Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alvorlig bekymret for langrenn. Vil hjelpe Sverige

Bjørge Stensbøl mener vi trenger flere nasjoner i Europa-toppen dersom langrenn skal overleve.

ET VANLIG BILDE: Vi har blitt vant til å se at Norge utklasser Sverige i langrenn, særlig på herresiden. Her er det Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng som jubler etter en etappe i Tour de Ski, mens svenske Eveleina Settlin har tatt telling. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ET VANLIG BILDE: Vi har blitt vant til å se at Norge utklasser Sverige i langrenn, særlig på herresiden. Her er det Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng som jubler etter en etappe i Tour de Ski, mens svenske Eveleina Settlin har tatt telling. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Tidligere toppidrettsjef ved Olympiatoppen, Bjørge Stensbøl (72), ønsker å gi det svenske langrennslandslaget en hjelpende hånd.

- Utgangspunktet var at jeg leste at Calle Halfvarsson mente han og svenskene hadde hatt dårlige ski hele vinteren. Og det hender jo iblant, at du har dårlige ski. Hvis de opplever å ha hatt dårlige ski hele vinteren, må det være noen store forbedringsområder i skibua, sier Stensbøl til Dagbladet.

I den anledning har han gått sammen med Olav Stuveseth, som lenge ble sett på som Norges fremste sliper av langrennski. De har sendt en mail til det svenske skilandslaget for å tilby dem hjelp.

- Å ha god gli handler mye mer enn hva du har under skia. Det handler om hele skiparken, velge rett ski på rett føre, organisering i smørebua og ikke minst kultur og ledelse. Det er noe jeg har snakket med Olav om, om vi rett og slett skulle tilby de litt hjelp. Eller iallfall se om vi kan bidra med noe som gir de mer stabilitet på skigli. Og det tilbød jeg svenskene, sier Stensbøl.

- Alvorlig bekymret

Så hva får to nordmenn til å strekke ut en hjelpende hånd til Sverige, Norges største rival i langrennsporet?

- Jeg er alvorlig bekymret for langrenn. Jeg tror skiskyting er til de grader i støtet, kanskje spesielt i Mellom-Europa. Skiskyting vil overta mer og mer og jeg tror langrenn må ta noen grep for å overleve internasjonalt. Da må iallfall Norge, Sverige og Finland ha folk der framme. Men jeg tror også nedover i Europa, at vi må ha tyskere og italienere med. Vi må ha flere nasjoner i Europa, skal langrenn overleve, mener Stensbøl.

BEKYMRET: Bjørge Stensbøl. 
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
BEKYMRET: Bjørge Stensbøl. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

72-åringen mener det er sunt med samarbeid, selv om lagene i utgangspunktet er rivaler.

- Det har alltid vært min filosofi i de 15 årene i Olympiatoppen at det ikke kommer noe ut av en lukket hånd. Hvis du gir noe, så får du noe. Vi hadde mye samarbeid den gangen, ikke minst med italienere og andre nasjoner, sier Stensbøl, som peker på at det er særlig herresiden til Sverige som sliter.

- Må ta grep

Stensbøl har også jobbet som skiskytterpresident fra 1985 til 1989. Han mener sporten er i ferd med å danke ut langrenn. Han peker blant annet på Tyskland, hvor de sender mer og mer skiskyting framfor langrenn på TV-skjermen.

- Det er fryktelig moro at skiskyting har vind i seilene, men samtidig så er jeg også glad i langrenn og syns langrenn skal kunne overleve. Da må de ta noen grep, mener Stensbøl.

Olav Stuveseth var helt sentral i Olympiatoppen når det gjaldt å utvikle steinslip, etter at han kjøpte en slipemaskin beregnet på alpint på 90-tallet. Selv om mange hadde lært seg faget, ble Stuveseth sett på som pioneren ved slipesteinen.

- Han kan veldig mye om dette. Alt må henge sammen med alt, som Gro Harlem Brundtland sa. Smørebua er viktig. Til slutt handler det om kultur og lederskap, mener Stensbøl.

Svenskenes langrennssjef, Daniel Fåhraeus, sier til Expressen at han er alt annet enn negativ til den norske invitasjonen. Han utelukker ikke at det blir et møte mellom partene.

SAMBOER: Langrennsløper Johannes Høsflot Klæbo har flytta sammen med kjæresten sin. Da han gjestet «Senkveld med Helene og Stian» lettet han på sløret om hvordan det er å være samboer. Foto: TV 2 Vis mer

- Sunt med konkurranse

Norges smøresjef, Stein Olav Snesrud, reagerer slik når Dagbladet forteller om Stensbøls initiativ:

- Det må han få lov til.

Smøresjefen mener Sverige allerede har et godt smøreapparat på plass.

- Svenskene må finne ut hvordan de vil jobbe og hvordan de vil legge opp systemet selv, slik sett. De har i utgangspunktet en veldig bra gjeng, som jobber godt sammen. De trenger helt sikkert litt selvtillit og stang inn med systematikken slik de jobber. Det tror jeg de fint vil finne ut av, sier Snesrud.

På spørsmål om han tror Stuveseth har noe å tilby, svarer Snesrud:

NORGES SMØRESJEF: Stein Olav Snesrud.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NORGES SMØRESJEF: Stein Olav Snesrud. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er så mange som er veldig flinke til å slipe. Det handler om å sette det inn i et system som passer til hvert enkelt lag.

Han frykter ikke økt konkurranse dersom Sverige skulle velge å samarbeide med de to nordmennene.

- Konkurransen er der uansett. Det er mange folk som er flinke, det er ikke til syvende og sist dét det handler om. Det handler om å gjenskape og ha kontroll på de forskjellige førene. Den systematikken, i forhold til sliping, har Sverige et system for. Om de vil gjøre om på det, må de bestemme seg for selv, sier Snesrud, som mener det er bra med konkurranse.

- Det er alltid sunt med konkurranse. Vi er jo avhengige av at idretten vi driver med er interessant. Vi må gjøre det best mulig og det regner jeg med de andre gjør også. Da vil konkurransen komme, sier Snesrud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!