- Alvorlig påstand

Sjakkekspert Torstein Bae mener Magnus Carlsen må komme med en forklaring snart.

SJAKKSTJERNA: Magnus Carlsen. Foto: AFP
SJAKKSTJERNA: Magnus Carlsen. Foto: AFP Vis mer
Publisert

Hele sagaen startet da Magnus Carlsen trakk seg fra den tradisjonsrike sjakkturneringen Sinquefield Cup i amerikanske St. Louis. Det skjedde dagen etter nederlaget mot Hans Niemann.

Under en Twitter-meldingen la Carlsen ut en video av José Mourinho med følgende beskjed: «Hvis jeg sier noe, er jeg i trøbbel.» Store deler av sjakkverden tolket det som at Carlsen mente at Niemann hadde jukset.

Sjakkekspert Torstein Bae forteller til Dagbladet at det er flere som har endret standpunkt nå.

- Jeg føler at pendelen har svingt litt. I begynnelsen var mange overbevist eller trodde at Hans Niemann hadde jukset, men nå virker det som flere har endret mening. Ingen vet noe som helst, men de fleste etterlyser bevis.

- Alvorlig påstand

Bae understreker at det ikke finnes noen bevis i saken, men at han ønsker at den norske sjakkstjerna skal forklare seg.

- Det var en rar beslutning av Carlsen. Vanligvis ville man meldt ifra til arrangør som kunne sett på saken. Nå synes jeg vi ser en utvikling, som gjør at Magnus må uttale seg, sier NRK-profilen, og fortsetter:

- Det virker som han mener Niemann jukset, men vi må vite grunnlaget bak avgjørelsen hans. Det er uansett en alvorlig påstand om Carlsen mener Niemann har jukset.

Dagbladet har vært i kontakt med pappa Henrik Carlsen, som ikke ønsker å kommentere saken.

Ifølge Bae har tidligere verdensmester, Rustam Kasimdzjanov, uttalt at Carlsen ikke burde kommet med beskjeden på Twitter, om det ikke skal komme en offentlig uttalelse.

I SØKELYSET: Hans Niemann. Foto: Instagram/hans_niemann
I SØKELYSET: Hans Niemann. Foto: Instagram/hans_niemann Vis mer

Niemann svarer

Hans Niemann påpeker at det har vært mye snakk i sosiale medier.

- Jeg fulgte en magefølelse, og det betalte seg. Det er bare jeg som vet sannheten. Etter at jeg fylte tolv har aldri jukset under en profesjonell kamp i hele mitt liv. Jeg er stolt over at jeg lærte av feilen jeg gjorde da jeg var tolv. Jeg har ofret alt for sjakken, sier Niemann i et intervju lagt ut på Saint Louis Chess Clubs YouTube-konto.

Han fortsetter:

- Jeg har aldri jukset, og jeg kunne aldri gjort det. Det er det verste jeg kunne gjort: Jukse under en profesjonell turnering med pengepremier.

Bae forteller at Niemann har hatt en sensasjonell ferd de siste to åra.

- Det gjør nok at mange er ekstra skeptiske. Han erkjenner også at han har jukset tidligere, men det er en helt annen kategori enn hvis han skulle gjort det i verdenseliten. Jeg synes han forklarer seg greit, forteller sjakkeksperten.

Får støtte

Niemann får støtte av stormester Jacob Aagaard, som mener han ikke har sett noe utenom det vanlige de siste dagene.

- Han spilte rimelig bra mot motstandere som ikke spiller så bra. Jeg kan ikke si at jeg er sikker på at Hans ikke jukset, men jeg er heller ikke sikker på at Carlsen aldri har jukset. I dette tilfellet har jeg ikke sett bevegelser eller oppførsel som er ute av karakter for Hans, skriver stormesteren.

Han mener også Carlsen har opptrådt dårlig i mange situasjoner etter å ha tapt tidligere.

- På den måten minner han meg om Roger Federer, som var den beste spilleren i verden og oppførte seg utmerket. Så begynte han å tape for Djokovic og trengte en periode for å tilpasse seg virkeligheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer