Altfor ivrig helt fra start

Dette blir visst enda en nervøs Brann-sesong.

1.DIVISJON er såvidt i gang. Det er 29 kamper igjen; enda 87 poeng å hente. Brann har akkurat mistet en seier på bortebane mot en av de andre opprykksfavorittene i serien i en kamp vi nøytrale nok tenker at bergenserne hadde fortjent å vinne.

Med andre ord: Det høres ikke akkurat ut som noen krise for en stolt klubb med spillere, ressurser, publikum og tradisjon til å avslutte 2015-sesongen med et direkte opprykk. Hadde det bare ikke vært for at Brann og krise ser ut til å være bergensernes drømmepar.

Både for de som er født i denne fine, skeive byen, og de som er betatt av den.

RIKARD NORLING må tilhøre de sistnevnte. På litt over ett år har han som Brann-trener fått føle hvilken spesiell omsorg Bergen har for folk som ellers i landet lett blir stemplet som tapere.

For det er ikke stort lenger siden den pent kledde svensken proklamerte at han på et par måneder hadde trent fram et gullag i Tippeligaen; en forhastet analyse av tingenes tilstand i denne elleville fotballbyen som dessverre ni måneder seinere viste seg å å være så feil som omtrent mulig:

•• Brann kjempet aldri om å vinne seriegull i fjor. Fra første kamp slåss de med et ungt, sårbart mannskap for å overleve i Tippeligaen, og de klarte det ikke.

Men trener Norling klarte seg likevel på sidelinja mens patriotene gråt, Bataljonen mobliserte og klubbstyrene falt i grus rundt ham. Det er vel derfor han nå plutselig framstår som snytt ut av nesa til den typiske Brann-tilhengeren. Skjønt typisk? Hver Brann-tilskuer er helst noe for seg selv. Det er bare de store, store følelsene som binder dem sammen.

SLIK ville Norling som sist sesong med beundringsverdig ro snakket vekk hvilket som helst tap, denne gangen helst ikke si noe som helst. Bleik, skjelven og med uvant stiv overleppe møtte han lokalpressen rett etter at seieren glapp, og ba om timeout:

 SCORER IGJEN:  Veteranen Erik Huseklepp laget 0 - 1 mens Brann ennå eide bortekampen mot FFK. FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
SCORER IGJEN: Veteranen Erik Huseklepp laget 0 - 1 mens Brann ennå eide bortekampen mot FFK. FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix. Vis mer

- Jeg skulle behøve et par minutter til for å roe meg litt ned, mente Norling, men så fortsatte han likevel å prate.

For i Bergen tar visst den skjebnetunge fotballfølelsen aldri noen timeout.

AKKURAT det blir garantert den farligste utfordreren til Brann i 1.divisjon denne sesongen.

Ellers er det ikke så mye å være redd for. La gå at hjemmelaget FFK i en ellers nervøs førsteomgang etter hvert fikk lov til å tre ballen ganske lett igjennom gjestenes midtbane. Brann lå dypt etter Erik Huseklepps 0 - 1 scoring, men ikke så kontrollert som sjansestatistikken viste. Hadde FFK våget litt mer i denne perioden, ville kampen blitt jevnere før.

Det ble den for så vidt etter pause, men igjen var det bare Brann som hadde angrepsstyrke til å produsere sjanser. Slik fikk laget feilaktig annullert sin andre scoring, og muligheten til å avgjøre dette toppoppgjøret.

Så fortsatte de i stedet med å ødelegge for seg selv.

TRENER Norling ante det allerede der i garderoben rett etter kampen:

- Jeg får finne ut om jeg gjorde for mange bytter og rokkeringer i min iver etter å hjelpe spillerne, sa han i de TV-intervjuene med hjemlige BT og Bergensavisa der han egentlig ikke hadde tenkt å si noen ting.

 FORTSATT ROLIG:  Rikard Norling på sidelinja mens Brann fortsatt hadde ok kontroll på hjemmelaget. FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
FORTSATT ROLIG: Rikard Norling på sidelinja mens Brann fortsatt hadde ok kontroll på hjemmelaget. FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix. Vis mer

Innrømmelsene var uansett sanne:

•• Byttene svekket Brann mer enn den korrekte utvisningen av Fredrik Haugen for skuespill.

Særlig skiftet langt framme mellom balltrygge Kristoffer Larsen og nyinnkjøpte Alejandro Castro var merkelig. Der Brann i Larsen hadde spilleren som bandt sammen det meste av det offensive spillet, fikk de plutselig en innbytter i de hektiske sluttminuttene som for anledningen ikke jobbet bra nok i returløpene.

Det kunne fort ha straffet seg før FFK headet inn den seine utligningen sin ut av tilsynelatende et for ambisiøst soloraid på tvers av banen.

FOR det er jo mest det systematiske grovarbeidet fra kamp til kamp dette opprykket dreier seg om.

Denne Brann-utgaven er ellers ok satt sammen for sånt med nye muskler med Bismar Acosta i midtforsvaret og en skadefri Vadim Demidov som defensivt anker sentralt. I tillegg er farten bakerst litt høyere, og de mange unge lokale offensive spillere ett år eldre.

Nettopp Tippeliga-erfaringen så ut til å være forskjell bra nok målt mot et hardt økonomisk satsende FFK. I hvert fall så lenge bergensere av alle slag holdt seg passe kjølig både på og utenfor banen.

Men akkurat det blir altså ikke så lett.

 SEIN UTLIGNING:  Nykommer Henrik Kjelsrud Johansen har akkurat headet inn 1 - 1 i sluttminuttene og ødelagt nok en fin Brann-kveld. For en bergensk fotballtilhenger går det an å bli nervøs av mindre enn to tapte poeng. FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SEIN UTLIGNING: Nykommer Henrik Kjelsrud Johansen har akkurat headet inn 1 - 1 i sluttminuttene og ødelagt nok en fin Brann-kveld. For en bergensk fotballtilhenger går det an å bli nervøs av mindre enn to tapte poeng. FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Esten O. Sæther er landslagstrener i ftsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet