FORVIRRING: Hva skjedde egentlig med Ryan Lochte og de amerikanske svømmerne i Rio natt til søndag? Foto: EPA/PATRICK B. KRAEMER
FORVIRRING: Hva skjedde egentlig med Ryan Lochte og de amerikanske svømmerne i Rio natt til søndag? Foto: EPA/PATRICK B. KRAEMERVis mer

Amerikanske svømmere anholdt på flyplassen i Rio. Full forvirring om OL-stjerna ble ranet med våpen

Skal ha blitt ranet på gata i Rio.

(Dagbladet): Den amerikanske olympiske komité bekrefter i natt at de to amerikanske OL-svømmerne Jack Conger og Gunnar Bentz ble fjernet fra et fly på vei til USA av brasilianske myndigheter.

Også svømmeren James Feigen skal ha blitt nektet å gå om bord på et fly i Rio, skriver Reuters.

De to svømmerne har uttalt at de to og stjernesvømmeren Ryan Lochte ble ranet av væpnede gjerningsmenn i Rio.

Onsdag kveld (lokal tid) beordret dommeren Keyla Blanc De Cnop at passet til Ryan Lochte og James Feigen skulle bli inndratt og at de ikke skulle få forlate Brasil. Lochte fløy imidlertid hjem onsdag.

Like før klokka åtte, torsdag morgen (norsk tid), melder den amerikanske avisa Boston Globe at Conger og Bentz nå er løslatt av politiet, etter at de skal ha lovt å fortsette å samarbeide med det brasilianske politiet.

Ifølge avisa har Lochte planer om å snakke med politiet, torsdag.

Motstridende forklaringer

Ifølge dommeren er bakgrunnen at svømmerne har gitt motstridende forklaringer om ranet, og saken er bare blitt mer forvirrende i løpet av natt til torsdag.

Det var på søndag Inside the games skrev at den amerikanske svømmeren Ryan Lochte skal ha blitt truet med pistol i Rio de Janeiro natt til søndag.

Lochte sa at bilen som han og tre andre amerikanske svømmere satt i, ble stanset av en gruppe menn med et politiskilt.

De fikk beskjed om å legge seg ned på bakken, men Lochte nektet.

- Da trakk mannen fra et våpen, spente hanen, satte den mot pannen min og sa «Legg deg ned», og jeg kastet hendene i været og gikk med på det. Han tok pengene våre, lommeboka mi - men lot meg beholde telefon og deltakerbevis, sier han til NBC.

NEKTET Å FLY:  Jack Conger er en av de amerikanske svømmerne som er blitt nektet å fly. Foto: Rob Schumacher-USA TODAY Sports/NTB scanpix
NEKTET Å FLY:  Jack Conger er en av de amerikanske svømmerne som er blitt nektet å fly. Foto: Rob Schumacher-USA TODAY Sports/NTB scanpix Vis mer

Nå skal imidlertid Lochte ha endret forklaringen sin, melder NBC. Lochte har i en samtale med kanalens nyhetsanker Matt Lauer forklart at pistolen ikke ble pekt mot hodet hans, men rettet i retning ham.

Han sa også at angrepet skjedde da de stoppet på en bensinstasjon da de skulle på do. Han står imidlertid på at de ble ranet og at han ikke har funnet opp historien.

En overvåkingsvideo Daily Mail har fått tak får også flere til å så tvil om Lochtes histoire. I videoen kommer svømmerne tilbake til deltakerlandsbyen - tilsynelatende i godt humør - etter ranet. Ifølge videoen ankom de landsbyen omkring fire timer etter de forlot festen, en reise som vanligvis tar en halvtime.

IOC avfeide

Da ryktene begynte å gå søndag prøvde IOC imidlertid å avfeie hele greia.

Kommunikasjonsdirektør Mark Adams i IOC sa faktisk at det «absolutt ikke» var sant, men avisa skriver at de i ettertid har sagt at den første benektelsen deres var ukorrekt.

Lochte vant gull på 4 x 200 meter i Rio, sammen med Townley Haas, Conor Dwyer og Michael Phelps.

Han skal ha vært på fest og feiret OL-gullet, da han ble truet med pistol.

Han ringte deretter sin mor Ileana, som også har uttalt seg om saken i avisa. USAs team har også bekreftet hendelsen, skriver The Guardian.