FREMMEDARBEIDERE: Qatar har store mengder arbeidere fra Nepal, India og Bangladesh. Mange arbeider med å bygge fotballstadioner til VM i 2022. Foto: NTB Scanpix
FREMMEDARBEIDERE: Qatar har store mengder arbeidere fra Nepal, India og Bangladesh. Mange arbeider med å bygge fotballstadioner til VM i 2022. Foto: NTB ScanpixVis mer

Amerikansk storavis legger seg flat etter formulering om døde arbeidere i Qatar

Qatar hevder ingen har dødd under arbeid med VM-anleggene.

(Dagbladet): Antallet fremmedarbeidere som dør i Qatar i forbindelse med forberedelsene til fotball-VM i 2022 har fått mye fokus.

Som Dagbladet skrev i fjor, så dør én arbeider hver dag - der den stekende heten har mye av skylda.

Fra januar til mai i fjor døde 89 indiske fremmedarbeidere i landet.

Den amerikanske storavisa Washington Post hadde nylig en større artikkel om antallet fremmedarbeidere som har dødd så langt, og omtalte det som at over 1000 personer har omkommet mens de har bygget fotballstadioner.

Nå beklager avisa sin formulering om at arbeiderne kun har dødd som følge av jobbing på VM-stadionene, og understreker at antallet døde fremmedarbeidere gjelder hele Qatar.

Ifølge NTB bor det rundt to millioner innbyggere i Qatar, der én av sju er qatarere - mens resten er fremmedarbeidere fra blant annet Nepal, India, Bangladesh, Pakistan og Iran.

- Har ikke bevis Etter en lang uttalelse fra kommunikasjonsavdelingen til myndighetene i Qatar innrømmer Washington Post at de ikke kan bevise at arbeiderne har dødd mens de jobbet på fotballarenaene.  Likvel er det tydelig at storavisa ikke tar det myndighetene i Qatar sier for god fisk.

- Men til syvende og sist kan vi ikke verifisere hvor mange dødsfall, om noen i det hele tatt, er relatert til byggingen av VM-stadioner, skriver Washington Post i sin beklagelse.

Myndighetene i Qatar hevder at ingen fremmedarbeidere har omkommet under byggingen av arenaene som skal brukes under fotball-VM i 2022.

Hevder ingen har omkommet Washington Post skriver nå at myndighetene i Qatar bekrefter at 964 fremmedarbeidere omkom i 2012 og 2013 - men myndighetene hevder i sin uttalelse at minst 400 av disse døde av hjerte- og karsykdommmer.

Flere journalister og TV-team har blitt arrestert mens de har oppholdt seg i Qatar for å undersøke arbeidsforholdene til fremmedarbeiderne som jobber med å bygge de blant annet 12 fotballstadionene som skal opp.

Det har versert en rekke tall som omtaler både hvor mange som skal ha dødd så langt i arbeidet med mesterskapet, og hvor mange som det er anslått at må bøte med livet før fotball-VM i 2022.

Amnesty har tidligere kommet med et estimat som sier at rundt 4000 fremmedarbeidere vil dø innen mesterskapet sparkes i gang om syv år.

Også i mai benektet myndighetene i Qatar at noen i det hele tatt har dødd mens de har jobbet på arenaer som skal brukes under mesterskapet.