Ambulansesjåfør fra Haugesund skal holde styr på Messi og Co.

Dømmer Barcelona mot Ajax.

NORSK TOPPDOMMER:  Svein Oddvar Moen. Foto: NTB scanpix
NORSK TOPPDOMMER: Svein Oddvar Moen. Foto: NTB scanpixVis mer

*Følg kveldens åtte Champions League-kamper i vårt fotballstudio!

(Dagbladet): Svein Oddvar Moen (34) dømmer Barcelona for tredje gang i Champions League i kveld. Han sanker poeng til Brasil-VM.

Ikke siden 2002 har Norge hatt en hoveddommer med i fotball-VM. Den gang var Terje Hauge pipeblåser i Sør-Korea og Japan.

I dag blir Svein Oddvar Moen regnet som Norges beste fotballdommer. Fredag dømte han Aalesund-Molde på Color Line Stadion. I kveld leder han Barcelona-Ajax på Camp Nou.

- Moen er vår nummer én. Han er i den øverste kategorien til UEFA (Det europeiske fotballforbundet). Samtidig er han i stallen til FIFA (Det internasjonale fotballforbundet). De avgjør hvilke dommere som får være med i Brasil-VM, sier Rune Pedersen, norsk dommersjef.

Indrefilet Kampen i den katalanske hovedstaden er en indrefilet av et oppdrag. Du flyr ned til Spania, spiser en bedre middag og går gjennom oppgavene som venter.
Plutselig befinner du deg i en situasjon der du skal si noen ord til Lionel Messi. Eller du må tåle pipekonsert fra 100 000 tilskuere på tribunen.

Det mest prestisjefylte er likevel VM. Elleve dommerteam fra Europa vil slippe gjennom nåløyet til kampene i Brasil neste år. Kan en katastrofal avgjørelse på Camp Nou spolere sjansene?

Pedersen svarer:

- Racet mot Brasil har startet. Men: UEFA velger dommere til Champions League. FIFA plukker ut dommere til VM. Sånn sett er innsatsen i kvalikkampene viktigst. I tillegg er det U17-VM i De forente arabiske emirater i oktober/november. Der skal Moen dømme, og prestasjonen vil bety litt for det som skjer framover.

Optimister Til slutt vil summen av alle prestasjoner avgjøre om Moen kommer til VM eller ikke.

- Vi er optimister, sier Pedersen, som selv var pipeblåser i Frankrike-VM i 1998.

- Hvordan vil du karakterisere Moen?

- En sterk personlighet. Han er også i god form, og er flink til å kommunisere med spillerne.

34-åringen er det nærmeste du kommer profesjonell fotballdommer i Norge. Han er opprinnelig ambulansesjåfør fra Haugesund, men blir kjøpt fri.
Tom Harald Hagen (35) er den andre norske dommeren som er i posisjon til å få tildelt kamper i Champions League og Europa League. Men denne uka har han fri.

Ydmyket Messi og Co. har mye å hevne fra fjorårets Champions League. Da ble de knust 7—0 i semifinalen av Bayern München. Se ikke bort fra at Svein Oddvar Moen vil få den fulle hyre med å stagge elleve ville Barcelona-okser.

- Oppmerksomheten er stor. Men det kan være like krevende å dømme mindre profilerte lag, understreker Rune Pedersen.