Magnus Carlsen og Hans Niemann

Analkule-anklager: - Kle meg naken

Nå svarer Hans Niemann (19) på de ville teoriene etter at Magnus Carlsen (31) trakk seg etter tapet mot ham i storturnering.

SJAKKDRAMA: Sjakkspiller Hans Niemann er i hardt vær etter å ha blitt anklaget for juks. Magnus Carlsen valgte å trekke seg fra turnering hvor Niemann var motstander. Vis mer
Publisert

- Om de må kle meg naken så gjør jeg det, jeg bryr meg ikke, fordi jeg vet jeg er uskyldig. De kan stenge meg inne i et bur med null elektrisitet tilgjengelig. Jeg spiller for å vinne, men har aldri jukset over brettet, forteller Niemann ifølge Daily Mail.

Det har haglet med jukseanklager mot den 19 år gamle sjakkspilleren Hans Niemann.

Det tok for alvor fyr da Magnus Carlsen trakk seg fra Sinquefield Cup dagen etter han tapte mot Niemann.

Carlsen la selv ut en tweet som siterte fotballmanager José Mourinho: «If I speak I am in big trouble».

ANKLAGET FOR JUKS: Hans Niemann (19). Foto: FIDE
ANKLAGET FOR JUKS: Hans Niemann (19). Foto: FIDE Vis mer

Sjokkerte ekspert

Men fra andre hold kom anklagene. Sjakkprofilen Hikaru Nakamura var kjapt ute med å beskylde Niemann for å få datahjelp.

Den ukrainske FIDE-mesteren Andrii Punin har gjort flere analyser av spillet til Niemann, og det både overrasket og sjokkerte den norske eksperten Atle Grønn. Det ville neppe komme som noen bombe hvis enda klokere hoder også jobber knallhardt med å jage bevis.

Chess.com valgte seinere også å suspendere Niemann, som tidligere er blitt tatt for å jukse to ganger på deres plattform, men han står fritt til å spille alle andre steder etter skandalescene i USA.

TRAKK SEG: Magnus Carlsen avbildet i august. Foto: Arun SANKAR / AFP
TRAKK SEG: Magnus Carlsen avbildet i august. Foto: Arun SANKAR / AFP Vis mer

Ville spekulasjoner

På internett fløy det også spekulasjoner om bruk av analkuler for å jukse. En debatt Tesla-gründeren Elon Musk har kastet seg på.

I en tweet, som nå er slettet, men gjengitt av Republic World, skrev han:

- Talent tar deg steder ingen andre kan, genialitet tar deg til steder ingen andre kan se (fordi du har det i rumpa).

- Det er sannsynligvis en god måte å jukse på. Den ville nok ha kommet seg gjennom sikkerhetssjekken, sa den kjente streameren Eric «chessbrah» Hansen på stream.

Nå har Niemann altså selv benektet disse påstandene. Han har hele veien nektet for å ha jukset i partiet mot Carlsen.

FRUSTRERT: Med mindre du heter Magnus Carlsen, så er det ikke så lett å gå viralt fra sjakkbrettet. Men den polske sjakkspilleren Pawel Teclaf ser ut til å ha greid kunststykket. Video: Rødt Kort Vis mer

- Kolossalt press

Både Carlsen og Niemann skal delta i Julius Baer Generation Cup neste uke, hvor de møtes rundt det digitale brettet for første gang siden Carlsen trakk seg.

- Vi antar at Magnus anser Niemann som en jukser. At han da skal sette seg ned med ham igjen er en veldig spesiell situasjon. Når han igjen beveger seg inn i rampelyset må han forvente å bli spurt om å svare rundt dette gjentatte ganger. Det kan selvfølgelig være noe som fører saken videre, forklarte NRKs sjakkekspert Torstein Bae,

Han har tidligere etterlyst en forklaring fra Carlsen. Han påpeker også at Carlsen, med sitt solide rykte i sjakkverden, har satt en mistanke på Niemann som det er bortimot umulig å renvaske seg fra.

- Han har gitt uttrykk for at det har vært et press på ham, og det fortsetter med full styrke. Greier han å prestere med det kolossale presset er det sterkt. Hvis han ikke gjør det vil folk si at det viser han ikke kan prestere når alle følger med og han ikke kan jukse, påpeker Bae.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer