IMPONERER: Amalie Hammild Iuel har ikke mer enn så vidt fått norsk statsborgerskap, men allerede har den tidligere dansken markert seg i U23-EM i friidrett. Foto: Thor-Erik Thoresen
IMPONERER: Amalie Hammild Iuel har ikke mer enn så vidt fått norsk statsborgerskap, men allerede har den tidligere dansken markert seg i U23-EM i friidrett. Foto: Thor-Erik ThoresenVis mer

Amalie Hammild Iuel til finale med nest beste tid

Markerer seg.

Amalie Hammild Iuel har ikke mer enn så vidt fått norsk statsborgerskap, men allerede har den tidligere dansken markert seg i U23-EM i friidrett.

Lørdag tok hun seg til finalen på 400 meter hekk med glimrende 56,60. Det er ny norsk rekord i aldersklassen, og hun vant sitt heat i semifinalen. Det var bare hennes tidligere landsmanninne Stina Troels som løp raskere enn henne i semifinalene. Den danske jenta løp inn til 55,91.

- Det gikk bedre i semifinalen enn i forsøket. Jeg følte meg mer komfortabel og løp mer kontrollert, faktisk litt avslappet, analyserte Amalie Iuel etter løpet til friidrett.no.

- Men jeg følte at jeg ikke hadde en så god start som i forsøket fredag. Da var jeg veldig nervøs på om det kom til å stemme. Jeg tullet litt på den femte eller sjette hekken også, mente perfeksjonisten.

Amalie Hammild Iuel har personlig rekord på 55,92, som er godt under den norske rekorden, og i og med at Stina Troels løp så raskt, virker det som om Iuel må ned mot persen sin for å være med å kjempe om gullet i finalen søndag.

Det er også grunn til å merke seg at den norske seniorrekorden på distansen er på 56,33. Men full klaff kan den fort ryke den også, og dermed blir Hilde Fredriksen sendt inn i historiebøkene for godt, for det er hun som har den gjeldende rekorden.

Utslått i spyd Det var også norske kastere med i spydkvalifiseringen for menn lørdag, men ingen av de to norske deltakerne tok seg videre til finale.

Grekeren Paraskevas Batzavalis var best i kvalifiseringen med et kast på 78,48. Best av de norske var Håkon Løvenskiold Kveseth på 18.-plass med 67,32. Han måtte ha kastet 3,67 meter lenger for å sikre en finaleplass.

Den andre norske deltakeren, Vetle Brunvatne, endte på 21.- og sisteplass i kvalifiseringen med 65,01.

Even Pettersen, som løp i det første semifinaleheatet på 200-meteren for menn, endte sist i sitt heat. Han løp inn til 22,99 og kom ikke med til finalen. Polske Karol Zalewski var best i heatet med råsterke 20,50. Alle de tre som tok seg automatisk til finale løp under 21 sekunder.

Senere lørdag skal ytterligere fire norske utøvere i aksjon i enten semifinaler eller finaler i mesterskapet i Tallinn.

(NTB)