Alvorlig skadd - blir på sykehuset i minst fem dager

Aksel Lund Svindal er satt ut av spill på ubestemt tid, men akkurat nå betyr skikjøringa hans ingen verdens ting. Det viktigste er at gutten blir frisk.

BEAVER CREEK (Dagbladet.no): Aksel Lund Svindal er operert i nesa, sydd i ansiktet og grundig undersøkt hva det dype kuttet i den ene rompeballen angår. Men fortsatt er det ingen som vil si hvor alvorlig det er.

- De (legene i Vail) er redde for infeksjon og vil holde Aksel inne til observasjon i fem dager. Han vil ikke være tilsnakkendes eller tilgjengelig på minst et par dager, sier alpinlandslagets lege Ola Rønsen til Dagbladet.no.

Diffus landslagslege
Landslagslegen var i beste fall diffus da han i natt beskrev Aksel Lund Svindals fysiske tilstand etter det stygge fallet under den første utfortreninga i Beaver Creek. Det eneste vi vet med sikkerhet etter at det norske alpinesset i natt hadde vært et par timer på operasjonsbordet, er at Aksel Lund Svindal ikke skal kjøre på ski med det første.

- Om han kjører igjen i januar, i februar eller i oktober neste år - akkurat nå spiller det ingen rolle i det hele tatt, sier landslagstrener Marius Arnesen.

- Det eneste som betyr noe er at Aksel blir frisk.

To kirurger, en gastrokirurg og en ansiktskirurg, var i arbeid da Aksel Lund Svindal ble tatt hånd om i natt. Den ene av dem undersøkte kuttet i bakenden i forhold til skader på bekken og tarm - den andre benyttet narkosen til å operere bruddet i nesa og til å sy de to kuttene i ansiktet

- Etter forholdene ser han fin ut, relativt sett, sier Ola Rønsen til Dagbladet.no
- De legene som jobbet med Aksel gjorde en meget god jobb


Preget Aksel Ola Rønsen snakket med Aksel Lund Svindal da han kom til seg selv igjen. Ifølge den norske legen er gutten tydelig preget.

- Han har ikke sagt så veldig mye, men selvfølgelig har dette gått innpå ham. Skadene er langt mer alvorlige enn det Aksel først trodde da han lå i bakken etter fallet.

- Hva med de indre organene man fryktet var skadet - buken og tarmene?
- Sykehuset i Vail har gått gjennom det de skal gjøre - noe mer enn det vil jeg ikke si nå

- Når kan han trene igjen?- Det er det alt for tidlig å si noe om. Først må han være på sykehuset, så skal han ut av sykehuset og deretter begynner rehabiliteringen. Så det viktigste nå er at vi tar en ting av gangen. Og at vi ser det positive i at undersøkelsene av hodet, nakken og ryggen ikke viser tegn til skader.


- Veldig tungt 
- Verdenscuppoeng og trening er ikke det vi tenker på nå som Aksel ikke har det godt, supplerer landslagstrener Marius Arnesen.

- Det eneste hele laget tenker på er helsa hans. Og ja, selvfølgelig blir et lite vennelag som vårt preget når en av løperne blir skadet på denne måten.

- Akkurat nå er lufta gått ut av alle mann.

- Kan sesongen være ødelagt?

- I så fall spiller ikke det noen rolle. Det viktigste er som sagt at Aksel blir frisk - ikke når han kjører renn igjen. Og akkurat nå er han langt unna det.

- Det er veldig tungt når slike ting skjer, sier Marius Arnesen.

FALT STYGT: På den første utfortreninga i Beaver Creek falt Aksel Lund Svindal stygt. Foto: Scanpix/Reuters/Rick Wilking
FALT STYGT: På den første utfortreninga i Beaver Creek falt Aksel Lund Svindal stygt. Foto: Scanpix/Reuters/Rick Wilking Vis mer
Alvorlig skadd - blir på sykehuset i minst fem dager
DIFFUS: Alpinlandslagets lege Ola Rønsen sier at Aksel Lund Svindal blir på sykehuset i Vail i fem dager.