NYTT SØKSMÅL: Justisdepartementet går sammen med Floyd Landis om et søksmål mot Lance Armstrong. Foto: AP Photo/Mark Lennihan, FIle/NTB scanpix
NYTT SØKSMÅL: Justisdepartementet går sammen med Floyd Landis om et søksmål mot Lance Armstrong. Foto: AP Photo/Mark Lennihan, FIle/NTB scanpixVis mer

Amerikanske myndigheter med søksmål mot Lance Armstrong

Går sammen med Floyd Landis.

(Dagbladet): Det amerikanske justisdepartementet har bestemt seg for å støtte et søksmål mot Lance Armstrong. De mener at den tidligere sykkelstjerna har begått bedrageri ved juks og løgn, og nå ønsker staten pengene sine tilbake, med renter. Det skal være snakk om et krav på rundt 100 millioner dollar, ifølge Wall Street Journal.

Ifølge Wall Street Journal har det amerikanske justisdepartementet sluttet seg til Armstrongs tidligere lagkamerat, Floyd Landis, som i juni 2010 saksøkte Lance Armstrong under «the False Claims Act», som er en føderal amerikansk lov som holder personer og selskap ansvarlig for lovbrudd mot staten.

Etter søksmålet i 2010 har justisdepartementet undersøkt påstandene, og har nå kommet frem til at de vil ta affære. Justisdepartementet mener at Armstrongs lag, US Postal, misbrukte sponsorpengene de fikk over en periode på flere år fra det statlige postvesenet i USA, ettersom flere av løperne dopet seg i perioden.

Floyd Landis var en del av det organiserte dopingprogrammet i Armstrongs lag US Postal da han stakk av med seieren i Tour de France i 2006. En seier han mistet på grunn av en positiv dopingprøve. I 2010 innrømmet han altså langvarig dopingbruk, og rettet et søksmål mot Lance Armstrong.

Ifølge Wall Street Journal betyr involveringen til det amerikanske justisdepartementet mye for saken mot Lance Armstrong. Floyd Landis vil stå mye sterkere i en sak med deres hjelp.

Hvis det blir bevist at Armstrong og co. har brutt «the False Calims Act», vil de involverte måtte betale opp til tre ganger summen av sponsorpengene de mottok i perioden. I årene mellom 1999 og 2004 fikk US Postal 30 millioner dollar i sponsorpenger.

Flere søksmål Et amerikansk forsikringsselskap har tidligere gått til søksmål mot Lance Armstrong. Selskapet SCA Promotions krever tilbakebetaling av 66 millioner kroner (12 millioner dollar) som Armstrong har fått utbetalt i bonus for tre av sine seirer i Tour de France. Det gjelder triumfene i 2002, 2003 og 2004.

Armstrong er blitt utestengt på livstid og frakjent alle sine sju Tour de France-seirer på grunn av doping. USADA har sagt at kun full samarbeidsvilje kan føre til at utelukkelsen blir redusert. Likevel vil ikke Armstrong samarbeide med USADA.