Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Storfamilien Iuel

Amalie Iuel: - Mamma og pappa fikk sjokk

Familien Ingebrigtsen kjenner de fleste. Familien Iuel er også litt av en bukett. - De skjønte ikke at det var mulig å være så ulike når alle vi barna kommer fra samme mor og far, sier Amalie Iuel til Dagbladet.

IMPONERER: Amalie Iuel overrasker og imponerer når hun på amerikansk, dansk og sunnmørsk kommer med en klar melding til Karsten Warholm. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Store deler av den norske befolkning er godt kjent med familien Ingebrigtsen gjennom NRKs TV-serie med Gjert, Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen som de mest synlige frontfigurene.

Teamet rundt Karsten Warholm fungerer også litt som en familie, med Leif Olav Alnes, Amalie Iuel, Elisabeth Slettum og Solveig Hernandez Vråle på laget.

Amalie Iuels ekte familie er imidlertid ikke like kjent som Team Ingebrigtsen, men det er også en herlig sammensetning av en storfamilie med Amalie og hennes fire søsken.

Søsknene til den norske friidrettsprofilen er imidlertid ikke bitt av den samme løpe- og idrettsbasillen som Iuel, som dro til VM-byen Doha i Qatar sammen med Warholm og Alnes allerede for over en uke siden.

- Mamma og pappa fikk sjokk

Til Dagbladet forteller norgesrekordholderen på 400 meter hekk at storfamilien Iuel byr på svært kreative og svært ulike personligheter med vidt forskjellige karriereveier og talenter.

- Mange tenker at søsken er ganske like. Så mamma og pappa fikk sjokk da deres tre første barn var så ulike. De skjønte ikke at det var mulig å være så forskjellige når alle vi barna kommer fra samme mor og far, forteller Amalie Iuel til Dagbladet.

- Og så kom de to siste, som var like ulike fra resten. Alle fem har ulike personligheter med ulike interesser. Samtidig er vi også like på noen områder, påpeker hun.

Der Amalie er en av Norges beste friidrettsutøvere og rangert som den nest beste norske kvinnen etter Karoline Bjerkeli Grøvdal på IAAFs internasjonale friidrettsranking, har hennes søsken valgt helt andre retninger.

- Noen er veldig skoleflinke, andre driver med musikk, noen tegner, og jeg driver med sport. Alle andre har vært innom sport, men det er bare jeg som har funnet den store idrettsgleden på dette nivået, forteller Iuel.

- Alle søsknene er veldig kreative, veldig ulike, men det blir en god bukett til slutt når du setter det sammen, sier 25-åringen og smiler varmt.

Blant annet har lillesøster Maja Iuel et veldig spesielt talent som du kan se her:

MANGE TALENTER: Amalie Iuel er mektig imponert over søster Maja Iuels helt spesielle talent. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Musikalsk talent

Det er imidlertid ikke bare lillesøster Maja som har et musikalsk talent. Det er har også Amalie selv.

Iuel tar ofte fram gitaren og synger litt for seg selv med en vakker stemme, som aldri har nådd – og sannsynligvis aldri vil – nå offentlighets lys.

- Jeg er veldig glad i musikk og sang. Jeg spiller en del gitar, for å koble av litt. Hvis jeg er nervøs eller trist, tar jeg en liten trall på gitaren, så går det stort sett bedre etterpå. Jeg spiller bare bak lukkede dører. Det blir ikke noe låtslipp på meg, forteller Amalie Iuel til Dagbladet.

SOSIAL: Amalie Iuel har vokst opp i en stor familie med mange kreative, talentfulle søsken. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
SOSIAL: Amalie Iuel har vokst opp i en stor familie med mange kreative, talentfulle søsken. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

Hun sprudler store deler av døgnet med sin lekenhet, utadvendthet og utstråling, men har samtidig en introvert side.

- Jeg vil skape en stor familie selv

Iuel har et skall hun gjerne kryper inn.

