Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk OL-håp bedt om å fjerne hijaben: - Du er i Texas nå

- Hvor du bor er ikke en unnskyldning for å være uvitende.

UT MOT SIKKERHETSVAKT: Ibtihaj Muhammad reagerte da hun ble bedt om å fjerne hijaben for et bilde på ID-kortet under en festival. Foto: Robert Hanashiro-USA TODAY Sports
UT MOT SIKKERHETSVAKT: Ibtihaj Muhammad reagerte da hun ble bedt om å fjerne hijaben for et bilde på ID-kortet under en festival. Foto: Robert Hanashiro-USA TODAY Sports Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske OL-håpet i fekting, Ibtihaj Muhammad, deltok i mars på South by South West (SXSW)-festivalen i Texas. Før hun fikk komme inn, måtte et ID-kort lages. Der startet trøbbelet.

Sikkerhetsvakta som tok i mot Muhammad ba henne om å ta av hijaben hun hadde på seg for å ta et bilde. Det var uaktuelt for fekteren.

- Jeg ble akkurat bedt om å fjerne hijaben min på SXSW-registreringen for ID-kortet mitt. Jeg finner ikke opp det her, skrev fekteren på sin Twitter-konto like etter hendelsen.

- Hvor du bor er ingen unnskyldning Selv om Muhammad prøvde å forklare at hun går med hijaben av religiøse grunner, insisterte sikkerhetsvakta på at det måtte tas av. Hennes første reaksjon var å le, men hun gikk raskt lei da sikkerhetsvakta fortsatte.

Da ba det olympiske håpet om å få snakke med sjefen.

- Svaret hans var «vel, du vet du er i Texas», skriver Muhammad på nettsiden Players Tribune, når hun en måned etter hendelsen letter på sløret og forteller om sin reaksjon.

- Hvor du bor er ikke en unnskyldning for det å være uvitende, kulturelt ufølsom eller å fornærme mennesker.

- Ikke lett å være muslim i USA På nettsiden skriver hun at det ikke var før hun startet med fekting, at hun følte seg som en del av laget. Da hun var yngre følte hun at hun falt utenfor i idretten, fordi hun ikke brukte de samme type klærne som resten av laget brukte. Derfor betyr det også mye for henne at hun nå skal delta i OL.

- Å kvalifisere meg til OL og representere landet vårt i Rio betyr ikke bare mye for meg og min familie, men også for det muslimske samfunnet. Det å være muslim i USA akkurat nå, er ikke enkelt. Jeg tror det er spesielt vanskelig for muslimske kvinner, skriver hun.

Muhammad sier man må glemme slike øyeblikk, og vil ikke at det skal holde henne tilbake, fordi det vil påvirke hennes karriere.

- Jeg velger å se det positive, og prøver å lede hver dag med kjærlighet.


Hele Norges coronakart