Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Anand er vant til Carlsen. Han kunne ikke klaget på dette

Avviser Carlsen-straff for soving.

TRENGTE HVILEDAG: Magnus Carlsen var slapp i det åttende partiet mot Viswanathan Anand, men i dag har han en hviledag i ryggen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRENGTE HVILEDAG: Magnus Carlsen var slapp i det åttende partiet mot Viswanathan Anand, men i dag har han en hviledag i ryggen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

SOTSJI/OSLO (Dagbladet): Det skapte et par overskrifter at Magnus Carlsen tilsynelatende hadde problemer med å holde seg våken i starten av det åttende partiet mot Vishy Anand i Sotsji.

- Faktisk var det øyeblikk der det var vanskelig å si om han hadde sovnet eller bare tenkte med øynene igjen, skrev en avis.

I Russland var det ifølge Dagbladets reporter også flere som mente at Carlsen risikerte å bli irettesatt for oppførselen, og at Anand burde ha klaget til dommerne.

I (det omfattende) FIDE-regelverkets punkt 12.6 står det nemlig at det er «forbudt å distrahere eller irritere motstanderen på noe vis», og man kan spekulere på om nordmannens kroppsspråk grenset opp mot noe tilsvarende. TV-seerne så også Anand kikke forundret opp på en blundet Carlsen mens han selv forberedte sitt trekk.

Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel avviser imidlertid den muligheten som helt usannsynlig.

- Dette synes jeg virker veldig søkt. Det så ut som Carlsen satt og sov i stolen, men det er ikke slik at spillerne sparker hverandre, sier han.

- Kunne Anand på noen måte klaget til dommeren?

- Dette er ikke så ekstremt at noen kan klage. Anand har spilt mot Carlsen så mange ganger og er ikke uvant med alt Carlsen gjør i stolen. Enten det er grimaser eller han hviler hodet i hendene. Anand kunne ikke klaget på dette i det hele tatt, mener Gausel.

Advarsel og tidsstraff Dersom dommeren mener det er begått brudd på 12.6 kan han utdele en rekke ulike sanksjoner, som en advarsel, tidsstraff, poengtrekk og i verste fall diskvalifikasjon.

- Den forrige VM-skandalen vi hadde i så måte var jo Kramnik - Topalov der dobesøkene til Kramnik irriterte motstanderen, påpeker Einar Gausel.

Da snakker han om den såkalte «Toiletgate» i 2006, da Vladimir Kramniks ekstremt hyppige toalettpauser provoserte bulgarske Veselin Topalov mer og mer under VM-kampen.

Nektet å håndhilse Kramnik lider av Bekhterevs sykdom, og skal ha vært på do opptil 50 ganger under hvert parti. Etter hvert ble Topalov mistenksom, og sammen med sin manager, kontroversielle Silvio Danailov, beskyldte de Kramnik for juks.

VM-kampen endte i bråk, og senest i mars i år understreket de to spillerne den dårlige stemningen dem imellom da de nektet å hilse på hverandre i kandidatturneringen i Khanty-Mansijsk.

Slike scener er det ingenting som tyder på at vi får se i Sotsji. Og rapportene fra Russland forteller at Magnus Carlsen ikke skal være syk, og forhåpentligvis mer opplagt i dag.

Det står nå 4,5-3,5 i favør nordmannen, før VM-kampen fortsetter kl. 13 i dag med Carlsen bak de hvite brikkene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling