Ambassadøren gjorde rent bord i Arctic Race

Hushovd vant både avslutningsetappen og rittet sammenlagt.

 SLITEN:  Med seier på den avsluttende etappen i Harstad, fikk Thor Hushovd den blå sammenlagttrøya til odel og eie.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SLITEN: Med seier på den avsluttende etappen i Harstad, fikk Thor Hushovd den blå sammenlagttrøya til odel og eie.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Thor Hushovd så ut til å stivne på oppløpet inne i Harstad sentrum, men holdt akkurat unna til Belkins Paul Martens.

Med det vant han både avslutningsetappen og Arctic Race sammenlagt.

- Det var på grensa, men jeg vant sammenlagt, og det var det store målet, sier Thor Hushovd til TV 2.

- Jeg kom med til Arctic Race med to mål - å vinne en etappe og sammenlagt. Det var tungt i dag, men sinnssykt godt å vinne, sier Hushovd, som kunne se at hans argeste konkurrent til den blå trøya, Kenny Van Hummel, stivnet helt i spurten og ikke hadde sjans på seieren.

Nikias Arndt gjennomførte et nytt godt løp, og kapret tredjeplassen. Han vant også den hvite ungdomstrøya.

Nordhaug tok klatretrøya Avslutningen av tidenes første Arctic Race of Norway besto av en 155 kilometer lang etappe fra Sortland til Harstad, inkludert fem runder inne i målbyen.

På gårsdagens etappe måtte Thor Hushovds BMC ligge i front og dra hovedfeltet i store deler av etappen. Men etter at Hushovd mistet den blå sammenlagttrøya etter å ha havnet på femteplass etter spurten på Stokmarknes, var det sammenlagtleder Kenny Van Hummels Vacansoleil og gårsdagens etappevinner Nikias Arndts Argos-Shimano som sto for mye av den jobben under dagens etappe.

Dagens brudd besto av Stijn Neirynck (Topsport Vlaanderen), Edwig Cammaerts (Cofidis), Sébastien Delfosse (Crelan-Euphony), Zachary Bell (Champion System) og norske Filip Eidsheim (Øster Hus Ridley). Men da syklistene nådde Harstad sprakk utbrytergruppa opp, Bell og Eidsheim forsøkte å gå alene, men til slutt var hele feltet samlet.

Lars Petter Nordhaug tok sine siste klatrepoeng inne i Harstad sentrum, og sørget for å skaffe seg den røde klatretrøya til odel og eie. Han vant den trøya foran August Jensen, og endte med en luke på 12 poeng i den kampen.

Støting i Harstad De mange tusen oppmøtte inne i Harstad fikk se mye artig sykling - med masse støting fra hovedfeltet, og kjemping om både klatre- og spurtpoeng. Ved den siste innlagte spurten tok Thor Hushovd innpå to sekunder på sammenlagtleder Hummel, og var bare ett sekund bak foran den avsluttende spurten til mål.

 VIST SEG FRAM:  Sondre Holst Enger blir sett på som Norges fremste talent, og har fått brukt Arctic Race til å vise seg fram. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
VIST SEG FRAM: Sondre Holst Enger blir sett på som Norges fremste talent, og har fått brukt Arctic Race til å vise seg fram. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Også Sondre Holst Enger, Svein Erik Bystrøm og Lars Petter Nordhaug brukte noen av de siste kilometrene inne i Harstad til å både vise seg fram og skape underholdning for tilskuerne.

Mot slutten fikk Sondre Holst Enger (Plussbank), Tobias Ludvigsson (Argos Shimano) og Jan Ghyselinck (Cofidis) en grei luke til hovedfeltet, og så ut til å kunne holde bruddet helt inn.

Men da Kenny Van Hummels Vacansoleil satte opp tempoet i fronten av hovedfeltet, forsvant sekundene opp til utbryterne fort. Holst Enger forsøkte å gå idet bruddet ble hentet inn rundt to kilometer før mål, men uten å lykkes.

På podiet etter målgang kunne Thor Hushovd, i tillegg til den blå trøya, også ikle seg den grønne poengtrøya - til taktfast hyllest fra de mange tusen frammøtte. Og det er ikke tvil om at BMC-rytteren setter pris på hva Nord-Norge har gitt ham de siste dagene.

- Det er fantastisk. Jeg har fått så vanvittig mye støtte, og folk er ordentlig patrioter her oppe. Jeg har hørt navnet mitt langs hele veien og da er det moro kunne gi de en seier.