Line Andersen mot NRK

- Alvorlige konflikter under mesterskap

Men programlederen fikk skryt av ledelsen.

DAG 1: Line Andersen forlater Oslo tingrett etter første dag i rettssaken mellom henne og NRK. Video: Marie Røssland / Dagbladet TV. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Line Andersen (47) har gjentatte ganger skapt konflikt under og rundt store mesterskap i en årrekke. Det hevdes av NRK i Oslo tingrett, hvor den bitre rettssaken mellom de to partene pågår.

NRKs advokat Anders Stenbrenden trekker fram en e-post som sportsredaktør Egil Sundvor sendte til alle på avdelingen i etterkant av verdenscupen i alpint i Val Gardena i desember 2018.

- Det ble meldt om flere episoder der Andersens tone ble nevnt. «Flere gruer seg til å gå på jobb», leser Stenbrenden.

«Svært krevende»

Også alpin-VM i St. Moritz 2017 var «svært krevende for mange» sier advokaten, og henviser til et møte etter mesterskapet.

I RETTEN: Line Andersen (47) kjemper en innbitt kamp for å få tilbake rollen som programleder. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RETTEN: Line Andersen (47) kjemper en innbitt kamp for å få tilbake rollen som programleder. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er flere meldinger om at Andersen påvirker arbeidsmiljøet negativt og skaper flere konfliktsituasjoner. Flere av medarbeiderne har tatt til tårene, leser Stenbrenden.

Etter disse tilbakemeldingene svarte den profilerte NRK-programlederen at «deler av kritikken» var gjenkjennelig, og at spesielt én hendelse var utilgivelig.

«Jeg klikket», uttalte Andersen. Hun lovet å ta grep for at dette ikke skulle skje igjen, og «legge av seg den skarpe tonen».

«Imponerende»

Men fram til dette var ledelsesnivået over vaktsjefer og producere for en stor del uvitende om de alvorlige konfliktene nede på golvet, ifølge Stenbrenden. Etter VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016 ble hun tvert imot rost opp i skyene av en daværende redaksjonssjef, som anså Andersen som en stor ressurs for NRK-sporten.

«Din innsats var imponerende og hevet nivået på sendingene. Du kan være krevende for alle rundt men alt i alt hever det alle», skriver redaksjonssjefen til 47-åringen.

- [Vaktsjefen under VM] deler ikke oppfatningen, konstaterer Stenbrenden.

Den aktuelle vaktsjefen og en reporter har begge jobbet på flere mesterskap med Andersen. De skal begge forklare seg om arbeidsklimaet i retten.

- Enkelte vitner er sterkt preget, bemerker Stenbrenden.

Dagbladet har vært i kontakt med nesten alle de 18 vitnene som er innkalt, i all hovedsak folk fra NRK-sporten. Flere gir uttrykk for at de opplever saken som en stor belastning.

Langvarig sykmeldt

Advokaten Stenbrenden trekker linjene helt tilbake til 2012/13, da Andersen ifølge ham ble innblandet i en arbeidskonflikt så alvorlig at hun selv ble langvarig sykmeldt.

STATSKANALENS MANN: Advokat Anders Stenbrenden fører saken for NRK. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
STATSKANALENS MANN: Advokat Anders Stenbrenden fører saken for NRK. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

NRK har i sitt såkalte sluttinnlegg til retten hevdet at Andersen «bare har ønsket å jobbe som programleder med spesifikke programlederoppgaver», selv om stillingen som journalist medfører en rekke andre funksjoner man skal skjøtte.

Under Stenbrendens innledningsforedrag hevder han at 47-åringen i forbindelse med den langvarige sykmeldingen utviklet en vane for ikke å ønske seg andre arbeidsoppgaver enn å lede egne programmer.

- Hun hevder hun har stilling som programleder, sier advokaten - med klar henvisning til at arbeidskontrakten lyder på «journalist».

Frisk til 17. mai

Advokaten tegner et bilde av en arbeidstaker som hyppig syk- og friskmelder seg i et påfallende mønster i denne perioden.

- Vi ser at hun blir frisk til store begivenheter, og blir sykmeldt igjen etter det, sier han.

Advokaten trekker fram at hun ble friskmeldt en periode med sykmelding, og dermed kunne lede NRKs 17. mai-sending.

- Hun følte seg mistenkeliggjort for å «shoppe» jobber, sier advokaten.

NRK hevder også at Andersen har hatt lav terskel for å føle seg forbigått eller satt på sidelinjen til fordel for kolleger.

«Det er hårreisende at jeg, som har jobbet med alpint i ti år og er den beste, skal vike til fordel for en som skal være på opplæring», skrev hun til redaksjonssjefen etter at han sendte en annen reporter som han ønsket å «bygge opp», til et mesterskap.

Vitner onsdag

Line Andersen har saksøkt NRK fordi hun mener seg «endringsoppsagt» fra å være programleder til nå å bli nettjournalist i kulturavdelingen. Dette har ifølge hennes advokat Tron Dalheim «et klart element av degradering og ydmykelse».

Rettssaken pågår til og med fredag. Onsdag skal Andersen selv forklare seg, i likhet med NRKs sportsredaktør Egil Sundvor og flere andre hun har stevnet som vitne, blant dem statskanalens hovedverneombud og tidligere HR-leder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer