Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Amalie Iuel blir igjen i Berlin for å hjelpe kollegene

Amalie Iuel går inn i ny rolle: - Nå blir jeg cheerleader

Selv om EM-finalen på 400 meter hekk går uten Amalie Iuel, forlater hun ikke Berlin. Nå går hun inn i en ny rolle for å hjelpe Karsten Warholm, Ingebrigtsen-brødrene og resten av den norske EM-troppen. - Jeg stiller opp for alle, sier Iuel.

INNSPURT: Da Karsten Warholm vant sitt semifinaleheat på 400 meter, fulgte Amalie Iuel spent med. Video: Øyvind Godø Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Drømmen om en EM-finale på 400 meter hekk ble knust for Amalie Iuel og Line Kloster onsdag kveld.

Iuel ble nr. 3 i det første semifinaleheatet og måtte følge spent med på om tiden 55.81 var god nok til finaleplass. Dessverre viste de påfølgende heatene at tiden var noen hundredeler for svak.

- Det var et helt greit løp, det nest beste i sesongen. Det var OK, men dessverre ikke helt jeg håpet på. Jeg burde løpt ned mot norsk rekord for å komme til finalen, men dessverre holdt ikke det, sier Amalie Iuel til Dagbladet.

- Jeg trodde ikke tiden ville holde, for jeg visste at det ville kom to raske heat til. Det ble som jeg fryktet. Jeg er ikke veldig misfornøyd med løpet. Jeg er helt greit fornøyd, men det var ikke fullklaff heller.

Ekstremvarme

Iuel er én av de norske utøverne som virkelig liker seg i ekstremvarmen i Berlin - i motsetning til brødrene Ingebrigtsen.

UTSLÅTT: Amalie Iuel røk ut i semifinalen i EM, men forlater ikke Berlin av den grunn. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
UTSLÅTT: Amalie Iuel røk ut i semifinalen i EM, men forlater ikke Berlin av den grunn. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Sola steker i den tyske hovedstaden, og temperaturen har i flere dager vært nesten oppe på 40 grader på legendariske Olympiastadion.

- Jeg prøvde så godt jeg kunne å holde meg nedkjølt så lenge jeg kunne før løpet. Det fungerte greit. For min del er varmen bare deilig. Jeg har bodd i strøk hvor denne varmen er helt vanlig, så jeg er godt vant med temperaturen her, sier Iuel til Dagbladet.

- Jeg prøvde å bruke varmen til min fordel. Det er nok en del som lar seg påvirke, men jeg tror ikke det var en faktor for min del her. Karsten vant i regnet i fjor, men skal takle varmen også. Det har ikke noe å si om han løper i orkan eller ikke. Jeg har tro på ham uansett.

Iuel: - Nå blir jeg cheerleader

Karsten Warholm er det gjenværende håpet i Team Alnes hvor Amalie Iuel og Elisabeth Slettum er lagkompisene. Warholm løper EM-finale på 400 meter hekk i kveld og finale på 400 meter flatt fredag kveld.

VIL HJELPE ANDRE: Amalie Iuel skal ikke konkurrere mer i EM i Berlin, men vil bistå på andre måter. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
VIL HJELPE ANDRE: Amalie Iuel skal ikke konkurrere mer i EM i Berlin, men vil bistå på andre måter. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Til tross for onsdagens exit i semifinalen, drar ikke Iuel hjem fra Berlin med det første. Tvert imot har hun mye igjen å gi for å hjelpe Warholm og resten av den norske EM-troppen i avslutningshelga i mesterskapet.

- Hjemreisedatoen min er 12. august, så nå blir jeg cheerleader framover. Jeg skal prøve å legge forholdene til rette for resten av den norske EM-troppen så godt jeg kan og heie som bare det. Jeg gleder meg til det som kommer framover. Jeg har virkelig tro på den norske troppen, sier Amalie Iuel til Dagbladet.

- Hvordan skal du hjelpe dine friidrettskolleger fram?

- Målet er å miste stemmen. Jeg skal rope, skrike og heie så mye som mulig. Hvis det er noen som trenger noe oppfølging eller hva som helst, så stiller jeg gjerne opp.

Amalie Iuels nye rolle

Iuel stiller seg disponibel for å hjelpe samtlige utøvere i den norske EM-troppen.

- Jeg stiller opp for alle, ikke bare Karsten. Det er mange gode medaljehåp. Hvis noen trenger støtte, så stiller jeg opp, varsler friidrettsprofilen.

- Kan du også komme med treningsfaglige innspill?

INNSPURT: Da Karsten Warholm vant sitt semifinaleheat på 400 meter, fulgte Amalie Iuel spent med. Video: Øyvind Godø Vis mer

- Haha, nei, jeg tror ikke jeg skal begynne å fortelle Ingebrigtsen-gutta om hvordan de skal løpe sine løp. Det tror jeg de klarer selv sammen med Gjert. Jeg skal nok ikke blande meg bort i det. Jeg får holde meg i bakgrunnen og stå for heiing og eventuelle småting om de trenger det, sier Iuel til Dagbladet.

- En liten seier

Søndag drar 24-åringen hjem fra Berlin forhåpentligvis litt klokere og bedre enn da hun ankom.

- Jeg tar med meg erfaring fra dette mesterskapet. Jeg lærer hele tiden og blir tryggere for hvert løp som går. Store mesterskap som dette her hjelper mye. Jeg tar det med meg og kan forhåpentligvis ta nye steg mot neste mål, forteller hun.

- Erfaring har mye å si i slike sammenhenger. Jeg holder fortsatt på å bli trygg på å ta 15 steg på åtte hekker. Det klarte jeg her, og det tar jeg som en liten seier. Det gjør meg tryggere på løpsstrategien min.

Iuels nye plan

Drømmen om EM-finalen ble bare nesten en realitet. Nå retter Iuel blikket framover mot kommende internasjonale mesterskap.

- VM og OL er langtidsmålene nå. I og med at jeg er i en ny treningsgruppe nå, må jeg ta med meg dette og det jeg har lært. Det er vanskelig for kroppen å tilpasse seg et nytt treningsprogram. Jeg var forberedt på at hvis det ikke gikk veien allerede i år, ville, så er det ikke over likevel. Jeg må prøve å tenke langsiktig og være tålmodig, sier Amalie Iuel til Dagbladet.

- Hva er de største endringene i det nye treningsprogrammet?

- Her trener vi mer volum og har mer fokus på de små detaljene. Det er mer detaljorientert rundt hekketeknikk og hekkepasseringene. Jeg tror de er bedre enn de var i fjor. Det tar jeg med meg, og så må kroppen tilpasse seg treningsprogrammet enda bedre. Med mer tid tror jeg det vil vli bra, håper 24-åringen.

Rekordbra norsk nivå

- Hvor stor er forskjellen på nivået i EM og ditt neste store mål VM?

- Nivået i Europa er veldig høyt, men det er mange gode amerikanere blant annet som hever nivået ytterligere i et VM og et OL, sier hun.

Men først venter NM for Iuel, hvor nivået i toppen er høyt. Også Line Kloster var nær en EM-finaleplass på 400 meter hekk.

- Vi har mange gode utøvere i 400 meter hekk nå. Det er enormt gøy for norsk friidrett, for vi har ikke hatt så høyt nivå på denne distansen i Norge noensinne, tror jeg. Det blir kjempespennende å se. Vi er gode konkurrenter og kan bruke det til å pushe og lære av hverandre, håper Iuel.