Erling Braut Haaland Manchester City

Altfor dårlig!

Engelsk TV gir lagkameratene skylden for fiaskoen mot Liverpool. Det er bare halve sannheten.

SVAK START: Erling Braut Haaland lignet ikke sitt gode jeg på banen i sin første tellende City-kamp. Men akkurat det løser seg nok fort. FOTO: Reuters/Andrew Boyers
SVAK START: Erling Braut Haaland lignet ikke sitt gode jeg på banen i sin første tellende City-kamp. Men akkurat det løser seg nok fort. FOTO: Reuters/Andrew Boyers Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DEN norske superspissen Erling Braut Haaland gjorde en debut langt under vanlig standard i sin første tellende kamp for Manchester City. Så ærlig er det greit å være både for ham og alle oss som unner ham all mulig suksess.

De to gamle storspillerne Ian Wright og Roy Keane valgte en annen variant på den store engelske TV-kanalen ITV:

  • De la skylden på Haalands lagkamerater som ikke brukte de rommene som den unge nordmannen åpnet for dem.

Det er isolert sett sant. City burde ved flere anledninger slått den nye lynraske spissen sin direkte i bakrom

- Jeg er overrasket. De fikk ham inn for at han skulle gjøre det han gjør i denne kampen. Men se på Kevin De Bruyne! Jeg er veldig overrasket over at han ikke får til en pasning i bakrom der, sa Wright på direkten da Haaland i førsteomgangen var rettvendt på midtstreken i favorittposisjon mot Liverpools høye, flate forsvarsrekke, og kunne brukt den høye farten sin rett på mål.

Akkurat de situasjonene må City utnytte for å få mest mulig igjen for pengene som er investert i Haaland.

Men mest må han finne seg selv.

FOR det var tilsynelatende ingen trygg og råsterk norsk superspiss som debuterte for Manchester City i dag. Erling Braut Haaland tapte en-mot-en duellene fra start, var halvveis inn i flere situasjoner og så ganske stasjonær ut alene på topp med lite ballkontakt.

Ironisk nok kom den første store City-sjansen på et Liverpool-forsvar som overvurderte Haalands form. Rett før halvtimen ble han fulgt av for mange forsvarsspillere på et løp fram mot første stolpe, slik at Jack Grealish ble helt alene i drømmeposisjon på straffemerket.

Men pasningen fra Kevin de Bruyne nådde ikke fram, slik det for øvrig ofte skjedde under denne uvant slurvete City-forestillingen.

DE mange feilene gjorde at Liverpool fortjent vant dette prestisjeoppgjøret mellom Englands to dominerende lag. Uten at det resultatet sier så mye om styrkeforholdet i den Premier League-sesongen som begynner til uka.

Citys svakhet virket mer tidsbestemt. En Charity Shield-finale i juli er tidlig.

I utgangspunktet er det fort gjort å rette opp den uvant dårlige rytmen i det offensive spillet. Med små justeringer kommer de individuelt glitrende lagkameratene snart til å finne Haaland perfekt i bakrom. Slik Haaland selv med et par ukers trening finner tilbake til den vante spillgleden og trøkket:

- Det er bare spørsmål om tid når City finner skarpheten sin, sa Roy Keane på ITV som var begeistret for Haalands bevegelser.

Der har Keane definitivt rett.

DET var vel derfor trener Pep Guardiola valgte å holde ham på banen i hele kampen mens han byttet ut de to andre (Jack Grealish/Riyad Mahrez) i Citys angrepsrekke. For det er ingen ting i Haalands kvaliteter som skulle tilsi at han får problemer med å tilpasse seg Citys angrepsmønster:

- Det er godt for ham å se virkeligheten i et nytt land og en ny liga, men han var der. Han scoret ikke. Han har likevel utrolige kvaliteter, og kommer til å gjøre det, understreket Guardiola til lokalavisa Manchester Evening.

Før denne Charity Shield-kampen snakket også Liverpools kloke trener Jürgen Klopp med Sky Sport om hva han til da hadde sett av endringer hos Manchester City med Erling Braut Haaland på laget:

- Det ser ganske så normalt ut med samme ballhold og samme måte å presse på, sa han, og understreket med et varmt smil at et «normalt City» er veldig, veldig bra.

Men i dag var det mot normalt både for Manchester City som et glitrende, sjanseskapende angrepslag og den nye dyrt innkjøpte norske spissen deres.

Haaland misset en stor og en liten sjanse på under ett minutt i første omgang, og en gedigen mulighet i sluttsekundene på returen fra et Phil Foden-skudd.

SLIK sluttet denne debuten på en verst tenkelig mulig måte for en som er hentet til City for å omsette sjanser til mål, men mer dramatisk var ikke dette 1-3 nederlaget:

  • Den store dramatikken i sporten ligger på et annet plan.

Denne historiske sesongåpningen mellom Englands seriemester og cupmester er en tradisjon det er verdt å samle seg om i en tid der selv fotballens mor sliter med å ta vare på sin egen familie.

OPPRINNELIG var starten på Charity Shield for 113 år siden et slags kompromiss mellom amatørene og de første proffene; en felles forståelse av hvor sammenvevd denne sporten er med hele samfunnet.

Fortsatt blir overskuddet av kampen delt mellom de 124 lagene som er med i FA-cupens første runde. Pengene skal brukes til sosialt arbeid i nærområdet, men underveis har det vært såpass krøll med bokføringen at de engelske innsamlingsmyndighetene har strøket «Charity-navnet». Offisielt fikk Liverpool nå «Community Shield» for denne seieren; med håp om at de og de andre klubbene er bevisst sitt sosiale ansvar i et klassedelt engelsk samfunn.

MED en direkte saudiarabisk storsatsing i Newcastle og en pågående debatt i EU om nytt liv til en europeisk Superliga, er ikke bevisstheten om dette ansvaret nødvendigvis gitt.

Engelsk fotballindustri har i tiår balansert mellom hensynet til klubbtilhengerne i lokalsamfunnene og kommersielle ambisjoner. Som i sporten ellers dekker gode resultater over det meste, men et eller annet sted går det kanskje en grense også i fotballen.

Da er det bra at sesongens første store seier gikk til Liverpool og Jürgen Klopp; den treneren som klarest har stått opp mot den mest ødeleggende endringen av europeisk klubbfotball.

I den sammenhengen blir selv en viktig kamp uten Haaland.scoring ganske så uviktig.

Foreløpig er nok ikke dette stort annet enn en utsatt suksess.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer