Amatørenes helaften

Cupbombene detonerte over hele Norge i går. Og dermed er de seks tippeligalagene Vålerenga, Viking, Molde, Sogndal, Fredrikstad og Odd ute av NM.

KADETTANGEN KUNSTGRESS (Dagbladet): Vålerenga-treneren truer nå med konsekvenser for dem som sviktet etter ydmykelsen mot 2. divisjonslaget i går.

En keeper som jobber som komikertruet skandalebladsjef og en spiss som jobber på miljøfabrikk for gjenvinning av datautstyr ble de største heltene i Bærum-bragden mot Vålerenga i går. Det var på Kadettangen i Sandvika - tidligere kjent som OL-arena for ishockey i 1952 - at cupbomben smalt høyest i en av tidenes verste cupkvelder for Norges antatt beste fotballag - det vil si tippeligalagene.

-  Ja, det ble noen viktige redninger på slutten, sier keeper Pål Tømmerhoel (27).

Særlig da han på 3- 2 åtte minutter før slutt med et tigersprang slo innbytter Tor Hennig Hamres skudd til corner.

Fra før av er Tømmerhoel kjent som reportasjesjefen i Her og Nå som nylig anmeldte Kristopher Schau for trusler etter en telefonsamtale om bildene bladet tok av Schaus kjæreste.

Hadde sluttet

-  Hvem er tøffest å ha med å gjøre, Schau eller Vålerenga?

-  Er ikke det to sider av samme sak?

Svarer Tømmerhoel og gliser bredt. Schau er som kjent Vålerenga-supporter og intervjuet i vinter Alan Shearer foran kampen mot Newcastle i Vål'enga Magasin. Schau ville blant annet ha svar på spørsmålet om Shearer ristet eller melket penis. En utilpass Shearer ville ikke svare.

I går kveld var nok Schau like utilpass etter Vålerengas flaue forestilling.

-  Jeg vet ikke om Schau var på tribunen, men jeg håper det, sier Tømmerhoel som ellers opplyser om at han ser på trusselsaken som død og begravet.

Men cuphåpet lever videre for både Tømmerhoel og annendivisjonslaget Bærum som i går kveld trakk Bryne i 4. runde.

Lillestrøm-supporter Tømmerhoel la for øvrig opp i 2002, men ble hentet inn igjen i vinter etter at Bærum fikk begge keeperne skadd.

-  Han ble hentet fram fra glemselen. Jeg ringte og overtalte ham til å trene. Siden har han vært uvurderlig for oss, sier trener Tor Ole Skullerud.

Bommet på lørdag

Like avgjørende har spissen Kim Nysted (23) vært. Han har scoret sju mål i serien, og sjokkerte rundt 1000 Klan-medlemmer i går da han snudde 0- 1 til 2- 1.

-  Ballen er rund, sier Nysted.

Og tenker på lørdagens seriekamp på samme bane mot bunnlaget Norheimsund. Bærum hadde rundt 25 feite sjanser, men tapte 1- 0 etter baklengs i det 93. minutt.

-  Da bommet jeg på nær tosifra muligheter, sier Nysted.

I går traff han på begge sine sjanser, og var sentral da Bærum faktisk kjørte over Vålerenga mot slutten av første omgang.

-  Dette viser at forskjellen mellom annendivisjon og Tippeliga er liten om vi hever oss et hakk og de senker seg et hakk, sier Nysted, som er miljøfabrikkarbeider på Fornebu. Han var i Lyn til han ble 20, og var på prøvespill i Start i vinter - uten å få kontrakt.

-  Han har potensial og står på trappene til å gå videre, sier Skullerud.

-  Jeg har det bra som jeg har det. Her vinner jeg kamper. Det er det som er moro, sier Nysted.

Varsler tiltak

For Vålerenga-spillerne var det ikke mye moro i går. Laget fikk tidlig 1- 0. Så kollapset alt. Bærum scoret tre ganger før pause, og red med nød og neppe av et nær sammenhengen stormløp mot eget mål de siste 45 minuttene. Kjetil Rekdal kom innpå de siste 19 minuttene og scoret 3- 2 via et Bærum-bein. Ellers ble feite sjanser sløst bort - akkurat som det har vært i serien. Rekdal var ikke nådig etterpå.

-  De som spilte førsteomgangen må gå i seg sjøl. De har ansvaret. Dette er en skam. Sløvt og holdningsløst. Nå skal vi til Valle og trene, sier Rekdal.

Han omgjorde seinere straffetreninga til oppvaskmøte, men fastholdt kritikken.

-  En del av spillerne må finne ut om de har holdninger som er gode nok, sier han.

Og legger ikke skjul på hva han vil gjøre med spillere som sover like mye som i går.

-  De blir ikke lenge i VIF.

Ut med Berre

Rekdal skjønte lite av hva som skjedde etter 1- 0 scoringen til Freddy dos Santos.

-  De scorer 30 sekunder etter oss. Alle baklengsmålene var latterlige. I dag hadde vi fått problemer med et tredjedivisjonslag også. Slikt er ikke godt betalte tippeligaspillere tjent med, og en slik skrape får betydning for en del av dem, sier Rekdal.

Fra benken fikk han - om mulig - enda mer bakoversveis over alle feilene spillerne hans gjorde.

-  Det er helt utrolig at vi ligger på andreplass i Tippeligaen. Så mye feil er ikke lov å gjøre. Det virket nesten som de prøvde å gjøre feil, sier Rekdal.

Han tok av Morten Berre allerede etter 31 minutter i går.

-  Det var som et signal til resten. Morten var ikke verre enn andre, sier Rekdal.

Berre hadde bare en kommentar til Rekdals kritikk i går.

-  Han får mene hva f... han vil.

RASER: Vålerengas trener Kjetil Rekdal, på vei til oppvaskmøte med medspillerne, er tydeligvis ikke vant til å få motstandernes jublende supportere så tett inn på livet.
JUBLER: Bærums keeper, Pål Tømmerhoel, blir gratulert av en sinnssykt glad medspiller. «Bønda» fra Bærum har slått Oslos stolthet.
TALENDE: Kjetil Rekdal er kjent for sitt temperament, og i går fikk det fritt utløp.