WALES: Etter kvartfinalen mot Belgia. Foto: Evren Atalay / Anadolu Agency
WALES: Etter kvartfinalen mot Belgia. Foto: Evren Atalay / Anadolu AgencyVis mer

Analysen: Dette må Wales gjenskape mot Portugal

Wales sendte Belgia ut av EM med 3-1 seier, nå fokuserer de på Portugal.

(FourFourTwo) Det var ikke mange som trodde Wales ville nå semifinalene i deres første EM. Likevel har laget jobbet hardt for vinne kamper og de har kun tapt mot England. Med hjelp av statistikken fra kvartfinalen ser vi på hva som vil være viktige kvaliteter mot Portugal i neste kamp.

Gareth Bale

Helt siden starten på landslaget har Bale gjentatte ganger uttalt at den eneste motivasjonen han trenger er å ha den røde dragen på brystet. Når han forbereder seg på å møte Real Madrid-lagkamerat Ronaldo kan han bygge videre på all skryt han har fått i løpet av mesterskapet. Skryt som er fullt fortjent.

Han rundspilte ikke det belgiske forsvare i kvartfinalen, ikke scoret han heller. Likevel var han utrolig viktig for laget - i det defensive spillet.

Bale vant fire av fire taklinger (kun Jason Denayer hadde like bra taklingstatistikk) og han var den nest beste til å gjenvinne ballen for laget.

Denne statistikken kan ikke sammenlignes med Ronaldos statistikk. Mest fordi portugiseren sjeldent legger ned noe hardt arbeid defensivt. Bale derimot jobber som en maskin for Wales.

STATISTIKK: Bales defensive jobb mot Belgia. Foto: Statszone / FourFourTwo
STATISTIKK: Bales defensive jobb mot Belgia. Foto: Statszone / FourFourTwo Vis mer

Flyt i spillet

For å slå Belgia hadde Chris Coleman laget en plan som gikk ut på å slå lange baller inn i boksen. I tillegg brukte waliserne hele banens bredde for å dra ut det belgiske forsvaret. Alle målene til Wales kom på lange pasninger (hvorav ett var på corner).

Til tross for at Bale er superstjernen i laget legger alle spillerne ned mye arbeid. Bale berømmes ovenfor, men lagmoralen må også nevnes. Waliserne har en enorm stå-på moral, og jobber hardt på midtbanen.

STATISTIKK: Wales mot Belgia. Foto: Statszone / FourFourTwo
STATISTIKK: Wales mot Belgia. Foto: Statszone / FourFourTwo Vis mer

Underdogs

Før mesterskapet var Wales tippet til å ryke ut i gruppespillet ettersom de kom i gruppe med England, Russland og Slovakia. Det var et svakt håp om tredjeplassen, men likevel var det ikke noe press på Wales for å prestere.

Dette endret seg da Nord-Irland gikk videre fra gruppespillet. Brått var Wales favoritter og de måtte leve opp til forventningene. Wales vant såvidt takket være et selvmål fra Gareth McAuley. Men mot Belgia (og Portugal) hadde igjen waliserne status som underdogs. Belgia gikk på en smell og Wales storspilte. Mens alle gjør seg klare for Bale mot Ronaldo kan Chris Coleman senke skuldrene ettersom laget presterer best med underdogstatusen.

Det negative

I semifinalen må Wales klare seg uten to faste spillere, Ben Davies og Aaron Ramsey. Begge spillerne har startet alle kampene i mesterskapet og har vært viktige i sine roller. Forsvarspilleren Davies har en god pasningstatistikk hvor 87% av pasningene har kommet til rett adresse.

Det største tapet for Wales blir likevel assistkongen Aaron Ramsey. Bare mot Belgia skapte Ramsey seks sjanser, to av de ble det mål ut av (Belgia klarte elleve sjanser til sammen i løpet av kampen). I mesterskapet leder han assiststatistikken med 4 målgivende pasninger. Nå er det opp til Bale og midtbanespillerne å fylle rommet etterlatt av Arsenal-spilleren.

STATISTIKK: Skapte sjanser Aaron Ramsey og Belgia. Foto: Statszone / FourFourTwo
STATISTIKK: Skapte sjanser Aaron Ramsey og Belgia. Foto: Statszone / FourFourTwo Vis mer