Amerikanske OL-deltakere ankom Beijing med sorte masker

- Må beskytte luftveiene, sier syklist.

(Dagbladet.no): Noen dager før åpningsseremonien for OL i Beijing, er det fortsatt frykten for luftforurensing i storbyen som stjeler mange av overskriftene.


I dag landet det amerikanske sykkellaget i OL-byen, og de viste tydelig hva de tenker på i tiden fram til alvoret begynner.

Ifølge Reuters
gikk rundt halvparten av deltakerne av flyet med svarte ansiktsmasker over nese og munn, tilsynelatende for å beskytte seg mot den urene lufta.


Talspersoner for USAs OL-komité og USAs sykkelforbund sa at de ikke kjente til bakgrunnen for at utøverne brukte masker.

- Jeg regner med dette var deres eget valg. Jeg vil si dette: Jeg er ikke noen forsker, men etter mitt syn var dette unødvendig, sier talsmann for OLkomitéen, Darryl Seibel.

Avviser politisk markering

En av dem som ble sett med sort maske var Mike Friedman, skal konkurrere innendørs. Det har fått flere til å spekuleres på om det var mer snakk om en markering enn en faktisk medisinsk begrunnet handling.

Friedman avviser imidlertid at det var noe politisk bak maskene.

- Du må nytte de sjansene du har til å beskytte luftveiene, sier Friedman, ifølge NTB.

BESKYTTER LUFTVEIENE: Rundt halvparten av deltakerne på det amerikanske sykkellaget gikk av flyet med svarte ansiktsmasker over nese og munn. Foto: REUTERS/Yves Herman/Scanpix
BESKYTTER LUFTVEIENE: Rundt halvparten av deltakerne på det amerikanske sykkellaget gikk av flyet med svarte ansiktsmasker over nese og munn. Foto: REUTERS/Yves Herman/Scanpix Vis mer

- Det er bare en forholdsregel. Hvem vet hvor ille luften vil være om noen dager. Om vi kan unngå å puste inn uren luft og holde skadelige stoffer ute så kan det resultere i bedre prestasjoner, sier syklisten.

Beijing, som er en av de mest forurensede byene i verden, har brukt over 100 milliarder kroner for å få bukt med forurensningen før OL, og i juli iverksatte kinesiske myndigheter en drastisk plan for å rense lufta så mye som mulig.

Planen, som nå har strukket seg over to måneder, går blant annet ut på å fjerne halvparten av Beijings 3,3 millioner biler på enkelte dager.

Likevel har bilder fra byen i ukene fram mot OL skapt bekymring.

Nordmennene ikke bekymret

Steffen Kjærgård, sportssjef i Norges Cykleforbund, er ikke like bekymret som amerikanerne.

- Vi har ingen planer om å gjøre noe tilsvarende. Tanken har ikke en gang streifet meg, sier han til Dagbladet.no.

Han er nå i deltakerleiren utenfor Bejing.

Amerikanske OL-deltakere ankom Beijing med sorte masker

- Her er det relativt sett ålreit luft. Vi har vært nede i sentrum, der løpet vil starte, og utfra forutsetningene og forventningene var det grei luft der også, sier Kjærgård.

- Lufta kan nok være en belastning i sentrum. Men de skal egentlig sykle rett ut av byen og opp i en dal, og der vil det nok bli bedre. Inntil videre ser vi ikke på dette som et problem, sier sportssjefen.

- Forveksler forurensing med tåke

Arne Ljungqvist, som er sjef i IOKs medisinske kommisjon, sier at luften i Beijing er bedre enn sitt rykte. Han mener det er unødvendig å bruke masker.

- Jeg ville ikke brukt maske, jeg ser ingen grunn for det om de ikke har spesielle lidelser, sier han ifølge Reuters.

Han mener også at det er tåke og fuktig luft som ofte forveksles med luftforurensing i byen.

- Den uklare lufta skyldes ikke forurensing, men damp og fuktighet, sier Ljungqvist.

INGEN OVERORDNET PLANT: Talspersoner for USAs OL-komité og USAs sykkelforbund sa at de ikke kjente til bakgrunnen for at utøverne brukte masker.
IKKE BEKYMRET: Steffen Kjærgaard.
MED MASKE: - Du må nytte de sjansene du har til å beskytte luftveiene, sier Mike Friedman.