Amalie Iuel blir gjerne trener til hun er pensjonist

Amalie Iuel avslører karriereplan: Skal bli trener

Friidrettsesset Amalie Iuel (25) er godt i gang med å legge til rette for en framtid som trener. - Jeg vil bli som Leif, forteller Iuel til Dagbladet.

SKAL BLI TRENER: Amalie Iuel har begynt på trenerutdanning - og forsøker å lære mest mulig av Leif Olav Alnes slik at hun også kan bli en trener på toppnivå om noen år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKAL BLI TRENER: Amalie Iuel har begynt på trenerutdanning - og forsøker å lære mest mulig av Leif Olav Alnes slik at hun også kan bli en trener på toppnivå om noen år. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Amalie Iuel (25) går løs på en ny friidrettssesongen med en meget solid sesongoppkjøring i kroppen.

Etter overgangen fra regimet i amerikansk idrett med stor dose syretrening, er 25-åringen i ferd med å få tilpasse seg den nye suksessopplegget til Leif Olav Alnes.

Nå er hun forhåpentligvis klar til å ta nye steg på friidrettsarenaen, hvor lagkamerat Karsten Warholm har blomstret til å bli en verdensstjerne med samme treningsopplegg.

Iuel forteller til Dagbladet at hun elsker å være en del av dette laget med Alnes som trener og Warholm, Elisabeth Slettum og Solveig Hernandez Vråle som lagkamerater.

400 meter hekk-løperen suger til seg alt hun kan av lærdom fra trener Alnes og Warholm med håp om å dra nytte av det som utøver i dag, men også en gang i framtiden som trener.

Vil bli trener

For Iuel brenner for idretten og har staket ut en ny kurs som trener, den dagen utøverkarrieren er over.

- Jeg jobber for å bli trener. Jeg vil fortsette i idrettsverden etter utøverkarrierne. Jeg tror ikke jeg klarer å trekke meg ut fra idretten, forteller Amalie Iuel til Dagbladet.

TRENERDRØMMEN: Amalie Iuel er godt i gang med trenerutdanningen. Foto: NTB Scanpix
TRENERDRØMMEN: Amalie Iuel er godt i gang med trenerutdanningen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Å være trener er noe jeg tror kan bli skikkelig kult. Jeg prøver å lære så mye jeg kan av Leif og teamet rundt meg, suge til informasjon og en dag få bruke det selv.

Kan bli trener i 40 år

Hun er godt i gang med å ta trenerutdanning på Norges Idrettshøyskole. Til høsten begynner hun på en mastergrad, om alt går etter planen.

- Hvem vil du bli trener for?

- Jeg vil gjerne trene toppmotiverte idrettsutøvere som ønsker utvikling og fremgang. Jeg ønsker å jobbe i toppidretten og fokusere på den delen av utviklingen, forteller Iuel til Dagbladet.

- Kan du se for deg å bli trener til du blir pensjonist?

FRIIDRETTS-TV: Da Karsten Warholm farget håret blondt fikk han tyn fra lagvenninnen Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Ja, hvorfor ikke? Jeg kan ta en Leif. Jeg vil bli som Leif. Men vi får se. Jeg synes i hvert fall at det er kjempeinteressant. Det er en fordel for meg å være utøver på dette nivået og være så tett på for eksempel det Karsten gjør og har gjort når han har vunnet VM- og EM-gull. Jeg sitter og noterer ting bak øret og lærer mye av dette teamet.

- Jeg har alltid visst at jeg ikke vil klare å legge idretten helt fra meg. Jeg vil ha en fot inne i den også når utøverkarrieren er over, varsler friidrettsesset.

- Hvor lang karriere ser du for deg?

- Vi får se når utviklingen stopper opp og idrettsgleden tar slutt. Akkurat nå er den helt på topp, og jeg har aldri vært mer motivert. Så lenge jeg har den motivasjonen, er det ingen grunn til å stoppe. Jeg kjører på helt til ilden slukner.

Utvikling

Foreløpig er motivasjonen veldig stor. Iuel elsker å trene mot ny utvikling og nye mål.

- Jeg håper å se et løft denne sesongen, men jeg vil ikke love noe. Det blir spennende å se. Jeg ønsker ikke å love noe og legge for mye press på meg selv. Jeg har sett at det ofte kan slå negativt ut. Jeg prøver å gå inn i sesongen med lave skuldre og ikke for høye forhåpninger. Jeg tror det er smart, sier Iuel til Dagbladet.

FRIIDRETTS-TV: Vi blir bedre kjent med hele Norges Karsten Warholm i Dagbladets nye friidrettsprogram og får blant annet bli med bak kulissene til Warholm og Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Hun sesongdebuterer trolig i Diamond League-sammenheng på hjemmebane under Bislett Games. Sesongplanen videre er ennå ikke lagt, men 25-åringen forteller at hun blant annet skal l delta i Universiaden i Napoli.

- Jeg tror vi kommer til å legge ned en treningsperiode underveis i sommer for å finne en formtopp til VM.

- Solstråle

På laget som ledes av Leif Olav Alnes er talentfulle Solveig Hernandez Vråle (19) det siste innslaget i gruppa, sammen med Warholm, Iuel og Slettum.

- Solveig er en solstråle. Hun er kjempehyggelig og kommer med så mye energi. Solveig er fortsatt ung og tilpasser treningsopplegget litt. Hun er et bra tilskudd til laget, synes jeg, sier Iuel til Dagbladet.

- Ser du likheter i deg selv i henne?

- Ja, jeg ser en den likheter. Vi er like på en del områder og ulike på andre. Vi har mye å lære av hverandre, sier 25-åringen, som skryter av det norske friidrettstalentet.

- Solveig er mye bedre enn det jeg var på samme alder. Det ser lovende ut. Jeg gleder meg til å se hva hun kan få til de kommende årene. Hun må være tålmodig, for det er et helt nytt treningsopplegg. Det er bare å senke skuldrene og være tålmodig.