Analyserer Eggen

Rosenborg sliter i mental motgang, og bør kanskje spørre psykologistudenten Sigurd Rushfeldt om råd. Eks-RBK-eren er i ferd med å skrive hovedoppgave i psykologi. Temaet er forholdet mellom treneren og spillerne på et fotball-lag.

- Mye av oppgaven vil nok dreie seg om det jeg opplevde den tida jeg var i Rosenborg, sier Rushfeldt til Dagbladet.

Rushfeldt nyter ferien hjemme i Norge om dagen, og lar seg ikke bekymre veldig av RBKs sportslige nedtur. Han mener Eggen og Rosenborg står veldig godt rustet til å kjempe seg tilbake til der de var før kollapsen. Han kjenner klubben godt etter tre år på Lerkendal.

- I dybden

- RBK har hatt nedturer før. Da jeg kom til klubben i 1997, hadde vi en elendig sesongstart. Sjøl gikk jeg fem kamper uten å score, men vi reiste oss. Pressen var kritisk og negativ den gangen også.

Vadsø-gutten startet på hovedoppgaven i psykologi før han forlot RBK i 1999. Selv om han det siste året har lagt oppgaveskrivingen på is til fordel for spanskundervisning i Spania, ønsker Rushfeldt å fullføre hovedfaget i løpet av noen år.

- Jeg vil prøve å gå i dybden, dybdepsykologi i et slags sosiologisk perspektiv. Det finnes folk som har skrevet mye om prestasjonspsykologi, men det jeg skal ta for meg finnes det lite litteratur på, sier Sigurd med et smil.

Og han burde ha bedre grunnlag enn de fleste psykologer for å skrive om relasjonene mellom treneren og utøveren i ei prestasjonsgruppe. I Norge har Rushfeldt spilt for Tromsø og Rosenborg på toppplan. Og de siste ni månedene har Rushfeldt opplevd å ha fire forskjellige trenere i sin spanske klubb Racing Santander. Det gir ham et unikt erfaringsgrunnlag som akademiker.

Postulat

- Kulturen i Spania er en helt annen. Jeg har hatt veldig liten kontakt med trenerne den tida jeg har vært der nede. Sånn sett er det en helt annen verden enn i Rosenborg. For selv om Rushfeldt fikk en bitter avskjed med trønderne i 1999, har han mye godt å si om Nils Arne Eggen på det psykologiske området.

- Jeg opplever Eggen som veldig bevisst i arbeidet sitt. I praksis, ute på treningsfeltet, er han veldig god, flink med enkeltspillere, sier Rushfeldt.

Ut fra et psykologisk ståsted, mener han at de berømte postulatene i RBK også gir dem styrke til å takle mot- og medgang.

- Jeg leste boka til Eggen. Og det er en styrke for laget at klubben har en klar strategi på disse tingene.

Rushfeldt venter på å bli solgt fra Santander til en annen europeisk klubb. PSV i Nederland og franske Bastia har vært nevnt som alternativer.- Jeg fortsetter i utlandet. Det er det eneste som er sikkert, sier Rushfeldt om sin framtid.

Sigurd Rushfeldt

Født: 11.12.1972.
Høyde 188 cm.
Vekt: 86 kilo.
Sivil status: Samboer.
Klubb: Racing Santander.
Tidligere klubber: Vadsø Turn, Norild, Tromsø, Birmingham, Tromsø og Rosenborg.
Landskamper: 10 A-landskamper.

<B>ERFARING:</B> Forholdet mellom treneren og spillerne på et fotballag er temaet for Sigurd Rushfeldts psykologioppgave. Han bruker sine erfaringer fra RBK og Eggen som basis for oppgaven.
<B>GOD PSYKE:</B> Sigurd Rushfeldt håper å snart fullføre hovedoppgaven i psykologi. Om forholdene mellom spillere og trenere i RBK og andre klubber.