Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Amerikanerne stoppes av egne «superdrakter»

USAs skøytelag har vært en av OLs største skuffelser.

U-SUPER: USAs skøytelag har vært en av OLs største skuffelser. Nå lurer amerikanerne på om de høyteknologiske «superdraktene» deres har skylden. Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB Scanpix
U-SUPER: USAs skøytelag har vært en av OLs største skuffelser. Nå lurer amerikanerne på om de høyteknologiske «superdraktene» deres har skylden. Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs skøytelag har vært en av OLs største skuffelser. Nå lurer amerikanerne på om de høyteknologiske «superdraktene» deres har skylden.

Under Armor-draktene ble designet spesielt for OL og skulle gi amerikanerne en fordel i kampen om medaljer. I stedet mistenker amerikanske skøyteledere at draktene hindrer løperne.

Kilder i laget sier til Wall Street Journal at ventiler bak på drakten, som er der for å slippe ut varme, i stedet bidrar til at luft suges inn i drakten. Det skaper motstand og hindrer løperne i å holde det lave tyngdepunktet som skal til for å oppnå maksimal fart.

En løper sa til avisen at flere føler det som om de kjemper mot drakten for å holde stilen.

- Jeg har ikke lyst til å skylde på drakten, sa Shani Davis etter den skuffende 8.-plassen på 1000 meter.

En medvirkende årsak til Nederlands enorme dominans i skøytehallen så langt er den manglende konkurransen fra amerikanerne. Ingen USA-løper har fått bedre plassering enn 7.-plass så langt i lekene.

Våpen Under Armor analyserte ulike vitenskapelige variabler i skøyteløp og aerodynamikk og kom fram til «Mach 39»-drakten. Da den ble lansert, var det som den raskeste skøytedrakten noensinne.

Sammen med Lockheed Martin, som er kjent for å lage fly, våpen og romfartøyer, framstilte Under Armor en drakt med fem ulike tekstiler som alle har sin spesielle funksjon. Den skulle hjelpe amerikanerne til medaljerush i Sotsji.

I stedet er det blitt medaljetørke, og nå diskuteres det om utøverne skal få lov til å bytte ut drakten.

Fredag spurte USAs skøytelag ifølge Wall Street Journal IOK og ISU om tillatelse til å bytte drakter, men det er ikke gitt at alle bytter om de får lov. Laget er delt i to leirer: De som vil bytte drakt og de som leter etter andre årsaker til fiaskoen.

- Min følelse er at det er omtrent 50-50, sier Mark Morris, som er direktør i USAs skøyteforbund.

Shani Davis og Heather Richardson er blant utøverne som har endt langt nede på listene i Sotsji etter å ha dominert verdenscupen denne sesongen.

Davis bytter? Davis, som er blant Håvard Bøkkos rivaler på 1500 meter lørdag, ble fredag observert på trening med en annen drakt.

- Det var en prototype lagd av Under Armor, ikke verdenscupdrakten min, sa han da han ble spurt om det.

- Om noen av løperne ønsker å bruke verdenscupdrakten sin så bør de gjøre det, sier trener Kip Carpenter.

- Men Shani var trekvart sekund bak på 1000 meter, og Brittany (Bowe) og Heather var over sekundet bak på kvinnenes 1000 meter. Den som tror man taper så mye på en drakt kan ikke noe om skøyteløp, legger han til.

Etter en god start har de amerikanske TV-tallene stupt de siste dagene, og seertallene så langt er 12 prosent lavere enn for fire år siden.

(NTB)

Hele Norges coronakart