Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Amerikanere håner håndball

To tidligere NFL-spillere er sikker på at de kan ta OL-gull i håndball, og vil ha med seg LeBron James på laget. Uttalelsene skaper frustrasjon i håndballmiljøet.

LATTERLIGGJØR HÅNDBALL: To tidligere NFL-spillere er sikker på at de kan ta OL-gull i håndball med tre spillere. Video: Rødt Kort. Foto: Vidar Ruud. Vis mer

Et klipp fra den amerikanske sportskanalen ESPN har fått en rekke sentrale personer i håndballmiljøet til å tenne på alle plugger.

Et panel diskuterte håndball på kanalen og det er uttalelser fra tidligere NFL-spiller Jay Cutler som har satt fyr på debatten. 36-åringen har lagt NFL-karrieren på hylla, men ser nå for seg ei framtid i håndballen.

Amerikaneren er tydeligvis ikke imponert over det han har sett fra dagens håndballstjerner, og har høye ambisjoner for seg selv og USA.

- Jeg vil samle sammen et lag til OL - jeg tror det heter håndball. Det er en liten ball som man kaster rundt og inn i et mål. Det er som fotball innendørs, bare at man kaster ballen, forklarer han til journalisten, og fortsetter selvsikkert:

TIDLIGERE NFL-SPILLER: Jay Cutler. Foto: NTB scanpix
TIDLIGERE NFL-SPILLER: Jay Cutler. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg garanterer at vi kan sette sammen et lag som kan vinne gull, sier Cutler. Håndball er bare én av tre idretter USA aldri har tatt OL-medalje i.

Cutler var quarterback for Denver Broncos, Chicago Bears og Miami Dolphins mellom 2006-2017, og tror at kastearmen kan være nyttig i andre idretter.

Håner håndballen

I panelet satt en annen tidligere NFL-spiller, Domonique Foxworth. Han vil være med på Cutlers lag og foreslår at basketballstjerna LeBron James også kan spille.

Foxworth følger i Cutlers baner, og langer ut mot håndball.

- Jeg beklager hvis det er respektløst mot håndball, men jeg har sett sporten før. Det er ikke som med fotball, som bare ikke er populært her, jeg er sikker på at håndball er populært noen steder, men ingen åtteåringer vil spille håndball. De som spiller håndball er de som ikke nådde opp i fotball, amerikansk fotball, basketball, sier Foxworth, som la opp i 2011. De andre paneldeltakerne virker å være enige med ham.

Cutler virker å være minst imponert over keeperne i håndball.

- Jeg har studert håndball. Hvis du ser på, er det alltid en gammel fyr i mål, som bare gjetter hvor skuddet kommer. Noen ganger treffer han, andre ganger ikke, er hans dom over håndballkeepernes ferdigheter.

Forrige måned spilte det norske landslaget seg fra til EM-bronse, men deres og de andre lagenes prestasjoner har tydeligvis ikke imponert.

Får svar

Det er disse uttalelsene fra Cutler og Foxworth som har vakt oppsikt i håndballmiljøet. Mange er fornærmet over deres meninger, og blant dem som svarer er en av tidenes beste håndballspillere - Nikola Karabatic.

Franskmannen har både OL-, VM-, og EM-gull på samvittigheten, og har blitt kåret til verdens beste spiller tre ganger.

- Jeg tror ikke dere har studert håndball nok, men jeg gir gjerne fra meg OL-medaljen min om dere klarer å slå mitt lag, skriver PSG-stjerna.

USAs landslag liker Cutlers engasjement og inviterer ham med på landslagssamling.

- Få Jay Cutler på nasjonalt uttak med landslaget. La oss få i havn OL-gullet i håndball, skriver de noe sarkastisk på sin offisielle Twitter-konto.

- Det er helt bananas. Det kommer aldri til å skje, sier Ty Reed, som faktisk spiller for det amerikanske landslaget.

Offensiv satsing

Selv om Cutlers utspill virker noe hodeløst, er det mange i USA som har en offensiv innstilling til håndballens framtid i landet.

Landslaget forsøker å kvalifisere seg til OL i Tokyo til sommeren, men har OL på hjemmebane i 2028 som det store målet. Det amerikanske håndballforbundet har mål om å stille et konkurransedyktig lag på banen i Los Angeles, og har lagt en konkret plan for hvordan de skal lykkes.

Det innebærer blant annet å starte en egen liga, utvikle landslagene, og - kanskje viktigst av alt - få håndballen inn i skoleidretten. Mange andre populære amerikanske idretter har hatt suksess med å rekruttere folk gjennom skolesystemet, og nå håper håndballen på en liknende effekt. Svenske Staffan Olsson, som vant EM og VM som spiller og som seinere har jobbet som trener, har ansvaret for utviklingen av sporten i USA.

Trener for Norges herrelandslag, Christian Berge, liker initiativet.

- Det er moro at de prøver i alle fall. Jeg liker bedre den tanken enn at du går ut og kjøper deg et lag. Håndball er det morsomste jeg vet om, og jo flere nasjoner som er med jo kulere er det, sa han til Dagbladet i januar.

Frykter for OL-framtida

Kvinnenes landslagssjef, Thorir Hergeirsson, har også fått med seg amerikanernes satsing. Islendingen sier det er en bevisst strategi fra Det internasjonale håndballforbundet om å få spredt sporten over hele verden.

Håndball er tradisjonelt sett en eurosentrisk idrett, hvor Qatar er det eneste landet utenfor kontinentet som har tatt VM-medalje på herresida. På kvinnesida har både Sør-Korea og Brasil vunnet mesterskapet. Hergeirsson frykter for håndballens framtid i OL-sammenheng om ikke andre og større nasjoner kobler seg på.

- Håndball er fortsatt OL-idrett, men det er ikke gitt at håndball blir en OL-idrett i framtida. I de store nasjonene som ser på OL, er ikke håndballen etablert særlig godt. Derfor holder de på med prosjekter i USA og Kina. Vi må få opp håndballspillet i nasjoner som har flere mennesker og flere seere.