Amnesty advarer Liverpool

Og fansen reagerer sterkt på Thailands inntreden i klubben.

(Dagbladet.no): - Vi kjøper i Thailands navn, fortalte regjeringstalsmannen Jakrapob Penkair pressen etter at Liverpool og Thailands statsminister Thaksin Shinawatra skal ha blitt enige om kjøp av 30 prosent av Liverpool-aksjene i dag.

Thaksin selv var mer moderat i uttalelsene, og ville ikke bekrefte at han har kjøpt Liverpool-posten. Men regjeringstalsmannen var over seg av lykke.

- Det er nesten 100 prosent sikkert. Begge parter er sikre på at vi kommer til å offentliggjøre et kjøp. Vi er for vår del sikre på at vi har gjennomført prosessen, fortalte Pankair ifølge BBC.

Advarslene hagler

Men det thailandske oppkjøpet av fotballklubben høster ikke jubel i resten av verden. Den internasjonale menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty slår alarm.

- Thailands omgang med menneskerettighetene har vært problematisk etter at regjeringen innledet en krig mot narkotika. Flere tusen mistenkte har blitt drept av politiet, sier en talsmann for Amnesty til den seriøse engelske avisa The Guardian

Amnesty er spesielt bekymret over at regjeringen i Thailand ikke har åpnet for en uavhengig gransking av alle dødsfallene ennå.

Fanzine i harnisk

Men også i Liverpool er stemningen rundt det thailandske oppkjøpet kjølig. Fanzinen «Thorugh the Wind and Rain» går på lederplass kraftig ut mot Thaksins interesse for klubben:

«Vi burde distansert oss fra denne fyren fra første dag. Hvis vi hadde hatt et gram humanitet hadde vi sagt nei med en gang», skriver fanzinen.

Og:

«Det drar moralen ned på et nivå hvor folk flest vil si: Så lenge vi har et bra lag, bryr jeg meg ikke.»

Markedskraft

Thaksin selv har klare ambisjoner om at investeringen på nærmere 700 millioner skal betale seg forholdsvis raskt. Hvis avtalen går i boks, får han de asiatiske markedsrettighetene til Liverpools varemerke. Det kommer godt med for den ferske tilhengeren.

- Jeg har vært Liverpool-fan i en stund nå. De er kjempepoulære i Thailand, så det er fornuftig for oss å assosieres med et sånt varemerke. Mange av våre produkter trenger et varemerke, og Liverpool er et vi kan bruke på verdensmarkedet, sier Thaksin.

FORHANDLET I DAG: Liverpoolsjefen Rick Parry forhandlet med Thailands statsminister Thaksin Shinawatra i dag. Det er litt uenighet om de signerte en avtale.