Ole Gunnar Solskjær ferdig i Manchester United

Altfor stygg slutt

Det skrives ikke så mye vakkert om Ole Gunnar Solskjær i dag. Men det er bare én del av United-historien hans.

SJOKKTAP: Hvor går veien videre for Manchester United etter sjokktapet mot Watford? Video: Dagbladet, reporter: Jonas Giæver / Signe Elise Morthen Stenersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DET finnes triveligere steder å få sparken som fotballtrener enn i England. Nå brukes hele alfabetet på å beskrive den elendigheten som førte til at Ole Gunnar Solskjær nå er ferdig som trener i Manchester United.

Ofte benyttes alle disse bokstavene også infamt godt:

- Ta et hvilket som helst nedsettende ord du vil, og det hadde passet. Manchester United var forferdelig, forlatt, grusomt og til slutt grundig fornedret, skrev The Guardian etter det definitive 1 – 4 tapet mot lille, middelmådige Watford i går.

- Det vil kreve et mesterstykke i argumentasjon å overbevise om at denne manageren er i stand til å snu noe som helst, konkluderer avisas kommentator med britisk, bitende sarkasme.

Så stygt slutter denne delen av Solskjærs eventyrlige historie med Manchester United etter at klubben melder at Michael Carrick er utpekt til å dra med laget til ukas Champions League-kamp borte mot Villarreal.

Men ikke selve eventyret.

FOR om det er trist for oss nordmenn at vår mann ikke lenger skal styre en av verdens mest populære fotballklubber, er det grunn til å dempe kritikken av det han har fått utrettet:

  • Ole Gunnar Solskjærs innsats som Manchester United-trener har ikke vært noen sportslig skandale verken for klubben eller ham selv.

Det er ikke mer enn noen måneder siden han fikk en ny, treårig kontrakt som takk for jobben han har gjort siden desember 2018. Denne forlengelsen var et tegn på at den interne stabiliteten Solskjær tilførte United. Nå faller han ironisk nok både hardt og fort fordi sommerens store forsterkninger til klubben, i seg selv rokket den roen.

Den klare sportslige framgangen gjennom sist sesong kombinert med nye, svindyre innkjøp, skapte en forventning om suksess som Solskjær ikke lenger var rett type trener til å oppfylle.

KRITIKKEN mot nordmannen har hele tida vært at han har manglet et tydelig offensivt spillmønster. Altså det åpenbart felles innlærte som preger de fleste kampene til byrival Manchester City, Liverpool og Chelsea.

Der de beste konkurrentenes angrepstenkning har vært gjenkjennbar både i utførelse og innkjøpspolitikk, har United savnet en slik sportslig målbar masterplan.

I stedet har periodene med gode resultater helst vært knyttet til enkeltspillere. Først og fremst gjennom det ekstremt viktige kjøpet av den portugisiske spillfordeleren Bruno Fernandes fra januar 2020. Men også med den svært fotballkloke spissen Edinson Cavani drøyt halvåret seinere, og så tilsynelatende via PR-stuntet med Cristiano Ronaldo rett etter den fine seriestarten i høst.

DENNE siste signeringen ble lenge før gårsdags smell eksempelet på hvordan nordmannen nedprioriterte det kollektive angrepsspillet. Kritikerne mente at Ronaldo tok for stor plass. Men vi vet jo ikke hvilken innflytelse Solskjær selv hadde på denne overgangen, eller om det seinere har vært retningslinjer for bruken av den legendariske storscoreren.

Sett utenfra har Ole Gunnar Solskjærs styrke som manager nettopp vært knyttet til hans sosiale ferdigheter; den tilliten han har oppnådd hos flere av sine beste spillere. Da lokalavisa Manchester Evening News allerede før styremøtet i går kveld rapporterte at flere United-spillere gikk ut fra at treneren deres ville få sparken, skjedde det typisk nok anonymt.

