EN ANNEN LURING: Lance Armstrong dopet seg i årevis uten at noen avslørte det. Nå dokumenterer France 2 at heller ikke de biologiske blodpassene er ufeilbarlige.Foto: AP /Bas Czerwinski/ NTB Scanpix
EN ANNEN LURING: Lance Armstrong dopet seg i årevis uten at noen avslørte det. Nå dokumenterer France 2 at heller ikke de biologiske blodpassene er ufeilbarlige.Foto: AP /Bas Czerwinski/ NTB ScanpixVis mer

Amatører lurer de biologiske blodpassene i fransk dopingdokumentar

- Et rent pass innebærer ikke nødvendigvis en ren idrettsutøver.

Det går fint an å «lure» det biologiske blodpasset, antidopingens nye våpen i kampen mot bloddoping. En fransk dokumentar viser at amatører har unngått å bli avslørt.

Det avslører den franske tv-kanalen France 2. I en dokumentar har kanalen fulgt åtte idrettsutøvere, som i løpet av en måned med det internasjonale antidopingbyråets (WADAs) godkjennelse har dopet seg med blodoverføringer. Dopingen som ble benyttet var mikrodoser med EPO, veksthormoner og steroider.

Idrettsutøverne forbedret sitt oksygenopptak med gjennomsnittlig 6,1 prosent på sine tester på ergometersykkel, og med 2,1 prosent på løpstidene på 3000 meter. Alt dette skjedde uten at det ga utslag i de biologiske blodpassene.

- Et rent pass innebærer ikke nødvendigvis en ren idrettsutøver, skriver France 2.

Eksperimentet er en del av en større studie som er gjennomført av Pierre Sallet i organisasjonen Athletes for Transparency.

(NTB)