Amerikanske proffer nekter blodtesting

Antidoping Norge frykter gladiatorer.

(Dagbladet.no): Norske idrettsutøvere blir stadig blodtestet for doping, uten protester.

I USA avgir baseballproffer og amerikansk fotballspillere bare urinprøver, aldri tester med blod, skriver nyhetsbyrået AP.

Representanter for ligaene NFL og MBL oppgir fagforeningskontrakter og tvil om kvaliteten på blodtestingen som årsak. I tilegg kan påtvungne blodprøver regnes som et brudd på privatlivets fred i USA.

Problemet med urintester er at de for eksempel ikke egner seg til å avdekke bruk av kunstig veksthormon (HGH). Og dermed oppstår ryktene i USA.

Ifølge WADA-forsker Olivier Rabin finner dopingjegerne 100 ganger så store mengder veksthormoner i blodprøver, mot testing av urinprøver.

Gladiatorkamper

Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, tror proffligaene gjør noe dumt når de ikke bruker de beste metodene for å avdekke dopingbruk.

- Blodprøver er et såpass lite inngrep at de bør akseptere det. Vi gjør dette for at utøverne skal delta i en helsefremmende og rettferdig idrett. Antidopingarbeidet ønsker ikke gladiatorkamper, sier Solheim til Dagbladet.no.

SLIPPER BLODTESTING: Disse spillerne fra New Orleans Saints og Philadelphia Eagles i NFL slipper unna med urinprøver når de dopingtestes. Foto: Scanpix/Reuters
SLIPPER BLODTESTING: Disse spillerne fra New Orleans Saints og Philadelphia Eagles i NFL slipper unna med urinprøver når de dopingtestes. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

- Er du forbauset over motstanden i USA?

- Ja, jeg synes det er rart. Det er et lite inngrep, det må de akseptere for å delta. Antidopingarbeidet ønsker ikke at folk skal stryke med når de går i mål fordi de har brukt amfetamin. Eller at de bruker EPO slik at blodet slutter å renne fordi det er så tjukt.

HGH avdekkes

Solheim tror blodprøver brukes jevnlig ellers i amerikansk idrett. Allerede under OL på Lillehammer i 1994 ble blodtesting brukt i Norge.

- De siste årene har dette ikke vært noe tema, om det er akseptabelt å bruke dette i toppidretten. I Norge har vi stor, uforbeholden støtte, sier Solheim.

Han tror utøvere som bruker kunstige veksthormoner lever farlig, på alle måter.

- Det jeg kan si er at det har blitt testet for HGH tidligere. Utøverne må bare la være å bruke det. Hvis de bruker det blir de tatt, sier Solheim.

I hvert fall de som ikke spiller baseball eller amerikansk fotball i USA.

Amerikanske proffer nekter blodtesting
SKEPTISK: Anders Solheim i Antidoping Norge mener det er et lite offer å avgi blodprøver innen idretten.