Alvorlig hodeskade

Hockeydramatikk på Jordal Amfi i Oslo i går kveld. To ganger måtte ambulansen hente skadde spillere. Storhamar-backen Mikael Tjälldén (30) ble kjørt til Ullevål Sykehus med en alvorlig hodeskade.

Vålerenga-backen Magne Karlstad ble sendt til Legevakta med brukket arm.

-  Tjälldén har fått en hodeskade, og blir liggende på Ullevål til observasjon. Han har snakket med Petter Salsten, som ble med ham på sykehuset. Hvor alvorlig skaden er, får vi først svar på i dag, sier Storhamars lagleder Jan Erik Multhagen til Dagbladet.

Sportssjef Petter Salsten bekrefter at Tjälldén har fått en skade i hodet, og at det er for tidlig å si noe om omfanget.

-  Mikael er ved bevissthet, han er førlig og blir liggende på Ullevål til observasjon, sier Petter Salsten til Dagbladet.

Blodet pumpet

Uhellet skjedde 11 minutter og 35 sekunder ut i første periode. Tjälldén ble taklet av Vålerenga-backen Aleksander Nervik, som hoppet opp på isen og traff Storhamar-

backen med albuen/overarmen i ansiktet. Tjälldén mistet hjelmen før han traff isen med et kraftig smell. Blodet pumpet ut av det ene øret hans.

Hodet rett i isen

DRAMATISK: Storhamars Mikael Tjälldén lå nesten 20 minutter på isen etter en takling fra Vålerengas Aleksander Nervik. Foto: Arnt E. Folvik
DRAMATISK: Storhamars Mikael Tjälldén lå nesten 20 minutter på isen etter en takling fra Vålerengas Aleksander Nervik. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

-  Jeg oppfattet det som et kraftig uhell. Hjelmen føk av. Tjälldén hadde ikke beskyttelse, og slo hodet rett i isen. Da jeg kom til skadestedet var han ved bevissthet, sier NIMI- og Vålerenga-lege Fredrik Thorn til Dagbladet.

Hoveddommer Tor Olav Johnsen mener skaden til Tjälldén var et uhell.

-  Selv om to spillere ble sendt på sykehus i går kveld, har jeg ikke inntrykk av at hockeyen er blitt tøffere. Dette er sånt som skjer. Spillet er ikke mer graverende i dag enn det var på begynnelsen av sesongen, sier Tor Olav Johnsen.

-  Smeller hardere

Storhamar-kaptein Mads Hansen mener også det var tilfeldigheter som sendte Mikael Tjälldén på sykehus.

-  Forskjellen fra tidligere er at spillet går mye fortere. Når det først smeller, er det også mye hardere. Det ulovlige var at Vålerenga-

spilleren hoppet inn i duellen, sier Mads Hansen.

Siden Tjälldén mistet hjelmen i taklingen, taler mye for at hakeremma ikke var festet ordentlig. I reglene heter det at det skal være en fingerbredde mellom haka og remma. Mange lar remma henge ned av bekvemmelighetshensyn, men om det var tilfelle i går er bare spekulasjoner.

-  Ikke krav om ambulanse

Etter skaden gikk det mer enn 10 minutter før ambulansen var på plass på Jordal Amfi. Mange mener at ventetida var for lang, og at det bør være ambulanse på hver ishockeykamp.

-  Ambulanse er ikke påkrevet. Legevakta er rett nedi gata her, og gjør at det bare tar noen minutter å komme hit. Derimot har vi lege på alle hjemmekampene. Vi har avtale med NIMI om lege derfra på hver kamp vi arrangerer på Jordal, sier markedsdirektør i Vålerenga, Jan Tore Kjær.

Da Vålerenga-backen Magne Karlstad brakk høyrearmen i begynnelsen av midtperioden, brukte lege Fredrik Thorn ei brukket hockeykølle for å stabilisere skaden, før personellet fra Legevakta overtok.

-  Magne gikk i vantet sjøl. Det var et stygt brudd. Han kan være ute for resten av sesongen, sier Vålerenga-trener Knut J. Stubdal til Dagbladet.

Garanterer nr. 24

Femmålstapet tar han med fatning. Spørsmålet om hvordan Vålerenga skal ta den 24. bøtta har han også svar på.

-  Det skal jeg fortelle etter den sjuende NM-finalen 2. april. Det garanterer jeg, sier Vålerenga-treneren etter 1- 6-tapet i går kveld.

BRAKK ARMEN: Vålerengas Magne Karlstad.