- Før et friidrettsstevne er jeg glad i å være alene, i hvert fall ikke ha for mange rundt meg. Å ha teamet rundt meg, er fint. De gir mer energi enn de tar. Det er viktig å folk rundt meg på laget som jeg trives så godt sammen med, forteller Iuel.

- Hva gjør du når treningsdagen er over?

- Er det lov å si Nettflix og slappe av? Når jeg kommer hjem fra en lang treningsdag, er jeg utslitt og vil bare ligge på sofaen og se en god film. Jeg er veldig glad i å lage mat og liker å utforske nye oppskrifter og nye retter.

FORBLØFFER: Amalie Iuel briljerer med sine språkegenskaper, slår tilbake mot Karsten Warholm og kommer med en avsløring. Samtidig forbauser Iuels lillesøster. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Iuel er et sosialt menneske som trives med en stor familie rundt seg. Derfor ønsker hun å skape en storfamilie selv den dagen tiden er inne.

- Jeg stortrives i en stor familie. Jeg har lyst til å skape en stor familie selv, når den tid kommer. Det er lenge til. Men jeg synes det er veldig hyggelig med mange barn og at det ikke er stille i huset, sier Iuel til Dagbladet.

- Hvor stor familie vil du ha?

- Jeg vil ha fem barn kanskje, sånn som vi har vært. Vel, det er kanskje litt mye å kreve, så jeg er villig til å diskutere det. Jeg stresser ikke med det. Jeg har lagt det på vent. Det blir etter karrieren.

- Hvor lang karriere ser du for deg?

- Vi får se når utviklingen stopper opp og idrettsgleden tar slutt. Akkurat nå er den helt på topp og jeg har aldri vært mer motivert. Så lenge jeg har den motivasjonen, er det ingen grunn til å stoppe. Jeg kjører på helt til ilden slukner.

Norgesrekord

Den er tent som bare det akkurat nå. På plass i VM-byen Doha er hun, lagkamerat Warholm og Alnes godt i gang med å forberede seg til verdensmesterskapet i friidrett i omstridte Qatar.

Iuel banket til med ny norsk rekord på 400 meter hekk under stevnet Grand Prix Gliwice i Polen i juni. Tiden 55,15 ble den nye norgesrekorden til Iuel, en forbedring på elleve hundredeler, og ville ha holdt til EM-bronse i Berlin 2018.

- Denne tiden ville holdt til EM-medalje i fjor. Hva betyr det for deg?

- Det er veldig inspirerende, sier friidrettsesset.

Etter overgangen fra regimet i amerikansk idrett med stor dose syretrening, håper Iuel å ta nye steg i VM - etter knallhard jobbing med samme treningsopplegg som lagkompis Warholm har hatt så stor suksess med.

Nytt regime

Treningsmetodene Iuel brukte i sine fire år i USA var effektiv til å begynne med, men Iuel tror treningsopplegget hun nå er en del av - med skjerpet fokus på mengde og volum - er det riktige for henne nå.

- Treningen i USA ga raskt framgang og økning i prestasjonene. Men over tid slår ikke så mye syretrening bra ut. Volum og kapasitet gir bedre utvikling over lang tid. I USA løp jeg veldig bra i starten av sesongen, men så dabbet det litt av. Vi konkurrerte nærmest hver helg. Det er ikke en bra oppkjøring til internasjonal sesong. Det er også en av de store forskjellene fra det gamle til det nye treningsprogrammet, forteller 25-åringen til Dagbladet.

- Hva tar du med deg av det du lærte i USA?

- I amerikansk idrett er de veldig flinke til å tørre å tenke stort. Det lærte jeg litt av: Selvtillit og det å tørre. Det tok jeg med meg fra USA, selv om jeg sikkert har litt å jobbe med.

Tirsdag 1. oktober løper Iuel først VM-heat på 400 meter hekk. Warholm og herrene skal i aksjon med heatene allerede fredag 27. september.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling