HVILER SEG I FORM: Amalie Iuel har konkurrert hver helg siden januar og begynner å bli sliten. Likevel stiller hun på to distanser i VM. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
HVILER SEG I FORM: Amalie Iuel har konkurrert hver helg siden januar og begynner å bli sliten. Likevel stiller hun på to distanser i VM. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

VM i friidrett 2017

Amalie (22) kan få et pikant dilemma om hun skulle lykkes på 400 meter søndag: - Hun har hatt et smått umenneskelig kjør i år

Skal løpe to VM-distanser.

LONDON (Dagbladet): Amalie Iuel (22) har hatt en lang sesong på friidrettsbanen, og satte ny norsk rekord på 400 meter hekk allerede i april.

Søndag formiddag skal hun prøve å skvise ut de siste dråpene av formen denne sesongen når forsøket på 400 meter går av stabelen i VM.

- Det er ofte sånn at folk har to, tre innedørskonkurranser og så et par utendørskonkurranser før de store mesterskapene, mens jeg har konkurrert hver helg siden januar. Det tar veldig på nervesystemet, forklarer Iuel da Dagbladet spør om hva en lang konkurransesesong har å si for VM-sjansene.

Derfor er det kanskje litt merkelig at Iuel har valgt å stille opp på to distanser i VM. Iuel løper både 400 meter og 400 meter hekk.

Et prøveløp

Det er det flere grunner til. Først og fremst fordi hun under VM for to år siden var så anspent før hekkeløpet at hun krasjet inn i de to første hekkene og reiste hjem med en skuffende 26. plass.

- Det er bare for å få litt erfaring med banen. De er forskjellige alle sammen, og om de er litt spretne så er det greit å prøve litt på forhånd, sånn som den var i Beijing. Jeg har hørt at de er ganske like, de to banene der, så da er det greit å få prøveløpt litt først. Jeg tar 400 meteren som et erfaringsløp, men jeg skal selvfølgelig gønne på for det altså, men det er hekken som er prioritert, sier Iuel til Dagbladet.

For Iuel er det ikke først og fremst årets VM som skal sende henne høyt opp på resutlatlista. Det viktigste er å få samlet mesterskapserfaring.

- Det er også en av grunnene til at hun valgte å kjøre to distanser, slik at hun skal være sikret å få flere starter. Hun har jo hatt et smått umenneskelig kjør i år med konkurranser nesten hver eneste helg siden januar. Det å skulle være i toppform igjen i august da, er svært krevende, sier Iuels trener, Leif Olav Alnes.

- Hun har vært veldig flink i sommer og løpt veldig få konkurranser, og de hun har løpt har godt i. Derfor kan vi ikke utelukke at hun kan løpe opp mot sitt beste, til tross for den lange konkurransesesongen. Det hadde vært kjempehyggelig og en større prestasjon enn det det umiddelbart kan virke som, fortsetter han.

Må velge distanse

Iuel satte ny norsk rekord med 51.81 på 400 meter flatt i mars, og med fullklaff håper både hun og trener Alnes at den er innen rekkevidde søndag også.

- Hodet mitt vil det veldig gjerne, så får vi om kroppen min også vil det, sier Iuel.

- Hun var fire tideler bak både på 400 meter flatt og på hekken etter at hun kom hjem (fra USA, red.anm.), og det syns jeg faktisk var veldig imponerende. Jeg er veldig lite glad i å forskuttere, og jeg pleier å si at godt gjort er bedre enn godt sagt. Det er bare å bruke energi på det du kan gjøre noe med, og så teller vi opp etterpå, sier Alnes.

Om Iuel skulle lykkes med å ta seg til semifinalen på 400 meter søndag, får hun et pikant dilemma allerede mandag.

Forsøket på 400 meter hekk, går nemlig bare en time før semifinalene på 400 meter.

- Ja, det får jeg ta det som det kommer. Vi har snakket litt om det, men vi får ta det steg for steg. Det er 400 meter hekk som blir prioritert, sier Iuel.