- Anand er redd for Carlsen

Tror tidligere verdensmester.

SKREMT: Kramnik tror Vishy Anand er nervøs før møtet med Magnus Carlsen i november. -Han er redd for han, sier Kramnik til PuneMirror.in. Foto: NTB Scanpix
SKREMT: Kramnik tror Vishy Anand er nervøs før møtet med Magnus Carlsen i november. -Han er redd for han, sier Kramnik til PuneMirror.in. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Tidligere verdensmester Vladimir Kramnik tror Vishy Anand mangler selvtillit før VM-kampen mot Magnus Carlsen.

Kramnik slo Garri Kasparov i VM-tittelkampen i 2000, og er i dag rangert som nummer tre på det internasjonale sjakkforbundets (FIDE) liste over verdens beste sjakkspillere, bare slått av Magnus Carlsen og Levon Aronian.

I 2007 mistet Kramnik verdensmestertittelen til Vishy Anand, og tapte kampen også året etter da han prøvde å vinne tittelen tilbake.

Må slappe av Anand har beholdt tittelen siden da, og i november er det Magnus Carlsen som skal kjempe om tittelen. Da de to møtte hverandre i Norway Chess i Sandnes forrige uke endte det med remis.

- Jeg tror definitivt Anand har sjansen til å vinne. Det er absolutt realistisk. Det eneste problemet jeg tror Anand står overfor er at han, ettet min mening, er litt skremt av Carlsen. Han spiller uten selvtillit mot ham.  Han er redd for ham, vil jeg si, sier Kramnik til PuneMirror.in.

- Han må slappe av og ikke være redd for Magnus. Man kan møte Carlsen og faktisk slå ham. Hvis Anand klarer å forberede seg på den måten, så tror jeg sjansene vil være lik. Hvis ikke, så vil sjansen hans være svært lav. Jeg vil si at hvis han klarer å holde oppe trykket på Magnus i minst seks kamper (dvs. uavgjort 3-3), vil Anand være en favoritt i mine øyne, sier han i et intervju med avisen.

Det har vært fokus på at Carlsen med sine 22 år har en fordel fordi han er så mye yngre enn Anand (43).

- Sjakk er ikke som fotball eller andre idretter, men likevel, når du er mye eldre enn motstanderen din, går det mot deg. Jeg anser meg selv for å være ganske gammel (37), og Vishy er enda eldre enn meg. Det kan gjøre det vanskelig for han. Magnus har mye mer energi, men siden han ikke har vært verdensmester ennå har han ikke den samme motivasjon. Det er Anands største fordel, sier Kramnik til FirstPost, og legger til at Carlsen trolig er den tøffeste motstanderen han kunne fått. 

Jevn kamp Mens Carlsen er rangert som nummer én i verden, er Anand på femteplass. Men han har holdt på i mange år, og har forsvart VM-tittelen tre ganger.

- En VM-kamp spilles alltid mellom spillere som er veldig jevne, og sånn må det være. Magnus er veldig sterk, men Vishy har mye erfaringer fra kamper, og han er en fantastisk spiller. Hvis han er i sin best form, så er han i stand til å slå Magnus, sier Kramnik til First Post.

TROR ANAND KAN SLÅ CARLSEN: Vladimir Kramnik tror Vishy Anands erfaring kan hjelpe han i kampen mot Magnus Carlsen i november.  
Foto: Morten Rakke / NTB scanpix
TROR ANAND KAN SLÅ CARLSEN: Vladimir Kramnik tror Vishy Anands erfaring kan hjelpe han i kampen mot Magnus Carlsen i november. Foto: Morten Rakke / NTB scanpix Vis mer