Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Amerikansk storavis mener norsk OL-dominans skyldes «trønder-effekten»

Kaller Norge et «vinterolympisk vidunder».

STJERNE: Petter Northug er blant de største stjernene her hjemme under OL. Han er trønder, og den amerikanske storavisen Wall Street Journal mener nettopp «trønder-effekten» er grunnen til at Norge stort sett alltid gjør det godt i vinter-OL. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STJERNE: Petter Northug er blant de største stjernene her hjemme under OL. Han er trønder, og den amerikanske storavisen Wall Street Journal mener nettopp «trønder-effekten» er grunnen til at Norge stort sett alltid gjør det godt i vinter-OL. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Norge i seg selv er et vinterolympisk vidunder. Med bare fem millioner innbyggere, har landet vunnet 303 medaljer i vinter-OL, mye mer enn noe annet land på planeten. Å finne et mindre land enn ledende Norge på denne lista, må du helt ned til Kroatia, med 11 medaljer.

Det skriver den amerikanske storavisa Wall Street Journal. Opplaget til avisen på verdensbasis var i 2006 mer enn to millioner, samt at den da hadde nær en million betalende abonnenter på nett.

Eksperter tror at grunnen til at Norge dominerer som de gjør i vinteridrett (i motsetning til f.eks Sverige med dobbelt så mange innbyggere), ligger i kulturen og livsstilen på landet i forhold til ungdoms- og barneidretten.

Trønder-effekten Artikkelen har sitt hovedfokus på langrenn, som vi nordmenn også i hovedsak har i store mesterskap. En idrett som betyr all verden for oss, men er mindre på verdensbasis.

Av Norges 303 vinterolympiske medaljer, har 125 kommet i langrenn eller skiskyting. Det er i disse idrettene man til sammen plukker flest medaljer i i Sotsji.

Likevel hevder ekspertene at kulturen er grunnleggende for disse resultatene.

- Norges byer er relativt nært villmarka, og barn oppmuntres til å leke utendørs selv på de kaldeste dager.

- Friluftsliv er neppe ansett som mer verdifullt i Trøndelag, et område fortsatt dominert av gårdsbruk. Her kommer arbeid først, og idretten bygger ut fra det, står det i artikkelen.

- Ingen spesielle gener De peker også på at Petter Northug har uttalt at han måtte delta i fysisk arbeid i barndommen.

- Jeg tror ikke at trønderne har noen spesielle gener eller noe, men de har brukt ski som transportmiddel og i arbeidet i årevis, sier den svenske professoren Sverker Sörlin til avisa.

- Ingenting er like prestisjefylt som å være en god skiløper. Folk er veldig rike i dette landet, og gjør hva de vil. Likevel ender de opp med på gå på ski, sier han.

Artikkelen var også førstesideoppslag i avisa.

Hele Norges coronakart