AMATØREN OG ELITEN: Derek Yorek (innfelt) kom i mål snaut 55 minutter etter vinneren Lelisa Desisa. Han ledet løpet i en og en halv engelsk mil. Foto: AP Photo/Steven Senne
AMATØREN OG ELITEN: Derek Yorek (innfelt) kom i mål snaut 55 minutter etter vinneren Lelisa Desisa. Han ledet løpet i en og en halv engelsk mil. Foto: AP Photo/Steven SenneVis mer

Amatør satte maraton-vinneren i skyggen med rørende gest til døtrene

Fikk se pappa på tv.

(Dagbladet): Boston Maraton gikk av stabelen for noen dager siden og det var Lelisa Desisa dra Etiopia som gikk helt til topps i herreklassen.

Men det er nok likevel en annen person som vil bli husket best.

31 år gamle Derek Yorek la seg helt fremst i feltet tidlig i løpet, omringet av eliteløpere på alle kanter. Det skjedde på den første engelske mila, som ble løpt på respektable fire minutter og 38 sekunder.

Etter snaut fem minutter med hardkjør var det over for amatøren i grønt. Yorek saknet betydelig på farten, og mistet fort kontakten med tetgruppa.

- Det var noe spesielt som jeg kommer til å ha med meg for alltid, sier Yorek til Running World.

På tv Hva var det egentlig som fikk en amatør til å gå i kjelleren i starten av et langt maraton?

Derek Yorek er tobarnsfar og hadde derfor bestemt seg for å gjøre noe helt spesielt for ungene sine. Han visste at tetruppa i løpet ble filmet og vist på tv, og det var hans mulighete til å vise seg frem for døtrene sine på to og fem år som satt hjemme og så på.

I løpet av de fem minuttene i rampelyset følte han seg som en konge, men så slo virkeligheten ham i ansiktet - det var over fire mil igjen av løpet.

- Det var forferdelig, sier Yorek, som kom i mål etter 3 timer og fem minutter.

- Det er det tøffeste løpet jeg har løpt i mitt liv, men jeg gjorde det mot meg selv. Jeg ville ikke forandret noe. Det var en utrolig opplevelse.

Hva eliteløperne tenkte da de så Yorek løpe forbi dem vites ikke. Men mens han sleit for livet med å holde følge, holdt eliteløperne et jevnt tempo uten tegn til problemer.

- Rytmen deres er fantastisk. De var ikke preget i det hele tatt. Det de gjør er utrolig, sier Yorek.

Kunne ikke gi seg Den tidligere triathlon-utøveren begynte virkelig å kjenne på smertene da han hadde løpt litt over halvveis. Da fikk han plutselig øye på sin mor og søster langs løypa, med tårer i øynene. Han visste da at det ville være umulig å gi seg. Det ga ham nødvendig motivasjon.

Ifølge ham selv var Yorek svært dårlig trent foran den store oppgaven. Han pådro seg en skade etter en sykkelulykke som satte treningen på vent.

Det er ikke til å stikke under stol at taktikken til 31-åringen var en katastrofe. 3571 mennesker passerte ham i løpet av de tre timene han var ute i løypa. Han var 30 minutter tregere enn sin personlige rekord på distansen.

Men det viktigste for ham var at døtrene fikk se pappa på tv.

Han forteller at det var hans første og siste Boston Maraton.