Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Analyse: Øyeblikket som malte et bilde av hvor mye City sleit mot Liverpool

Liverpools 3-0-seier over Manchester City betyr at Jürgen Klopp har gått seirende ut av duellen med Pep Guardiola for sjuende gang på 13 møter - og to ganger denne sesongen.

SVAK KAMP: Kevin De Bruyne klarte ikke å sette preg på kampen mot Liverpool slik han pleier. Foto: Anthony Devlin/AFP/NTB SCanpix
SVAK KAMP: Kevin De Bruyne klarte ikke å sette preg på kampen mot Liverpool slik han pleier. Foto: Anthony Devlin/AFP/NTB SCanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Manchester City - Liverpool 20.45 tirsdag 10. april

(FourFourTwo): En av de mest alarmerende øyeblikkene for Manchester City i onsdagens 0-3-tap på Anfield gikk under radaren, men det malte et bilde av hvor mye Pep Guardiolas spillere sleit med å håndtere Jürgen Klopps system - for andre gang i 2018.

For bare noen minutter etter at Liverpool hadde scoret sitt tredje mål for kvelden, spilte Kevin De Bruyne - nøkkelspilleren som har stått fram som roligheten selv under slike kaotiske og sesongdefinerende øyeblikk - ballen rett til en motspiller da Liverpool ga ham tid og rom sentralt i banen.

Det førte til en farlig kontring for hjemmelaget, som til slutt endte med at Fernandinho måtte rydde opp langt inne i egen 16-meter. Selv om det gikk bra for Manchester City, som virket rystet når de hadde ballen, ble laget pepret med slike hendelser i den første omgangen.

Vanskelig oppgave

Det å hamle opp med Klopps «gegenpress» er en tøff mental jobb. Det var vanskelig for Guardiolas lag å finne alternativer når de spilte ut bakfra, siden Liverpools offensive trio bestående av Mohamed Salah, Sadio Mané og Roberto Firmino tvang forsvarerne til å spille ballen bredt til backene før de til slutt mistet ballen.

De gangene da Liverpool strategisk minsket presset, blokkerte de ballbanen i stedet. Da var allerede Manchester City i panikkmodus, og spillerne spilte bort ballen i tide og utide, noe som er ukarakteristisk for de lyseblå.

Klopp har gjort noe i de to siste kampene mot Manchester City som er sjelden vare: han har demoralisert Guardiolas tekniske spillere når de har ballen.

Mens de fleste av Citys motstandere pleier å ligge som en defensiv blokk samtidig som de er ute etter å stenge rom, presser Liverpool høyt. Når de røde mister ballen, er målet å vinne den tilbake med en gang høyt i banen. Alle er på samme side defensivt, noe som gjør det veldig vanskelig for City å true bakrommet.

Manchester City er eksperter på å spille seg ut av trange situasjoner, men det er sjeldent de møter et lag som har et så sterkt defensivt samhold som Liverpool.

I Roberto Firmino har de røde en av de mest intelligente angriperne i verden uten ball - han forstår hvordan han skal ligge i press samtidig som han kveler motstanderens spill ved å bryte ballbanen. Alle lagkameratene bak ham gjør det samme.

Dersom du ønsker å finne ut hvor mye Manchester City sleit med å finne gode pasningsalternativer, forteller kartet under det du trenger å vite (jo tykkere piler, jo oftere har ballen gått i den aktuelle retningen). Det er twitterbruker 11tegen11 som står bak bildet.

image: Analyse: Øyeblikket som malte et bilde av hvor mye City sleit mot Liverpool

Det var Citys midtstoppere Vincent Kompany og Nicolás Otamendi som hadde ballen mesteparten av tiden, mens Kevin De Bruyne, David Silva, Ilkay Gündogan og Gabriel Jesus lå som en klynge sentralt i banen.

Det er vanskelig å se hvordan City skulle score i denne kampen. Leroy Sané lå så bredt han kunne på venstresiden, men Gündogan trakk seg inn sentralt i banen, samtidig som innbytter Raheem Sterling med skrekk måtte se sitt nye lag slite med å spille seg inn på den siste tredjedelen.

Lav xG

En av tingene som Guardiola tilsynelatende lærte av 3-4-tapet på Anfield tidligere i sesongen, var at dersom du skal unngå Klopps intensive -press, må du holde på ballen på motstanderen halvdel i større grad.

City-manageren hadde suksess med dette i starten, da City låste Liverpool dypt i banen. Men selv i de øyeblikkene, i likhet med da Liverpool i andre omgang tok foten av gasspedalen og lå dypere i banen, klarte ikke Guardiolas menn å legge noe press på hjemmelaget. De lyseblå endte kampen med 0 skudd på mål. Det var bare én pasning i den første omgangen som var innenfor Liverpools 16-meter.

På en normal dag ville David Silvas seks nøkkelpasninger gjort mer skade på motstanderen, men lagkameratene hans var ikke synkroniserte offensivt. Citys xG (expected goals) var bare 0,55 i denne kampen, mens Liverpools xG steg raskt, selv om de knapt hadde ballen i den andre omgangen.

Det virker som om Klopps menn var mest truende da Sadio Mané scoret lagets tredje mål for kvelden, men Liverpool var en konstant trussel for City-keeper Ederson.

Det er Twitter-bruker 11tegen11 som står bak bildet.
Det er Twitter-bruker 11tegen11 som står bak bildet. Vis mer

Tok ut Sané

Da Liverpool slo Manchester City 4-3 tidligere i sesongen, var det en spiller som sto fram for de lyseblå: Leroy Sané. Kreativiteten hans var et sjeldent lyspunkt for City i kampen om å bryte ned Liverpools forsvar. Det er derfor ikke noen overraskelse at det var ham lagkameratene ofte søkte denne kvelden.

Men denne gangen var ikke Sané like giftig. Ballberøringene hans var ikke fantastiske, han sleit med å ta seg forbi sin oppasser og Liverpool, som visste at den unge tyskeren var en trussel, forsvarte seg mesterlig mot ham. Da kampen ble avblåst hadde Sané levert fire dårlige touch og hadde blitt stoppet fem ganger.

Når du er en kreativ kraft i angrepet er du dømt til å miste ballen noen ganger, men Liverpool stoppet ham effektivt.

Trent Alexander-Arnold, hjemmelagets 19 år gamle høyreback, hadde Sané i lomma. Han sleit mot Crystal Palace lørdag, men var en maskin mot City med 10 klareringer, sju ballbrytninger og fire taklinger. Alexander-Arnold styrte begivenhetene på kanten og Sané hadde ikke noe motsvar.

Andrew Robertson var også imponerende på motsatt side. Han forsvarte venstresiden mesterlig (hvor City ikke hadde mye tilstedeværelse før Sterling kom innpå, bortsett fra sporadiske løp fra Kyle Walker og Kevin De Bruyne).

Men det var Alexander-Arnold som sto fram, med måten han stoppet den største trusselen mot Liverpool på Anfield.

Ingen var sikker på hvordan Guardiola ville reagere på tapet mot de røde tidligere i sesongen, men nå som han har besøkt Anfield for andre gang denne sesongen er det tydelig at han sliter mot Klopp.

Selv en manager som er så fantastisk som ham har funnet ut at det ikke finnes noen enkel utvei.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!