- Alvorlig for samfunnets svakeste

Fotballjentene skjermet fra stormen.

Norges fotballjenter trente onsdag under fine forhold i Hangzhou. De merket lite til tyfonen som førte til endringer i VM.

- Været påvirker oss ikke i det hele tatt. Med flytting og utsetting av kamp tok FIFA de forholdsregler de mente var riktige på det tidspunktet. Man kan være enig eller uenig, men vi forholder oss bare til det, sier Bjarne Berntsen.

- Dette er en gruppe spillere som er veldig flinke til ikke å bruke energi på noe de ikke kan gjøre noe med.

- Blir tatt godt vare på

Det internasjonale fotballforbundet brukte mye energi på tyfonen, og endret kampprogrammet for VM to ganger.

I alt er fire kamper utsatt til torsdag, og Norge ble flyttet 20 mil til Hangzhou.

- Det var en behagelig reise, en drøy time med toget. Vi er glade for å komme tilbake hit, for det har vært litt hjemmebane for oss. På hotellet ble vi hilst veldig hjertelig velkommen, sier Ingvild Stensland.

Hun vet at stormen fikk mye omtale i Norge, men var aldri engstelig.- Det er mest farlig for folk som bor dårlig. Vi blir tatt veldig godt vare på, og det vet også de der hjemme. Derfor har jeg fått få bekymringsmeldinger. Jeg har snakket litt med mamma og søstrene mine, og de vet jeg er i god behold.

I HARDT VÆR: Men Ingvild Stensland og de andre fotballjentene opplevde bare stormen som vilt vestlandsvær. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX
I HARDT VÆR: Men Ingvild Stensland og de andre fotballjentene opplevde bare stormen som vilt vestlandsvær. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX Vis mer

Som i USA

Stormen ble langt mindre alvorlig enn værmeldingene og varslene fra kinesiske myndigheter kunne tyde på.

- Jeg har bodd fire år i USA og er vant til dette derfra. Der må vi hele tiden forberede oss på stormer som viser seg ikke å bli så ille. Men det er bra at de tar forholdsregler, for da blir det ikke så alvorlig den gang stormen treffer, sier Siri Nordby.

- Vi hadde en fin togtur fra Shanghai, med eskorte helt inn på perrongen. Her har vi ikke merket noe til uværet. Jeg har heller ikke fått særlig med bekymringsmeldinger hjemmefra. De fleste vet at vi passes godt på.Også i forrige VM stormet det rundt Norges kvinnelandslag. Da kom orkanen Isabel inn over USAs østkyst mens de norske var i Philadelphia. Denne gang var det tyfonen Wipha som herjet Øst-Kina, med konsekvenser for mange mennesker.

Alvorlig

To millioner mennesker i regionen ble evakuert på grunn av stormen, som også førte til oversvømmelser med omfattende vannskader.

Skolene i Shanghai ble stengt, og det ble store forsinkelser i flytrafikken. En mann i Shanghai døde etter å ha fått strøm gjennom seg da han vasset i en oversvømt gate hvor en strømledning hadde falt ned.

- Vi forstår at dette er alvorlig for de svakeste i samfunnet, for det er dem som alltid rammes. De har dårlige bosteder og er utsatt når noe slikt skjer. Men vi har merket lite til været, og vi fokuserer på det vi er her for å gjøre, sier Bjarne Berntsen.

Torsdag leder han laget sitt i kamp mot Ghana i Hangzhou, der det værmessig godt kunne vært spilt VM-fotball også onsdag.

(NTB)

VANT TIL STORM: Siri Nordby har bodd fire år i USA og lar seg ikke skremme av litt vind.