De beste har tilsynelatende holdt seg helt lojale. Seinest Bruno Fernandes som rett etter kampslutt, beskyttet den fallende manageren sin under United-fansens pipekonsert.

Der og da tok stjernespilleren ansvar for sin egen svake form den siste tida.

SOLSKJÆR selv har ingen problemer med å svare for egne feil og mangler på United-benken. Etter portugiserens gest inne på banen, forsvarte den utskjelte manageren fansen rett til å pipe:

Jeg forstår at fans følger klubben i tykt og tynt, sa han til lokalavisa.

De har vært fantastiske de siste sesongene. Dette er en vanskelig periode. Vi har hatt det tøft siden Sir Alex sluttet, og tilhengerne som har støttet oss har vært utrolig bra, la han til.

Så overstrømmende pent snakker en fornuftig og økonomisk godt forsikret fotballmanager i nederlagets stund. I hvert fall om han som Ole Gunnar Solskjær skjønner ritualene i denne sporten.

Tida er inne for å ofre en trener.

KRITIKK: Alex Ferguson er kritisk til Ole Gunnar Solskjærs laguttak mot Everton i denne videoen av Khabib Nurmagodemov. Video: Rødt Kort. Vis mer

OM det offeret hjelper United, er en annen sak. Rent statistisk peker jo ikke Solskjær seg ut som en så hjelpeløs sjef som dagens omtale tyder på.

På sine tre år har han riktignok ikke vunnet en eneste tittel med United, men antall seire har ligget litt over alle de som har forsøkt å føre den symboltunge arven etter Sir Alex videre.

Der Alex Ferguson på utrolige 1500 kamper som United-sjef vant 59,67 prosent av dem, endte Solskjær på 168 kamper og 54,17 prosent seire. Nærmest på den statistikken følger José Mourinho (53,33), David Moyes (52.94) og Louis van Gaal (52,43) som alle tre måtte gi seg med færre kamper.

TAR du med Uniteds rykte som et spesielt underholdende fotballag, har den tidligere toppscoreren Solskjær gjort det bedre enn de fleste i jobben:

  • Under Solskjær har Manchester United et snitt på 1,85 mål pr. kamp; så høyt var selv ikke Ferguson (1,81).

Faktisk er det bare ikoniske Matt Busby i sin første 24 år lange sjefstid på Old Trafford som i såkalt «moderne tid» etter andre verdenskrig har fått United til å score oftere pr. kamp. Mellom 1945 og 1969 lå snittet på 2 mål.

Der klarte Solskjærs forgjengere henholdsvis 1,53 (Louis van Gaal), og 1,69 (David Moyes og Jose Mourinho).

ALLE disse målene under Solskjær har altså kommet selv uten et strengt innlært og konsekvent utført offensivt mønster. Men dessverre ikke til rett tid.

Da forventningene var som størst i høst, stoppet det opp. Det skjedde samtidig med at de åpenbare defensive utfordringene både i backkjeden og på midtbanen forble uløste.

Og kanskje verst av alt:

  • 0–5 hjemme mot Liverpool sist måned, ble en påminnelse om hvor svake United er blitt på Old Trafford.

Når troen på en ny storhetstid gang etter gang knekker på egen scene, er det lett selv for de nærmeste å slutte å drømme.

SLAKT: Manchester United-fans utenfor Old Trafford er enstemte og nådeløse om Ole Gunnar Solskjærs fremtid som manager. Video: Rødt Kort Vis mer

DET var derfor lokalavisa Manchester Evening News til slutt vendte seg mot ham, og i natt publiserte bildet av Ole Gunnar Solskjær, på vei hjem som United-sjef for siste gang.

Bildet ser like trist ut som alle slike avskjeder, men viser bare en del av sannheten om Solskjærs tid som United-trener.

Til slutt blir han visst en innbytter også der. Ikke supereffektiv som på banen, men ganske bra.

Og det å få være ganske bra som sjef i Manchester United høres fortsatt ut som et eventyr for de fleste av oss som er glad i fotball.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer