fra Alta?

- Hvis vi hadde oppdaget det i forkant og sendt klage da, tror jeg nok de hadde skiftet ham ut. Jeg tror ikke Rune Pedersen ville latt det passere, sier han.

- VÅRT ANSVAR: Dommersjef Rune Pedersen sier det er NFF, og ikke assistentdommeren, som har det største ansvaret for å unngå tvil rundt habiliteten til dommerne. 
Foto: Morten Holm / Scanpix
- VÅRT ANSVAR: Dommersjef Rune Pedersen sier det er NFF, og ikke assistentdommeren, som har det største ansvaret for å unngå tvil rundt habiliteten til dommerne. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer