Ny norgesrekord på 400 meter hekk til Amalie Iuel

Amalie Iuel med ny norsk rekord: - Superdigg!

Amalie Iuel banket til med ny norsk rekord i Polen i dag, med en tid som ville ha holdt til EM-bronse i Berlin i fjor. - Superdigg, sier Iuel til Dagbladet.

IMPONERER: Amalie Iuel overrasker og imponerer når hun på amerikansk, dansk og sunnmørsk kommer med en klar melding til Karsten Warholm. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Amalie Iuel banket til med ny norsk rekord på 400 meter hekk under stevnet Grand Prix Gliwice i Polen i dag.

55,15 er den nye norgesrekorden til Iuel, en forbedring på elleve hundredeler, og ville ha holdt til EM-bronse i Berlin 2018.

Tiden er også godt under VM-kravet på 56,00.

- Dette var superdigg! Forholdene i dag var heldigvis på min side. Jeg følte at det meste klaffet. Så det var moro, sier Amalie Iuel til Dagbladet etter norgesrekorden satt i Polen.

- Denne tiden ville holdt til EM-medalje i fjor. Hva betyr det for deg?

- Det er veldig inspirerende, sier friidrettsesset.

25-åringen har hatt en meget god sesongoppkjøring og er i ferd med å få full effekt av endringene i treningsprogrammet under Leif Olav Alnes' ledelse.

Etter overgangen fra regimet i amerikansk idrett med stor dose syretrening, er Iuel klar for å ta nye steg denne sesongen med samme treningsopplegg som lagkompis Karsten Warholm har hatt så stor suksess med.

- Jeg håper å se et løft denne sesongen, men jeg vil ikke love noe. Det blir spennende å se. Jeg ønsker ikke å love noe og legge for mye press på meg selv. Jeg har sett at det ofte kan slå negativt ut. Jeg prøver å gå inn i sesongen med lave skuldre og ikke for høye forhåpninger. Jeg tror det er smart, sier Iuel til Dagbladet.

Sterke kontraster

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Treningsmetodene Iuel brukte i sine fire år i USA var effektiv til å begynne med, men Iuel tror treningsopplegget hun nå er en del av - med skjerpet fokus på mengde og volum - er det riktige for henne nå.

- Treningen i USA ga raskt framgang og økning i prestasjonene. Men over tid slår ikke så mye syretrening bra ut. Volum og kapasitet gir bedre utvikling over lang tid. I USA løp jeg veldig bra i starten av sesongen, men så dabbet det litt av. Vi konkurrerte nærmest hver helg. Det er ikke en bra oppkjøring til internasjonal sesong. Det er også en av de store forskjellene fra det gamle til det nye treningsprogrammet, forteller 25-åringen til Dagbladet.

- Hva tar du med deg av det du lærte i USA?

FRIIDRETTS-TV: Da Karsten Warholm farget håret blondt fikk han tyn fra lagvenninnen Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- I amerikansk idrett er de veldig flinke til å tørre å tenke stort. Det lærte jeg litt av: Selvtillit og det å tørre. Det tok jeg med meg fra USA, selv om jeg sikkert har litt å jobbe med.

- Annerledes

Iuel bygger videre på det prosjektet hun innledet forrige sesong under Alnes' ledelse.

- Jeg har fortsatt med mye av den samme treningen som jeg startet med i fjor. Det var helt nytt for meg i fjor og ganske annerledes måte å trene på. Kroppen trenger litt tid på å tilpasse seg et nytt program. Jeg håper at jeg i år kan få en bedre effekt av treningsendringen, forteller hun.

- Jeg føler meg mer gjennomtrent i den treningen jeg holder på med nå. I USA kombinerte vi skole og idrett. Det var 2,5 time på trening. Da er det begrenset hva du får lagt inn. Det var mye syretrening som slo raskt ut, men som ikke er like gunstig i det lange løp. I det nye programmet er det mer fokus på små detaljer og bygge kapasitet og teknikk.