SUPERTALENT: Amalie Iuel i Los Angeles hvor hun studerer og konkurrerer. Hun er for lengst EM-klar, både på 400 meter hekk og i sjukamp. Men 22-åringen vil også til OL i Rio. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
SUPERTALENT: Amalie Iuel i Los Angeles hvor hun studerer og konkurrerer. Hun er for lengst EM-klar, både på 400 meter hekk og i sjukamp. Men 22-åringen vil også til OL i Rio. Foto: Tormod Brenna / DagbladetVis mer

Amalie (22) nærmer seg OL-kravet

Imponerende sjukamp i USA i natt.

Amalie Iuel er sammen med Karsten Warholm friidretts-Norges kanskje største talenter. Begge har 400 meter - både hekk og flatt - som sin spesialøvelse, men begge satser også på mangekamp.

I helga gikk Amalie Iuel en sjukamp i Seattle i delstaten Washington for universitetslaget sitt, University of Southern Califorina, og hun leverte strålende resultater.

6011 poeng er soleklar personlig rekord, og mer enn 100 poeng over EM-kravet. 

Til OL-kravet er det fortsatt en vei å gå for den danskfødte Bærums-jenta, men hun nærmer seg.

6220 poeng krever Olympiatoppen at jentene må klare før de kan kvittere ut Rio-dressen.

Det spørs om Amalie Iuel kan klare det, mye avhenger av om sjukamp lar seg kombinere med spesialøvelsen 400 hekk i Amsterdam i begynnelsen av juli. I såfall får hun en ny mulighet til å klare OL-kravet der.

I så fall må hun få litt mer dreis på kastinga sin. Det er i kule og spyd hun taper poeng. På løpsøvelsene, og i lengde og høyde, er hun mer enn habil nok.

Amalie vant da alle  løpsøvelsene og både høyde og lengde i The Pac-12 Multi-Events Championships i helga, og var suveren sammenlagt. Hun satte også en rekke personlige rekorder.

Den høyeste poengsummen scoret hun på 200 meter med sterke 23,41. Men en avsluttende 800 meter på uhyre sterke 2.06,34 og en korthekk som gikk unna på 13,81 ga alle godt over 1000 poeng. Alle løpene - med unntak av korthekken - var også personlig rekord. Også i høyde ble det pers, med et knallhopp på 1,84 meter. Amalies vinnersprang i lengde målte 5,89 meter.

- Jeg er veldig fornøyd. Kanskje aller mest med høyde, hvor vi har jobbet hardt og lenge for å få resultater. Men også 200 meter og 800 meter ble gode øvelser for meg, sier Iuel til universitetets eget nettsted.

 Men i kastøvelsene sliter Iuel langt mer. 11,63 i kule og 29,51 i spyd ødela muligheten for en OL-plass i denne omgangen. hadde hun klart ti meter til, ville OL-billetten vært i boks.

Samtidig viser resultatene at ungjenta har et kjempepotensiale og et fysisk grunnlag til å kjempe på langt flere øvelser enn langhekken, hvor hun VM-debuterte for Norge i Beijing i fjor.

• Ida Marcussen har norgesrekorden i sjukamp med 6226 poeng. Den gang, i 2007, kastet hun spydet nesten dobbelt så langt som Amalie Iuel gjorde i Seattle i natt.  

BRØT GRENSEN:  Amalie Iuel klarte for første gang over 6000 poeng i sjukamp i et stevne i Seattle i helga. Foto: NTB Scanpix
BRØT GRENSEN: Amalie Iuel klarte for første gang over 6000 poeng i sjukamp i et stevne i Seattle i helga. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.