Amerikansk sjokkgull i kombi

Johnny Spillane vant kombinertgullet etter en spurt à-la Fredriksson. Dagbladet.no fulgte kombinerten direkte.

VAL DI FIEMME/ OSLO (Dagbladet.no): De norske gutta gikk ut i et fryktelig tempo på dagens sprintlangrenn, men holdt ikke helt til mål. Det ble for tøft å ta igjen et minutt på den 7,5 kilometer lange løypa i Val di Fiemme.

Men amerikaneren Johnny Spillane sto for VMs største sjokk så langt da han knuste ringrevene Felix Gottwald og verdenscuplederen Ronny Ackermann i spurten. Spillane står for USAs første VM-gull i nordiske grener.

- Jeg sleit litt forrige uke, og bestemte meg for å gå ut og ha det moro i dag. Jeg følte meg sterk hele veien, og hadde selvtillit nok til å gå fra de andre på stadion, sier en hoppende glad Spillane til NRK.

Bård Jørgen Elden, kjent fra det norske kombinertlandslaget, er Spillanes trener.

- Vi har sett lenge at han er et stort talent. Jeg tror ikke jeg har hatt gledestårer før nå, sier Elden.

Den norske laginnsatsen var det ingenting å si på. Gutta skjønte ut på sisterunden at det ville bli vanskelig å ta medalje, men holdt koken inn mot mål og ble belønnet med femte, sjette, sjuende, og 24.-plass.

Nordmennene klarte ikke å ta medalje i den gamle norske paradegrenen kombinert i VM i Italia.

- Jeg fikk et veldig håp om bronse. Jeg trodde kanskje noen ville falle fra, men når de hang på ble det vanskelig, sier Kristian Hammer til Dagbladet.no.

- Plasseringene våre er et tegn på at vi er på vei tilbake, sier Hammer.

- Ut på andrerunden ville jeg gjøre et forsøk på medalje. Jeg hadde veldig gode ski, og det var derfor jeg kom først inn av oss nordmennene.

Braaten falt i den første svingen, og tapte et par sekunder på det.

- Jeg gikk et optimalt løp, sier en storfornøyd Ola Morten Græsli til Dagbladet.no.

Neste oppgave for de norske kombinertgutta er Holmenkollen neste helg.

- I fjor var vi et hav bak, nå nærmer vi oss toppen, sier Hammer.Dagbladet.no fulgte sprinten direkte:

Johnny Spillane knuser både Gottwald og Ackermann i spurten og tar USAs første gull i ski-VM!

Det ble litt for langt fram for de norske, og Kenneth Braaten blir beste nordmann på femteplass.

De norske gutta kjenner kjøret nå, og Gottwald kjører i tet. Braaten er nå 10 sekunder bak Gottwald.

Nå ligger den norske trioen 15 sekunder bak. Ackermann ser seg tilbake og konstaterer at nordmennene nærmer seg fort. Kenneth Braaten rykker fra de to andre norske.

Kristian Hammer, Kenneth Braaten, og Ola Morten Græsli har øyenkontakt med de fire foran seg inne på stadion ved runding andre runde. De tre ligger bare 20 sekunder bak.

Kristian Hammer er bare 25 sekunder bak tetkvartetten nå.

Gottwald går opp og drar i tet, men det går ikke fort. Amerikanske Johnny Spillane har nå kommet seg opp i ryggen på ledergruppa.

Felix Gottwald har gått in Ackermann og Hettich i teten. Nå roer de tre ned farta at nordmennene kan få kontakt med tettrioen.

Kenneth Braaten og Kristian Hammer har distansert finske Sampa Lajunnen, og har åpnet kolossalt. Klarer de å holde denne farta hele løpet går det mot medalje på en av dem. Hammer ligger på 12. plass, han har gått seg opp 7 plasser på 2 kilometer.

Ola Morten Græsli har tatt inn 8 sekunder på Hettich etter 1,4 kilometer. Kristian Hammer har tatt inn et halvt minutt på lederen på samme sted, og har åpnet knallhardt.

Ackermann har tatt fra Hettich ledelsen, men Hettich klarer å henge seg på.

Georg Hettich er i gang, ni sekunder foran verdensmester og v-cupleder Ronny Ackermann.

De norske gutta er i gang. Nå må de ha et optimalt langrenn for å være med i medaljekampen.Det er trippel tysk ledelse etter hopprennet, men de beste norske gutta er ikke avskrekkende langt bak. Ola Morten Græsli er nummer 9 etter hopprennet, 48 sekunder bak lederen, Kenneth Braaten er nummer 17, 1.07 bak, Kristian Hammer er nummer 19, 1.14 bak, og Petter Tande er nummer 32, 2 minutter bak.

BARE NESTEN: Kristian Hammer nådde ikke opp på pallen i dette mesterskapet. Nå er Holmenkollen neste utfordring for han og de andre kombinertløperne.