NEWCASTLE-FLØRT?: Businesskvinnen Amanda Staveley var på St James' Park i Newcatles møte med Liverpool. Nå spekuleres det i at hun er sentral i et oppkjøp av Newcastle. Foto: NTB Scanpix
NEWCASTLE-FLØRT?: Businesskvinnen Amanda Staveley var på St James' Park i Newcatles møte med Liverpool. Nå spekuleres det i at hun er sentral i et oppkjøp av Newcastle. Foto: NTB ScanpixVis mer

Newcastle i Premier League:

Amanda (44) sitter på 28 milliarder. De nye bildene starter ryktestorm

Amanda Staveley bidrar til oppkjøp av storklubber. Men hvem er denne kvinnen egentlig?

(Dagbladet): Den britiske kvinnen Amanda Staveley (44) er ingen hvem som helst i fotballverden.

Søndag ble hun observert på St. James' stadium i Newcastle i Premier League-kampen mot Liverpool. Og da stiller hele Fotball-England seg det samme spørsmålet: Er Newcastle i ferd med å bli kjøpt opp?

Det lurer i alle fall Telegraph, Daily Mirror og Daily Mail på.

Businesskvinnen fra Yorkshire fronter fondet PCP Capital Partners. De skal ha vært i kontakt med representanter for Newcastle-manager Rafa Benitez allerede før forrige helgs kamp. Nå skal hun også ha møtt representater for Newcastle-eier Mike Ashley. Ashley har nemlig satt Justin Barnes i oppgave å finne en kjøper.

Og nå skal Staveley ha startet en Newcastle-flørt.

Ifølge britiske medier har Ashley lenge luftet mulighten for å selge klubben han kjøpte for 400 millioner pund (rundt fire milliarder kroner) i 2007.

I 2008: Amanda Staveley før semifinale mellom Liverpool og Chelsea i Champions League 2008. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS
I 2008: Amanda Staveley før semifinale mellom Liverpool og Chelsea i Champions League 2008. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS Vis mer

- Attraktiv

Nå kan salget bli en realitet og ifølge britiske tabloider er det et faktum at Staveley er på målrettet jakt. I et intervju med Arab News i juli, sa Staveley at en Premier League-klubb er en «attraktiv investering».

Og Staveley sitter angivelig på en pengesekk med svimlende 28 milliarder kroner.

Men hvem er Amanda Staveley?

Hun ble først kjent i engelsk presse i 2003 da hun datet britiske Prins Andrew, hertug av York. Senere har hun vist seg som en svært suksessrik businesskvinne med gode kontakter i Midtøsten. Det hele startet med at hun etter studiene ved Cambridge tok opp et lån på 180 000 pund (rundt 1,8 mill. kroner) for å starte en restaurant. Da var hun 23 år gammel, og jobbet både som kokk og servitør samme sted etterpå.

Det gjorde hun helt uten erfaring fra bransjen.

Men hun oppnådde suksess innen business og hun fikk pengesterke kontakter. 27 år gammel ble hun kåret til «Årets businesskvinne i Storbritannia». Blant anent startet hun også helsesenter, treningsenter, restaurant og konferansesenter.

Hun ble også senere kjent som kvinnen som vraket Prins Andrew - og takket nei til forlovelse.

Amanda Staveley ble født inn i en velstående familie, datter av landeier Robert og tidligere rytter Lynne. Familiens formue strekker seg tilbake til 1500-tallet.

I intervjuer med britisk presse forteller hun ikke bare om målrettet arbeid, men det var heller ingen tilfeldighet hvem hun endte opp med å gifte seg med.

I 2011 gifte hun seg med iranske Mehrdad Ghodoussi - en kollega i businessverden.

- Bryllupet var perfekt og romantisk, sier Amanda Staveley.

Allerede som barn fikk hun klar beskjed fra foreldrene.

- Jeg er forelsket. Det er en rar ting, og jeg trodde ikke det ville skje meg. Jeg var jente i en familie der gutten arver. Min mor og far sa alltid at jeg måtte «gifte meg godt», sier Staveley, som vraket den britiske hertugen og bor nå i England og Dubai med ektemannen.

Oppkjøp av City

I 2008 spilte Staveley en sentral rolle da representanter fra Abu Dhabi og Qatar investerte rundt sju milliarder kroner i Barclay. Samme år hjalp hun Sheik Mansour med å kjøpe fotballklubben Manchester City.

Hun skal også ha vært med på forhandlinger i forbindelse med potensielt oppkjøp av Liverpool forrige, noe som ikke ble en realitet. Det var den Dubai-baserte sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum som ønsket storklubben.

Nå blir hun i britisk presse omtalt som fotballøyas «mest glamorøse finanskjendis» og ryktene fortsetter å svirre etter helgas besøk i Newcastle.

Nåværende Newcastle-eier Mike Ashley sa i sommer at han trolig ikke står i veien for en ny oppkjøper.

- Hvis noen har et ønske om å ta min plass og finansiere Newcastle med en større formue enn meg, så vil ikke jeg stå i veien, sa Ashley i intervju med Sky Sports i sommer.

Ashley har derimot vært en kontroversiell eier etter at han kjøpte klubben i 2008. Supportergrupperinger har ved flere anledninger protesert mot hans ledelse.

Kanskje er nye tider i vente for fansen.