Amerikansk toppbokser: - Brækhus blir like stor som Mayweather

Trener mener boksedronninga skal omtales sammen med historiens beste boksere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) TJUVHOLMEN: Det er pressekonferanse med Cecilia Brækhus og hennes motstander Chris Namus fra Uruguay foran VM-kampen førstkommende lørdag.

Den amerikanske bamsen Jonathon Banks ser ut til å kjede seg litt.

Det er den nye treneren til Cecilia Brækhus. Banks er selv toppbokser med masse erfaring. Han har gått tittelkamper i tungvekt i Statene.

En pressekonferanse i Norge ser ikke ut til å være det helt store.

Men det blir litt mer fart i ham når han får spørsmålet om hvor god Cecilia Brækhus egentlig kan bli.

Den amerikanske stilen skal gi henne en ny dimensjon. En Brækhus som verden ikke har sett tidligere.

Banks nøyer seg ikke med at Cecilia Brækhus skal omtales som verdens beste kvinnelige bokser. Han går lenger enn det.

Nevnes med de beste - Hun har ikke vist nærheten av sitt potensiale ennå. Jeg mener hun skal nevnes i samme setning som for eksempel Floyd Mayweather og de aller største gjennom tidene, sier Banks ganske engasjert.

Det er ingen snau sammenligning.

Ingen har tjent mer i proffboksingens historie enn Floyd Mayweather. Og han gikk gjennom karrieren ubeseiret i 47 proffkamper. Cecilia Brækhus er på vei, men har 20 kamper opp til rekorden til Mayweather, som han deler med en annen legende fra en annen epoke. Rocky Marciano ga seg med samme antall triumfer uten et eneste tap.

Og han utdyper:

- Når hun får vist alt det hun har inne. Og det kommer, vær sikker. Ikke på lørdag. Noe av det får vi se da. Men bare vent til de neste kampene, sier Banks til Dagbladet.

SAMMENLIGNES. Treneren mener at Cecilia Brækhus kan sammenlignes med verdens store bokser Floyd Mayweather jr. Foto: Zuma Press/NTB scanpix
SAMMENLIGNES. Treneren mener at Cecilia Brækhus kan sammenlignes med verdens store bokser Floyd Mayweather jr. Foto: Zuma Press/NTB scanpix Vis mer

Den norske boksedronninga gjør comeback 14 måneder etter at hun skadet seg alvorlig i den ene foten. Det skjedde under hennes siste boksekamp mot tyske Jennifer Redzke. Brækhus bokset flere runder med tre brudd i foten. Noe hun neppe burde ha gjort. Brækhus vant kampen, men karrieren ble hengende i en tynn tråd.

- Skruene holder Bruddene ble skrudd sammen med skruer. Brækhus har testet foten skikkelig foran kampen på lørdag.

- Skruene holder, sier hun og ler.

Hun forteller at skruene blir i foten livet ut. Så komplisert var skaden. Vanligvis når brudd blir skrudd sammen, fjernes skruene når bruddet er leget. Men ikke i foten til Brækhus.

Den norske boksedivaen skal møte søramerikanske Chris Namus. En sjarmerende og stillfarende person, men som formelig eksploderer i ringen.

Bokseren fra Uruguay bærer kallenavnet «el bombôn asesino, den vakre massemorderen».

Men Banks frykter ingen for sin kvinnelige elev.

- Cecilia er en av de aller beste. Og hun er muligens den mest intelligente av alle, sier han.

Toppbokser advarer Viasat-kommentator og tidligere toppbokser Roar Petajamaa påstår at Namus er sjanseløs mot Brækhus på lørdag. Men han har en advarsel å komme med.

- Namus slår mye. Og det kommer en åpen handske i blant. Hun bruker ikke tomlene så mye. Men en åpen handske kan forårsake et kutt. Det kan også hodet hennes, som gjerne kommer nedenfra og opp i slagkombinasjonene. Det kan også forårsake kutt, forklarer Petajamaa.

Åpen handske, tommelbruk og skalling er klassiske triks i en boksering.

Og han sier:

En bokser kan være så overlegen som bare det. Men et kutt kan velte det hele.

Klar over faren Cecilia Brækhus er klar over faren på lørdag.

- Jeg vet hun kommer i hundreogfemti. Jeg må satse på å holde hodet kaldt og la henne slå fra seg, sier Cecilia Brækhus.

Hun sier at hun gleder seg til å vise at hun har kombinert det beste fra det hun lærte i Tyskland, og det hun nå har med seg fra treningen i Kronk Gym i Detroit.

- Jeg bruker kroppen på en annen og ikke så oppreist som tidligere. Det øker slagstyrken. Det er ikke slik at man må løfte så og så mye i benk for å kunne slå hardt. Det dreier seg om teknikk, sier Cecilia Brækhus.

- Det er derfor jeg er her Jonothon Banks har ikke lagt opp. Men han har tatt seg en pause i sin aktive boksekarriere for blant annet å trene Cecilia Brækhus. Han trener også den tidligere tungvektsmesteren Vladimir Klitsjko.

Han har følgende å si om hvordan han tror kampen vil ende på lørdag:

- Cecilia vinner. Ellers ville jeg ikke ha vært her.

OSLO  20160223.
Roar Petajamaa etter pressekonferanse, i forbindelse med Cecilia Brækhus comeback og forestående kamp mot Chris Namus 27.feb.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OSLO 20160223. Roar Petajamaa etter pressekonferanse, i forbindelse med Cecilia Brækhus comeback og forestående kamp mot Chris Namus 27.feb. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer