Amalie Iuel fikk vitseforbud. Hysjet på av autoritet

Overgangen fra amerikanske autoriteter til humørsprederen Leif Olav Alnes er som dag og natt for Amalie Iuel.

IMPONERER: Amalie Iuel overrasker og imponerer når hun på amerikansk, dansk og sunnmørsk kommer med en klar melding til Karsten Warholm. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Friidrettens høydepunkter kommer på rekke og rad i ukene som kommer, innledet med Diamond League-stevnet Bislett Games på torsdag.

Et av Norges største håp er Amalie Iuel (25), som har lagt bak seg en meget solid sesongoppkjøring under trener Leif Olav Alnes' ledelse og med Karsten Warholm, Elisabeth Slettum og Solveig Hernandez Vråle som treningsmakkere.

Der Warholm med en liknende allsidig idrettsbakgrunn som Iuel fra mangekamp har hatt en helt enestående utvikling, jobber Iuel like hardt for å ta nye steg i den ypperste verdenseliten.

Trener Alnes tror regimet Iuel var en del av i fire år i USA og amerikansk idrett, gjør at Tyrving-jenta trenger litt ekstra tid for å tilpasse seg det nye treningsopplegget og slå ut i full blomst.

For overgangen fra det amerikanske regimet til å ha Alnes som trener, er svært kontrastfull.

- Leif er det stikk motsatte av det jeg er vant med fra amerikanske trenerne. Det var autoriteter på college, mens Leif er som en prosjektleder og har en mer avslappet innstilling, forteller Amalie Iuel til Dagbladet.

KONTRASTER: Overgangen fra amerikanske autoriteter til Leif Olav Alnes er som dag og natt for Amalie Iuel. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
KONTRASTER: Overgangen fra amerikanske autoriteter til Leif Olav Alnes er som dag og natt for Amalie Iuel. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Vi er sammen om å få det til. Vi jobber sammen for å nå målene, og på veien har vi det gøy og koser oss. Det er viktig når vi skal legge inn så mange timer.

- Hysjing

Iuel fikk vitseforbud i USA.

- I USA var det begrenset hvor mye vi fikk lov til å snakke og tulle på oppvarmingen, fordi det var ikke sett på som seriøst nok. Det er en stor forskjell fra her. I tillegg legger vi ned mange flere timer her med Leif som trener. Vi tar oss bedre tid og har 100 prosent fokus på selve øktene, forteller Iuel til Dagbladet.

- Det var en form for vitseforbud i USA?

- Ja, mer eller mindre. Hvis jeg fniste på trening, var det hysjing. Det var ikke populært.

Vitseforbud er det på ingen måte under Leif Olav Alnes' ledelse.

Bare se her:

LATTER: Leif Olav Alnes har hjulpet Karsten Warholm med å bli en av verdens beste friidrettsutøvere. Kanskje årsaken er hans smittende humør? Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Endret treningsprogrammet

Treningsmetodene Iuel brukte i sine fire år i USA var effektiv til å begynne med, men Iuel tror treningsopplegget hun nå er en del av - med mye større fokus på mengde og volum - er det riktige for henne nå.

- Treningen i USA ga raskt framgang og økning i prestasjonene. Men over tid slår ikke så mye syretrening bra ut. Volum og kapasitet gir bedre utvikling over lang tid. I USA løp jeg veldig bra i starten av sesongen, men så dabbet det litt av. Vi konkurrerte nærmest hver helg. Det er ikke en bra oppkjøring til internasjonal sesong. Det er også en av de store forskjellene fra det gamle til det nye treningsprogrammet, forteller 25-åringen til Dagbladet.

- Hva tar du med deg av det du lærte i USA?

- I amerikansk idrett er de veldig flinke til å tørre å tenke stort. Det lærte jeg litt av: Selvtillit og det å tørre. Det tok jeg med meg fra USA, selv om jeg sikkert har litt å jobbe med.

