TROR PÅ NORGE:Simon Ammann svever ned til sitt fjerde individuelle OL-gull. Verdens beste tror på norsk lagmedalje på tross av den skuffende innsatsen i dagens konkurranse. Foto: AFP
TROR PÅ NORGE:Simon Ammann svever ned til sitt fjerde individuelle OL-gull. Verdens beste tror på norsk lagmedalje på tross av den skuffende innsatsen i dagens konkurranse. Foto: AFPVis mer

Ammann tror på norsk medalje i laghopp

- Vi trenger Norge, sier legenden.

||| WHISTLER (Dagbladet): Ingen over, ingen ved siden: Simon Ammann (28) er tidenes beste olympiske skihopper etter at sveitseren vant sin andre gullmedalje i Whistler i natt - og ble den første i historien med fire individuelle OL-gull.

Den finske hopplegenden Matti Nykänen har også fire gull i OL, men ett av dem kom i laghopp.

Ammanns oppvisning her i Canada er ren kopi av de to gullmedaljene han vant i Salt Lake-OL for åtte år siden.

- Det er helt fantastisk at jeg har oppnådd dette. Kanskje det skyldes magien her i nord-Amerika, sa en lykkelig og leken Simon Ammann på den internasjonale pressekonferansen snaue to timer etter jubelscenene ute på sletta.

Med fire OL-gull er han også tidenes største vinterolympier fra Sveits.

Magisk i Nord-Amerika
Med et kjempehopp på 144 meter i førsteomgangen var konkurransen mer eller mindre avgjort. Men sveitseren klinte til med det lengste hoppet (138 meter) også i finalerunden. Han innrømmer likevel at han kjente presset før det hele skulle avgjøres:

- Jeg var kjempenervøs på toppen, det var skikkelig nervepirrende. Men jeg har alltid hatt en magisk kraft til å hoppe langt i nord-Amerika. Det er helt utrolig, sier Simon Ammann.

Tom Hilde ble beste nordmann på 11. plass, med Anders Jacobsen på plassen bak. Johan Remen Evensen endte på 15. plass, mens Anders Bardal ble nummer 22. Svak norsk innsats, med andre ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Simon Ammann tror likevel at nordmennene vil revansjere seg under laghoppingen mandag.

- Selv om de sikkert er skuffet nå, så har Norge fortsatt et sterkt lag, og jeg håper de gjør det best mulig i lagkonkurransen. Jeg tror de kan kjempe om en medalje, sier Simon Ammann til Dagbladet midt i det vanvittige sirkuset som var rundt han i timene etter hopprennet.

- Norge har alltid vært et viktig nasjon i skihopping og jeg kjenner guttene på laget godt. Bare vent å se, de kommer, sier Ammann.

- Dette var planlagt
Sveitseren var bare 20 år gammel da han vant OL-gullene i Salt Lake. Å prestere på samme nivå åtte år seinere er ikke annet enn imponerende.

- Det er vanskelig å sammenligne disse gullene med de to fra Salt Lake. Den gang var det mer spørsmål om flaks og lykkelig omstendigheter, mens disse gullene var mer planlagt.

Etter Salt Lake hadde derimot den populære sveitseren noen tunge år, og OL i Torino har han slått en strek over. Der ble han nummer 15 i storbakken, og i normalbakkerennet som Lars Bystøl vant havnet han helt nede på 38. plass.

Selv forklarer Ammann de magre årene slik:

- Utstyrsendringene som kom i hoppsporten, og vektreguleringen, gikk i mindisfavør. Jeg mistet den gode følelsen. Jeg er en type som ikke tilpasser meg endringer raskt. Men når jeg først får tilpasset meg så kan jeg være veldig sterk. Det er forklaringen på at jeg har hatt noen svake år, og årsaken til at jeg er så god nå, sier Simon Ammann.

Verdenscuplederen trodde på en god vinter, etter en sommer hvor alt har stemt.

- For å være god om vinteren er det en fordel å være god om sommeren også. Den brukte jeg til å skaffe meg så mange gode opplevelser som mulig. Jeg hadde 80 prosent gode opplevelser.

Østerrikerne protesterte
Etter gullet i normalrennet leverte Østerrike en protest mot den nye, buede, bindingen som Simon Ammann bruker under OL. Den ble derimot avvist av det internasjonale skiforbundet (FIS).

- Jeg er overrasket over alt bråket rundt denne bindingen. Dette er ikke noe nytt. Vi begynte å teste den for to år siden. Vi testet den igjen i sommer, og jeg likte den veldig godt. Den har hjulpet meg både fysisk og mentalt.

- Men bindingen alene er ikke nok. Den er bare en av mange aspekter som må stemme for å hoppe langt, sier gull-, gull-, gull-, gullvinner Simon Ammann.

JUBELDAG:Simon Ammann strekker hendene i været etter dagens gull-renn.  Foto: AP
JUBELDAG:Simon Ammann strekker hendene i været etter dagens gull-renn. Foto: AP Vis mer