ANKLAGET: Den amerikanske friidrettstreneren Alberto Salazar skal ha oppfordret flere av sine utøvere til å bruke forbudte medikamenter. Foto:   EPA / STEVE DYKES / NTB Scanpix
ANKLAGET: Den amerikanske friidrettstreneren Alberto Salazar skal ha oppfordret flere av sine utøvere til å bruke forbudte medikamenter. Foto: EPA / STEVE DYKES / NTB ScanpixVis mer

Amerikansk stjernetrener i dopingtrøbbel

Skal ha oppfordret utøverne til å bruke ulovlige medikamenter.

Den amerikanske friidrettstreneren Alberto Salazar skal ha oppfordret flere av sine utøvere til å bruke forbudte medikamenter.
Opplysningene framkommer i en dokumentar med BBC.

Salazar, som blant annet er trener for den dobbelte OL-vinneren Mo Farah, skal blant annet ha bidratt til at langdistanseløperen Galen Rupp dopet seg i 2002.

Både Salazar og Rupp avviser blankt påstandene som fremsettes i TV-dokumentaren.

Det er Alberto Salazars tidligere assistent som i et intervju i dokumentaren hevder at han i 2011 så et dokument som viste Galen Rupps helseverdier. Her skal det ha framgått at langdistanseløperen ble dopet med testosteron.

- Da jeg så det, ramlet jeg nesten av stolen, sier Magness i dokumentaren.

- Testosteron er selvfølgelig ulovlig. Det vet alle. Da jeg så litt nærmere på det, så jeg at det strakte seg helt tilbake til tiden da han gikk på High School. Det var et stort sjokk, tilføyer han.

Dokumentaren inneholder også uttalelser fra flere utøvere samt personale som har jobbet for Salazar. Flere av dem opplyser at den anerkjente treneren skal ha omgitt seg med doping og benyttet ulovlige metoder.

56 år gamle Salazar hevder selv at bruken av ordene «Testosteron Medication» i det omtalte dokumentet henviser til det lovlige kosttilskuddet «Testoboost».

Den britiske stjerneløperen Mo Farah har samarbeidet med Salazar siden 2011. Han avviser at han noensinne har dopet seg.

Farah vant i 2012 OL-gull både på 5000 og 10000 meter på hjemmebane i London. Galen Rupp tok sølvet på 10000-meteren.

(NTB)