Se hvordan Iuel jobber for å få Warholm til å se bra ut på bilder her:

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Annerledes

Iuel bygger videre på det prosjektet hun innledet forrige sesong under Alnes' ledelse.

- Jeg har fortsatt med mye av den samme treningen som jeg startet med i fjor. Det var helt nytt for meg i fjor og ganske annerledes måte å trene på. Kroppen trenger litt tid på å tilpasse seg et nytt program. Jeg håper at jeg i år kan få en bedre effekt av treningsendringen, forteller hun.

- Jeg føler meg mer gjennomtrent i den treningen jeg holder på med nå. I USA kombinerte vi skole og idrett. Det var 2,5 time på trening. Da er det begrenset hva du får lagt inn. Det var mye syretrening som slo raskt ut, men som ikke er like gunstig i det lange løp. I det nye programmet er det mer fokus på små detaljer og bygge kapasitet og teknikk.

Statsborgerskap-drama

Med en allsidig mangekampbakgrunn nærmet hun seg verdenstoppen med stormskritt i gjennombruddssesongen 2015 og 2016, men de siste stegene som lagkompis Karsten Warholm har tatt, har foreløpig latt vente på seg for den dansk- norske jenta.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 237970230


Varnish cache server

FORBLØFFER: Amalie Iuel briljerer med sine språkegenskaper, slår tilbake mot Karsten Warholm og kommer med en avsløring. Samtidig forbauser Iuels lillesøster. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Det var dramatisk da Iuel begynte å slå ut i full blomst for rundt fire år siden.

Med dansk mor, norsk far og bostedsadresse i USA var det på ingen måte gitt at hun skulle ende opp med å representere Norge.

- På den tiden holdt jeg på med statsborgerskap-valget. Det var mye fram og tilbake om hvem jeg skulle representere. Det hjalp at jeg hadde Norges Friidrettsforbund og klubben i ryggen og fikk hjelp til å bytte statsborgerskap, forteller Amalie Iuel til Dagbladet.

Hun bodde i Danmark i sine tre første leveår, før de flyttet til Norge da hennes far fikk ny jobb. Iuel-navnet kommer for øvrig fra hennes danske farfar.

- Hvor usikkert var valget rundt hvilken nasjon du skulle representere i mesterskap?

- Det var helt usikkert. Den danske fristen gikk ut et par dager før den norske til U23-EM. Da måtte jeg takke nei til Danmark før det norske statsborgerskapet hadde gått gjennom. Det gikk akkurat i tide.

Vraket Danmark

FRIIDRETTS-TV: Da Karsten Warholm farget håret blondt fikk han tyn fra lagvenninnen Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

I juni 2015 fikk Iuel statsborgerskapet som gjorde at hun kunne representere Norge.

- Det året tok jeg et solid jafs og så 55-tallet for første gang. Da begynte jeg å kvalifisere meg til de store mesterskapet og jeg skjønte at dette kan bli til noe.

- Hvorfor valgte du Norge?

- Jeg har alltid stått i en norsk klubb og føler meg sterkere tilknyttet Norge. Jeg kunne ikke ha stått på pallen og sunget den danske nasjonalsangen. Det hadde vært flaut. Jeg har bodd lenger i Norge enn i Danmark og føler meg rett og slett mer norsk enn dansk.

Det er i Norge Amalie Iuel har bodd lengst, selv om hun startet livet sitt i Danmark og seinere bodde blant annet fire år i USA.

Nå gyver hun løs på en ny sesong med sterke drømmer, men forsiktige uttalelser utad.

- Jeg håper å se et løft denne sesongen, men jeg vil ikke love noe. Det blir spennende å se. Jeg ønsker ikke å love noe og legge for mye press på meg selv. Jeg har sett at det ofte kan slå negativt ut. Jeg prøver å gå inn i sesongen med lave skuldre og ikke for høye forhåpninger. Jeg tror det er smart, sier Iuel.

Etter utøverkarrieren planlegger 25-åringen å bli trener på toppnivå. Les mer om det her: