MØTES IGJEN?: Vishy Anand storspiller i kandidatturneringa, og kan komme til å møte Magnus Carlsen til VM-kamp i november. Her fra Zürich Chess Challenge i februar. Foto: AP Photo/Keystone,Steffen Schmidt/NTB Scanpix
MØTES IGJEN?: Vishy Anand storspiller i kandidatturneringa, og kan komme til å møte Magnus Carlsen til VM-kamp i november. Her fra Zürich Chess Challenge i februar. Foto: AP Photo/Keystone,Steffen Schmidt/NTB ScanpixVis mer

Anand fester grepet om retten til å møte Carlsen i VM-kamp

Dramatisk dag i kandidatturneringen.

(Dagbladet): Storfavorittene Vladimir Kramnik fra Russland og Levon Aronian fra Armenia gikk begge på bitre tap i kandidatturneringen i sjakk i dag.

Indiske Vishy Anand holdt derimot hodet kaldt i sitt parti, og vant.

Dermed tok inderen teten i turneringa med et helt poeng med bare fem runder igjen å spille. Anand har seks poeng etter ni runder, Aronian fem poeng, og Kramnik bare 4,5 poeng.

Indisk overraskelse Kandidatturneringen i sjakk i russiske Khanty-Mansijsk avgjør hvem som vinner retten til å utfordre Magnus Carlsen til kamp om VM-tittelen i november. Dermed er turneringa verdt mye mer enn den millionen vinneren før i førstepremie.

Å spille om VM-tittelen er det desidert største du kan gjøre i sjakk, og en VM-kamp sikrer millioner av kroner i inntekter, i tillegg til ære og berømmelse.

Før turneringen holdt Carlsen verdenstoer Aronian og alltid farlige Kramnik som favoritter til å vinne turneringen.

- Men jeg frykter ingen, understreket Carlsen til Dagbladet.

En ting var hvertfall Carlsen sikker på:

- Det blir en russer eller en armener som vinner.

Carlsen hadde dermed ikke noe tro på et nytt oppgjør mot Anand i november, mannen Carlsen tok VM-tittelen fra i fjor ved å slå han i best av 12 partier i indiske Chennai.

Svært få andre sjakkkommentatorer hadde heller noen tro på Anand, som lenge vurderte å ikke stille i Khanty-Mansijsk. Men det er tydelig at Anand nå får uttelling for alle forberedelsene og det harde arbeidet han la ned i forkant av VM-kampen mot Carlsen.

Sjokktap I dag slo Anand den tidligere verdensmesteren Veselin Topalov fra Bulgaria. Bulgareren klarte ikke å stoppe Anands bønder som var i overtall på brettet.

Levon Aronian på sin side tapte svært overraskende mot aserbajdsjanske Shakhriyar Mamedyarov. Aronian ga opp etter 44 trekk, da han innså at det ikke var noen vits å fortsette lidelsene. Aserbajdsjanerens bønder var ustoppelige.

Kramnik tapte mot landsmannen Sergey Karjakin. Karjakin, som kommer fra Krim-halvøya, og som byttet statsborgerskap til russisk i 2009, har hatt en dårlig start på kandidatturneringen, men har nå to seire på rad. Karjakin viste ingen nåde mot landsmannen Kramnik, som til slutt ikke så noen annen utvei enn å gi opp.